Prøv avisen

Holland frygter uro efter ny islamkritisk film

Koranen ville være tynd som et Anders And-blad, hvis alle hadefulde passager blev fjernet, lyder det fra Geert Wilders, formand for det politiske parti, Frihedspartiet. - Foto: stock.xchng

En hollandsk toppolitiker kalder koranen "forfærdelig og fascistisk" i en film, som muligvis vises på tv til januar. Hollands regering og landets muslimske råd frygter det værste

Filmen er et frontal-angreb på mulismernes hellige bog, men hvad den helt konkret handler om, er der stadig ingen, der ved.

Alligevel har filmens instruktør, formanden for Frihedspartiet (PVV), Geert Wilders, allerede skabt voldsom røre i Hollands regering. 

Wilders: Koranen er fuld af had
Geert Wilders har tidligere udtalt, at koranen ville være tynd som et Anders And-blad, hvis alle hadefulde passager blev fjernet, skriver AP.

Landets justitminister såvel som indenrigs- og udenrigsministeren forsøger nu at forberede sig på det værst tænkelige og mødes jævnligt med Hollands anti-terrorkoordinator for at diskutere filmens konsekvenser.

"Frygtelig og fascistisk"
Om Geert Wilders brænder koranen eller river den i stykker, vil han ikke sige noget om, skriver den hollandske avis, De Telegraaf.

Men et er sikkert: filmen vil vække vrede blandt muslimer i både ind- og udland.

Geert Wilders kalder koranen for den islamiske version af Hitlers Mein kampf, og med filmen ønsker han at vise, at koranen er en "frygtelig og fascistisk" bog. Det sagde han på hollandsk radio tidligere på ugen.

Vil bandlyse koranen
Hvis det fornærmer nogen, er det "en skam, men ikke mit problem", lød det fra Geert Wilders.

- Jeg håber, at filmen vil få folk til at indse, at koranen bør bandlyses på samme måde som Mein kampf, sagde han. I Holland er hitlers dagbog den eneste bog, som er gjort ulovlig.

Vises på hollandsk tv
Der svirrer rygter om, at filmen bliver vist på Hollandsk tv i januar. Det er dog ikke planlagt, lyder det fra en talsmand for PO, den hollandske sammenslutning af programværter.

Men hvis det ikke lykkes, vil Geert Wilder vise filmen i forbindelse med Frihedspartiets sendetid på tv.

Hollands politiske partier får hver tre minutters sendetid sytten gange om året. Geert Wilders parti har ni af folketingets 150 mandater.
 
Muslimer advarer om vold
Formanden for Hollands Muslimske Råd Abdelmajid Khairoun advarer Geert Wilders.

- Vi frygter det værste, hvis dette virkelig sker. De unge muslimer på gaden vil helt sikkert få det sidste ord i sagen. Og vi ville da ikke længere kunne holde dem tilbage, siger han.