Prøv avisen
Valg i Tyskland

Højrenationalister har forandret årtiers politiske kultur i Tyskland

AfD-leder Frauke Petry stemte i dag i Leipzig i den østlige del af Tyskland, hvor partiet står stærkest. – Foto: Sebastian Willnow/dpa/AP

Alternativ for Tyskland har med sine provokationer og racistiske udsagn ændret traditionen for tyske valg, og partiet vil bruge sine pladser i den nyvalgte forbundsdag til at udskamme mindretal, mener professor

Den 77-årige politiker Wilhelm von Gottberg fra det højrenationale Alternativ for Tyskland (AfD) bliver formentlig alderspræsident i det tyske parlament efter dagens valg, som for første gang sendte det islam- og indvandringskritiske parti i Forbundsdagen.

Men det vil ikke være AfD-politikeren, som tidligere har udtrykt tvivl om holocaust, der traditionen tro åbner den nyvalgte forbundsdags første samling med en tale i oktober. I juni fik forbundskansler Angela Merkels kristeligt demokratiske CDU og det socialdemokratiske SPD med et snuptag vedtaget en forordning og ændret en tradition, så det ikke længere er den ældste, men den længst siddende parlamentariker, der får det ærefulde hverv. Det er CDU’s nuværende finansminister, Wolfgang Schäuble, som har siddet i Forbundsdagen siden 1972.

Beslutningen er det mest drastiske træk, som de etablerede partier hidtil har taget for at holde højrenationalisterne uden for politisk indflydelse. Ved de første valgstedsmålinger søndag stod partiet til at få 13,4 procent af stemmerne.

Det er første gang siden forbundsrepublikkens unge år i 1950’erne, at de tyske vælgere stemmer et højrenationalt parti ind i Forbundsdagen, og jo tættere tyskerne kom på gårsdagens valg, des mere aggressiv har retorikken været mellem de øvrige partier og AfD.

Socialdemokraternes formand og kanslerkandidat, Martin Schulz, sagde under et vælgermøde i Berlin fredag, at Tyskland med AfD igen ville høre sproget fra Det Tredje Rige i Rigsdagen i Berlin, og Angela Merkels stabschef, Peter Altmaier, opfordrede forleden vælgerne til at undlade at stemme frem for at stemme på AfD. En kommentar, som fik AfD’s spidskandiat Alexander Gauland til at kalde Altmaier for en ”skamplet på det frie valg”. Gauland har i valgkampen blandt andet gjort sig bemærket ved at rose værnemagten og kræve en tysk-tyrkisk socialdemokrat ”bortskaffet” til Anatolien.

En valgplakat for Alternativ for Tyskland uden for Forbundsdagen i Berlin. ”Burka? Vi foretrækker bikinier”, står der. – Foto: Michael Probst/AP