Homoseksuel kærlighed overvinder Israels mur

Israelske myndigheder giver homoseksuel palæstinenser tilladelse til at flytte sammen med sin israelske partner i Tel Aviv

En meget sjælden opholdstilladelse. Sådan betegner de israelske medier den særlige tilladelse, en 33-årig palæstinensisk mand fra Jenin i denne uge har fået til at bo i Israel. -
En meget sjælden opholdstilladelse. Sådan betegner de israelske medier den særlige tilladelse, en 33-årig palæstinensisk mand fra Jenin i denne uge har fået til at bo i Israel. - .

En meget sjælden opholdstilladelse. Sådan betegner de israelske medier den særlige tilladelse, en 33-årig palæstinensisk mand fra Jenin i denne uge har fået til at bo i Israel. Efter fire års kamp med de israelske myndigheder og gentagne mordtrusler fra palæstinensere i Jenin på grund af den 33-årige mands homoseksuelle orientering, kan den 33-årige nu endelig flytte til Tel Aviv. Her bor den palæstinensiske mands israelske partner, der arbejder som computertekniker.

De to har dannet par i næsten otte år, men haft overordentlig svært ved at se hinanden fysisk, da israelere ikke har tilladelse til at rejse ind i de palæstinensiske byer på Vestbredden, og palæstinensere meget ofte ikke kan få mere end et par dages indrejsetilladelse til Israel.

Myndighedernes beslutning er særdeles ekstraordinær, da palæstinensere næsten aldrig er i stand til at opnå opholdstilladelse over en længere periode i Israel, medmindre de har samarbejdet med den israelske sikkerhedstjeneste.

I den omtalte sag har den palæstinensiske mands advokat argumenteret, at hans klients liv var i fare på grund af hans seksuelle orientering, siger Peter Lerner, der er talsmand for den israelske regerings koordineringskontor på Vestbredden.

Det er grunden til, at vi har givet manden en midlertidig opholdstilladelse, siger han.

Homoseksuelle palæstinensere har det ofte svært på Vestbredden og i Gaza, hvor homoseksualitet stadig er et tabuemne. I en række tilfælde er homoseksuelle blevet fordrevet fra palæstinensiske byer eller endda forsøgt likvideret. I Israel er homoseksualitet langt mere accepteret. I storbyerne findes særlige caféer og barer, hvor homoseksuelle åbenlyst mødes, men i løbet af de seneste år har en stigende modstand fra ortodokse jøder lagt et pres på Jerusalems homoseksuelle befolkning.

For to år siden blev en af deltagerne i Jerusalems årlige parade for homoseksuelle stukket ned med kniv af en ortodoks mand.

I løbet af den nærmeste fremtid vil det israelske indenrigsministerium tage stilling til, om den 33-årige palæstinenser kan få sin midlertidige opholdstilladelse ændret til en permanent opholdstilladelse.

allan@kristeligt-dagblad.dk