Prøv avisen
Portræt

Homoseksuel præsidentkandidat udfordrer det højrekristne USA

Den 37-årige Pete Buttigieg oplever for øjeblikket en stor hype omkring sig, når han er ude i landet for at møde vælgere som her i New Hampshire. Foto: Mary Schwalm/Reuters/Ritzau Scanpix

Den kristne, homoseksuelle borgmester Pete Buttigieg forsøger at bryde Republikanernes monopol på at tale om Gud og religion. Det gør han med så stor pondus, at han er blevet Demokraternes nye håb i kampen mod Trump

Pete Buttigieg er 37 år, borgmester i en mellemstor by i USA’s konservative midtvestlige rustbælte og en dybt troende kristen, der betegner den latinske kirkefader Augustin som en af sine religiøse inspirationskilder. Han er krigsveteran, uddannet fra eliteuniversitetet Harvard og taler syv sprog, heriblandt norsk. Buttigieg er også en demokrat, der ynder at kritisere den republikanske præsident, Donald Trump, for moralsk svigt og svage familieværdier. Og så er han homoseksuel og lige nu en favorit til at blive Demokraternes næste præsidentkandidat.

Pete Buttigieg er på rekordtid gået fra at være en mestendels ukendt politisk figur til en demokratisk superstjerne med en reel chance for at blive Trumps modkandidat ved præsidentvalget næste år. Hvis det skulle lykkes ham både at blive Demokraternes præsidentkandidat og at vinde valget, ville det gøre Buttigieg til både den yngste og den første åbent homoseksuelle præsident i USA’s historie.

Indtil for en måned siden var borgmesteren i South Bend i Indiana en politisk parentes i det konstant voksende felt af demokratiske præsidentkandidater.

Pete Buttigiegs første store gennembrud kom efter en række optrædender på landsdækkende fjernsyn, hvor han imponerede politiske kommentatorer, der begyndte at kåre ham til Demokraternes tronarving. Blandt dem er meningsdanneren Andrew Sullivan, der vurderer, at Pete Buttigieg er den bedst rustede demokrat i kampen om at sætte præsident Trump ud af spillet.

”Hvad angår stil, generation, opførsel og baggrund er Buttigieg en næsten perfekt måde at fremhæve Trumps selvfølelse, alder, temperament og privilegium,” skriver han i nyhedsmediet New York Magazine.

Som en troende, homoseksuel mand, der er flydende i kristendommens sprog, skiller Pete Buttigieg sig ud fra mængden. Han blev sidste år kirkeligt viet med sin mand, skolelæreren Chasten Glezman, og han bruger sin egen gudstro og sit kendskab til Bibelen til at udfordre det religiøse højre i debatten om moral, seksualitet, lighed og familieværdier. Han betegner eksempelvis homoseksuelles ret til ægteskab som et ”moralsk spørgsmål” og sagde i en tale forleden, at hans eget ægteskab har gjort ham til ”en bedre mand” og bragt ham ”tættere på Gud”.

Pete Buttigieg mener, at Demokraterne har ladet Republikanerne tage monopol på Gud og åndelighed, og han er nu blevet en frontfigur for den amerikanske religiøse venstrefløj. I et interview med avisen USA Today forklarer han, hvordan han mener, at det religiøse højre med sin opbakning til Donald Trumps præsidentskab svigter Jesu lære.

”Størstedelen af Bibelen handler for mig om at forsvare den fattige og indvandreren og den fremmede og straffefangen og udskuddet og dem, der lades i stikken af samfundet. Og det, som vi har nu, er denne ophøjelse af velstand og magt, næsten for disses egen skyld, og det kan i min læsning af Bibelen ikke være mere i modstrid med kristendommens budskab,” siger han.

Senest har Pete Buttigieg kritiseret vicepræsident Mike Pence for dennes religiøst funderede modstand mod homoseksuelles lige rettigheder, hvilket har fået nogle konservative stemmer til at stille spørgsmål ved Buttigiegs egen tolerance og forståelse af kristendommen.

Ideologisk set hører Pete Buttigieg til på den progressive fløj i sit parti, og hans kampagne er bygget op omkring idéen om, at unge amerikanere lider under de ældre generationers kortsigtede tankegang, hvad angår blandt andet skattepolitik, klimaforandringer og våbenpolitik.

Han håber på at få både yngre og ældre medlemmer af den hvide arbejderklasse tilbage i Demokraternes fold ved at forsikre dem om, at der er plads til dem i den nye økonomi snarere end ved at love dem en genopretning af en svunden tid. Som borgmester i South Bend, der oplevede en økonomisk nedtur efter lukningen af en bilfabrik, har han investeret i infrastruktur og byfornyelse, hvilket har været med til at halvere ledigheden blandt byens borgere og sætte en stopper for befolkningsudflytningen.

Pete Buttigieg, der i januar lancerede en komite for at granske sine muligheder for at stille op til præsident, holdt i går efter avisens deadline en tale i hjembyen South Bend, hvor han over for et begejstret publikum officielt bekendtgjorde sit præsidentkandidatur.

Artiklen er opdateret, efter at Buttigieg offentliggjorde sit kandidatur

Når Pete Buttigieg nu officielt har meldt sig på banen, er han foreløbig oppe imod 18 andre, der også går efter at blive Demokraternes præsidentkandidat ved valget i november 2020. Her ses de 17 af dem. – Foto: Getty Images/AFP/Ritzau Scanpix