Homo sapiens stammer fra Israel

Teorien om, at det tænkende menneske stammer fra Afrika, bliver nu udfordret af nyt fund i det centrale Israel

De israelske arkæologer har især brugt otte af de tænder, man fandt ved skelettet, til at fastslå, hvilken tidsperiode manden levede i. I baggrunden ses arkæolog Avi Gofer. --
De israelske arkæologer har især brugt otte af de tænder, man fandt ved skelettet, til at fastslå, hvilken tidsperiode manden levede i. I baggrunden ses arkæolog Avi Gofer. --. Foto: .

Menneskehedens rødder ligger begravet et kvarters kørsel uden for Tel Aviv i Israel. Arkæologer fra Tel Aviv Universitet fandt for nylig resterne af et skelet i en hule ved byen Rosh Ha?Ayn. Og konklusionen lyder, at skelettet kan dateres 400.000 år tilbage, hvilket er omkring 200.000 år tidligere end de skeletrester, man hidtil har fundet i det østlige Afrika.

De israelske arkæologer har især brugt otte af de tænder, man fandt ved skelettet, til at fastslå, hvilken tidsperiode denne mand levede i. Den konklusion er ikke blot en stor sag i israelsk arkæologi, men også for hele opfattelsen af homo sapiens eller det tænkende menneskes tidlige tilblivelse.

"Det er et revolutionerende fund, hvad angår hele teorien om, hvor det tænkende menneske udviklede sig rent geografisk," siger den israelske arkæolog Avi Gofer og forklarer, at det israelske fund nu vil ændre hele synet på de første tænkende mennesker.

"Den almene opfattelse har hidtil været, at de første homo sapiens levede i Afrika og udvandrede herfra til Europa og Asien. Men nu er vi nødt til at ændre hele den teori," siger Avi Gofer.

Den hule, hvor skelettet nu er blevet fundet, blev selv først opdaget i år 2000 under opførelsen af en ny vej i området. På det tidspunkt vidste arkæologerne godt, at hulen var et vigtigt fund på grund af sin høje alder, men ingen regnede med at finde resterne af det første tænkende menneske. I øjeblikket fortsætter de israelske arkæologer udgravningerne på ste-det i håb om at finde flere skeletrester, der kan bekræfte den nye teori om homo sapiens.

Foruden skelettet har arkæologerne fundet en række af de redskaber, beboerne har brugt til at jagt, madlavning og til at tænde ild med.

allan@k.dk