Prøv avisen

Holland holder vejret

En demonstrerende i Amsterdam holder et skilt op, hvor politikeren Geert Wilders er portrætteret på en pakke Marlboro-cigaretter med teksten ”Ekstremist – påfører dig og samfundet alvorlig skade”. – Foto: Cynthia BollAFP.

Den højrepopulistiske politiker Geert Wilders er næsten færdig med en stærkt anti-islamisk film. Inden dagen er omme, har han varslet, at filmen blive lagt ud på internetsiden YouTube og senere på tv. Fundamentalister truer med repressalier

Vreden ulmer stadig i den muslimske verden over genoptrykningen af de danske karikaturtegninger. I torsdags valgte den sudanske regering at boykotte danske varer, men i dag flyttes blikket måske fra Danmark til Holland.

Det er det højrepopulistiske parlamentsmedlem Geert Wilders, der skaber opmærksomhed. I skrivende stund er han i færd med at færdiggøre en ifølge ham selv stærkt islamkritisk film, Fitna (betyder krig, borgerkrig eller splittelse på arabisk). Bliver den, som politikeren ønsker, lagt ud på internet-siden YouTube og vist på nationalt tv, frygter den hollandske udenrigsminister det værste.

Det er ikke første gang, en film skaber virak i Holland. Ayaan Hirsi Ali og instruktøren, Theo van Gogh, producerede i 2004 filmen Submission, der samme år førte til mordet på Theo van Gogh. Den samme skæbne vil dog ikke ramme Fitnas instruktør, Geert Wilders, spår avisen Trouws medredaktør Gerbert van Loenen:

Geert Wilders er i forvejen under konstant beskyttelse.

Beskyttelsen har længe været en realitet for højrefløjspolitikeren. Ved valget i 2006 fik hans parti, Det Hollandske Frihedsparti, ni mandater, og siden har han modtaget dødstrusler.

Det er ifølge Reuters Geert Wilders ønske om at forbyde Koranen og sammenligne den med Hitlers Mein Kampf, der har rettet muslimske gruppers vrede mod ham. Men det er snarere hans stil, siger Gerbert van Loenen.

Kritisk af islam er hans ene store mærkesag. Det er det, han får vælgere på, siger Gerbert van Loehen og henviser til friske meningsmålinger, der giver Wilders parti 14 mandater, skulle et valg blive udskrevet nu.

Filmen Fitna har allerede splittet koalitionen bag regeringen, endnu inden den er vist. Den hollandske udenrigsminister, Maxime Verhagen fra det kristendemokratiske CDA, appellerede i torsdags til Wilders om ikke at sende filmen. Men appellen blev ikke blot afvist af Geert Wilders, men også af koalitionens øvrige partier. Regeringen består af Kristendemokraterne, Socialdemokraterne og Den Kristne Union. Kun udenrigsministerens eget parti, Kristendemokraterne, bakker op om ministeren. De andre partier er ikke for filmen, men de ønsker ytringsfriheden opretholdt i Holland.

Og det samme gør Hollands muslimer, siger medredaktøren.

Det er ikke de muslimske grupper i Holland, der er sure over det her. De er vant til Wilders, og de vil ikke provokeres. Det er fra udlandet, at vi forventer reaktioner, og lige nu er alles øjne på Holland. Derfor tror jeg også, at reaktionerne vil komme hurtigere end i forbindelse med de danske karikaturer, siger Gerbert van Loehen.

I Holland har pressen valgt at holde lav profil, indtil de kender filmens indhold. Ifølge Geert Wilders bliver filmen færdig inden 1. marts. Herefter håber han at få den sendt på nationalt tv. Men det kan blive svært, siger Gerbert van Loehen:

Endnu vil ingen tv-kanal sende filmen, siger han.

Indtil det står klart, hvad Fitna indeholder, forbereder hollandske firmaer sig på handelsboykotter, og regeringen gør, hvad den kan for at beskytte de 1600 soldater i Afghanistan. I torsdags truede Taleban og al-Qaeda med at angribe de hollandske styrker i landet på grund af filmen. Men de trusler preller af på Geert Wilders. Filmen skal vises, og indtil da må hollænderne holde vejret og afvente verdens reaktioner.

klitgaard@kristeligt-dagblad.dk