Homoseksuelle kæmper en ensom kamp i Mellemøsten

Mens homoseksuelle er ved at få flere rettigheder i dele af Afrika og Asien, halter Mellemøsten efter. Men modstand mod homoseksualitet har ikke altid præget regionen, siger professor

En nylig undersøgelse foretaget for BBC i Mellemøsten og Nordafrika viste, at det stadig er langt den største del af befolkningen, der ikke accepterer homoseksualitet. I stedet er der flere, der accepterer æresdrab end homoseksualitet i de 11 arabiske lande i undersøgelsen.
En nylig undersøgelse foretaget for BBC i Mellemøsten og Nordafrika viste, at det stadig er langt den største del af befolkningen, der ikke accepterer homoseksualitet. I stedet er der flere, der accepterer æresdrab end homoseksualitet i de 11 arabiske lande i undersøgelsen. Foto: Tyrone Siu/Reuters/Ritzau Scanpix.

De bliver chikaneret og overfaldet og i nogle lande ligefrem hængt eller smidt ud fra høje hustage. Homoseksuelles vanskelige kår i Mellemøsten er efterhånden et velbeskrevet problem.

Men den seneste tid er der dukket flere hændelser op, der udfordrer det ellers fasttømrede billede af den muslimske arabiske verden som et u-land for homoseksuelle.

For eksempel i Tunesien, hvor en homoseksuel politiker ønsker at stille op til næste præsidentvalg. Og i Kuwait, hvor en ny LGBT-forening ifølge flere medier skal til at søge om officiel godkendelse. På samme måde hører man med jævne mellemrum lignende beretninger fra Libanon og Jordan, hvor regionens eneste LGBT-medie findes.

Eksemplerne viser, at homoseksuelle aktører er begyndt at blive mere synlige i arabiske samfund, lyder det fra Hanna Ziadeh, ph.d. i menneskerettigheder og rådgiver om Mellemøsten og Nordafrika ved Institut for Menneskerettigheder.

”De er inspireret af, hvad der sker rundtom i verden, og håber på, at noget lignende også vil ske i deres region. Men de har ikke meget at hænge deres optimisme op på. Der er stadig en udpræget modstand mod homoseksualitet både i befolkningen og blandt magthaverne,” siger han.

Hanna Ziadeh henviser til en nylig undersøgelse foretaget for BBC i Mellemøsten og Nordafrika.

Den viste, at det stadig er langt den største del af befolkningen, der ikke accepterer homoseksualitet. Faktisk er der flere, der accepterer æresdrab end homoseksualitet i de 11 arabiske lande i undersøgelsen.

Som Kristeligt Dagblad tidligere har beskrevet, er der ellers ved at ske forbedringer for homoseksuelles rettigheder i flere lande i både Asien og Afrika.

Når man ikke ser den samme udvikling i Mellemøsten og Nordafrika, skyldes det hovedsageligt, at religion og en mandsdomineret norm står stærkt, siger Hanna Ziadeh.

”Meget i den arabiske verden er centreret om mænd. Det er en udpræget mandsdomineret kultur, hvor manden er selve Guds billede på Jorden. Homoseksualitet bryder med den meget traditionelle manderolle og er dermed også med til at udfordre mandens magtmonopol,” siger han som en af forklaringerne på, hvorfor homoseksuelle har så svært ved at vinde rettigheder i den del af verden.

Modstanden mod homoseksualitet har dog ikke altid præget den arabiske verden, forklarer Jakob Skovgaard-Petersen, professor og islamforsker ved Københavns Universitet.

”Hvis man går nogle hundrede år tilbage i tiden, ser man en stor tradition for homoerotik, ikke mindst i den klassiske arabiske poesi. Også blandt nogle af de personer, der i dag bliver hyldet som kulturens største digtere,” siger han.

Ifølge Jakob Skovgaard-Petersen kom fordømmelsen af homoseksualitet gradvist ind i løbet af 1800- og 1900-tallet med en form for victorianisering, hvor den muslimske verden overtog mange europæiske normer.

”Der har været en tendens til, at man ville vise, at man var Vesten moralsk overlegen. Det er også noget, islamister har slået meget på de sidste 50 år, hvor de har talt om kønsblanderi og homoseksualitet som noget meget negativt og vestligt,” siger han og tilføjer, at flere af regionens ledere gennem tiden såsom Saddam Hussein i Irak desuden har dyrket et macho-image, hvor de har spillet på, at de i modsætning til vestlige ledere var ’rigtige’ mænd.”

Heller ikke Jakob Skovgaard-Petersen er særlig optimistisk med hensyn til homoseksuelles rettigheder i regionen i dag.

”Jeg tror, at homofobien i dag nok er større, end den var for 100 år siden,” siger han.