Lægeforening: Indfør aktiv dødshjælp til uhelbredeligt syge børn

Børnelægeforening fra Holland mener, at også syge børn under 12 år bør være kompetente til at vælge aktiv dødshjælp. Anbefalingen møder hård kritik fra etikere

Belgien er det eneste land i verden, der tillader aktiv dødshjælp til børn under 12 år. Nu foreslår læger, at Holland følger trop.
Belgien er det eneste land i verden, der tillader aktiv dødshjælp til børn under 12 år. Nu foreslår læger, at Holland følger trop.

I februar 2014 blev Belgien det første land i verden til at legalisere aktiv dødshjælp for børn under 18 år. Beslutningen gav genlyd hos naboerne i Holland, hvor den liberale sundhedsminister, Edith Schippers, umiddelbart efter bad børnelægeforeningen, NVK, om dens principielle syn på sagen.

Hollands lov om eutanasi er allerede vidtrækkende, men endnu kan landets læger ikke yde aktiv dødshjælp til børn mellem 1 og 12 år.

I fredags leverede børnelægerne så deres udtalelse. Ifølge NVK bør aldersgrænserne fjernes, da lægerne mener, at også yngre børn i mange tilfælde er ”beslutningskompetente” - det vil sige, at de ofte har en god forståelse af deres muligheder og konsekvenserne af deres valg.

Derfor foreslår foreningen, at læger i fremtiden individuelt må vurdere, hvorvidt et barn, der er uhelbredeligt syg, udtrykker et vedvarende og reelt ønske om at modtage aktiv dødshjælp. Forældrene skal være enige i beslutningen, og lovens øvrige kriterier for eutanasi skal også gælde.

I avisen De Volkskrant begrunder professor i pædiatri, Eduard Verhagen, foreningens anbefaling:

”Vi taler om ekstreme undtagelsestilfælde, hvor patienten befinder sig i terminalfasen, og forældrene derfor vil have mulighed for at lade deres barn dø på en værdig måde.”

Verhagen mener, at det ikke bør være alderen, der afgør, om barnet er beslutningskompetent, da børns indsigt i deres egen situation kan være overraskende moden.

Den påstand bakkes op af den hollandske psykiater Irma Hein, der sidste år gennemførte et stort studie af 161 syge børns beslutningskompetence. På baggrund af forskningen udviklede Hein et spørgeskema og en interview-metode, der samlet skal kunne fastslå, om det enkelte barn kan træffe langsigtede og velovervejede beslutninger - hvilket ofte var tilfældet.

NVK's anbefaling møder dog stærk modstand fra etik-professor Theo Boer, der fra 2005 til 2014 evaluerede, om hollandske læger overholdt kriterierne for aktiv dødshjælp.

”I Belgien er der næsten ingen, der benytter sig af muligheden for aktiv dødshjælp for børn under 12 år. Foreningen for børnelæger har presset og presset for at få denne dagsorden igennem, men det er en symbolsk debat: De seneste 13 år har vi kontrolleret proceduren i forbindelse med 35.000 tilfælde af aktiv dødshjælp, og blandt dem var der kun fire børn under 18 år. Der er simpelthen ikke ”et marked” for det,” siger etikeren, der er professor i sundheds-etik ved Det Protestantiske Teologiske Universitet i Groningen, til Kristeligt Dagblad.

Theo Boer advarer om, at foreningen af børnelæger nu vil bryde med en traditionel hollandsk konsensus om, at kun voksne kan være beslutningskompetente.

”Et barn er let at manipulere. Forældre kan lede barnet på vej og spørge: 'Vil du ikke gerne op til mormor i himlen nu?' Intet barn kan forstå, hvad eutanasi virkeligt er,” siger Theo Boer.

De hollandske parlamentarikere ventes at debattere børnelægernes anbefaling efter sommerpausen.