Højrenationalisternes populære problembarn gik for langt

Det indvandringskritiske Alternativ for Tyskland vil udelukke det markante medlem Björn Höcke efter kommentarer om holocaust. Beslutningen kan dele partiet i to

Efter ugers diskussion besluttede partiledelsen i går at eksludere Björn Höcke, som er medformand for partiet i den østtyske delstat, efter at han i januar vakte harme i den tyske offentlighed ved at kritisere holocaust-mindesmærket i Berlin under et partimøde og ønske nazismens historie omskrevet.
Efter ugers diskussion besluttede partiledelsen i går at eksludere Björn Höcke, som er medformand for partiet i den østtyske delstat, efter at han i januar vakte harme i den tyske offentlighed ved at kritisere holocaust-mindesmærket i Berlin under et partimøde og ønske nazismens historie omskrevet. Foto: Jens Meyer/Polfoto.

Hvis medieopmærksomhed var det eneste parameter for politisk succes, ville Björn Höcke formentlig være leder af det fremstormende EU-og indvandringskritiske parti Alternativ for Tyskland (AfD). Men nu bliver den omdiskuterede politiker i stedet smidt ud af det kun fire år gamle parti, som han i 2014 hjalp med at få valgt ind i Thüringens delstatsparlament med sikre 10,6 procent af stemmerne.

Efter ugers diskussion besluttede partiledelsen i går at eksludere Björn Höcke, som er medformand for partiet i den østtyske delstat, efter at han i januar vakte harme i den tyske offentlighed ved at kritisere holocaust-mindesmærket i Berlin under et partimøde og ønske nazismens historie omskrevet.

”Vi tyskere (…) er det eneste folk i verden, der har et monument af skam plantet i hjertet af vores hovedstad,” sagde han med dirrende stemme og efterlyste en ”180 graders vending” i den ”latterlige” erindringspolitik, som har givet tyskerne selvforståelsen af at være et ”fuldstændigt besejret folk”.

Udtalelserne blev mødt af massiv kritik, også i AfD, hvor partileder Frauke Petry kaldte Höcke for ”en byrde for partiet”. Alligevel lod det først til, at partiets ledelse, som i forvejen er præget af interne magtkampe, ville frede den provokerende politiker, som er spydspids for partiets yderste nationalistiske fløj, der ifølge avisen Thüringer Allgemeine repræsenterer cirka en tredjedel af baglandet. Partiets medformand og Frauke Petrys rival, Jörg Meuthen, sagde, at han havde forståelse for Höckes ærinde og regnede sagen for afsluttet.

Men i går meddelte partitalsmand Christian Lüth, at hovedbestyrelsen efter ”en grundig juridisk undersøgelse og politisk vurdering” har besluttet at udelukke ham. Ifølge nyhedsmagasinet Der Spiegels oplysninger stemte ni hovedbestyrelsesmedlemmer for eksklusionen, herunder Frauke Petry, mens fire fremtrædende medlemmer, herunder medformand Jörg Meuthen, stemte imod.

Det er nu op til den lokale AfD-afdelings egen voldgiftsret i Thüringen at gennemføre udelukkelsen.

Björn Höcke har flere gange før delt partiledelsen med sin opførsel. I december 2015 advarede han for eksempel om, at afrikanerne føder alt for mange børn, fordi vi er villige til at tage imod deres overdrevne befolkningstilvækst.

”Afrika har brug for Tysklands grænse for at få en bæredygtig befolkningspolitik,” sagde han i et foredrag, som flere partifæller kaldte racistisk, og som fik partiformand Frauke Petry til at distancere sig fra ham.

Ifølge et lækket internt strategi-papir har Petry dog kaldt ”provokerende udsagn for uundgåelige for at skaffe sig gehør i medierne”.

Forskere kalder Björn Höcke for en klassisk højreekstremist.

”Han er fremmedfjendsk, racistisk, national-chauvinistisk og benægter naziregimets kriminelle karakter, men er ikke åbenlyst antisemitisk. Han forsøger at få opmærksomhed ved at tale camoufleret som nazist uden rigtigt at være nazist. Han kan lide at være ballademager. Kort sagt, en demagog, der er stolt af at være det,” siger politolog Gero Neugebauer ved Freie Universitet i Berlin.

Udelukkelsen kan betyde, at partiet brækker midt over, for Höcke har ikke alene bred opbakning blandt menige partimedlemmer, men også i partitoppen, påpeger han.

Höckes ideologiske tankegods stammer fra det nye radikale højre, en politisk skole, som allerede i 1960’erne begyndte at arbejde for en nationalistisk modrevolution mod de liberale principper bag det moderne demokrati. En ideologi, som placerer sig mellem neokonservatismen og det ekstreme højre, fortæller politolog Bartek Pytlas fra Ludwig-Maximilians-Universitet i München.

Udelukkelsen kan skade partiet under valgkampen op til forbundsdagsvalget i september, for rent juridisk kan udelukkelsen tage mange måneder, og det er ikke sikkert, at han går frivilligt, tilføjer Pytlas. Partiet vil dog ikke nødvendigvis miste stemmer.

”Der er andre høge i partiet, som måske kan overtage Höckes rolle og mobilisere den del af vælgerne.”