Prøv avisen

Homoseksuelle kenyanere står i stigende grad frem

Maskerede mennesker deltager i protester til fordel for homoseksuelles rettigheder i Nairobi, Kenya. En ny bog tilslutter sig strømmen af stemmer, der hæver sig til fordel for homoseksuelles rettigheder i det afrikanske land. Foto: DAI KUROKAWA/ Denmark

Flere og flere af Kenyas homoseksuelle gør nu opmærksom på deres eksistens i offentligheden. En ny interviewbog er sidste skud på stammen

Det er fortsat hverken attråværdigt eller ufarligt at leve et liv som erklæret homoseksuel i Kenya. Men de seneste år er landets homoseksuelle begyndt at stå ved deres seksualitet i offentligheden og at protestere mod den fordømmelse, den negative forskelsbehandling og de voldelige overfald, de oplever i landet.

Sidste år trodsede en gruppe af landets homoseksuelle således et politiforbud og marcherede i samlet flok gennem Nairobis gader for at demonstrere deres utilfredshed med, at det fortsat er kriminelt at udøve homoseksuelle handlinger i langt de fleste afrikanske lande.

For nogle uger siden erklærede den internationalt kendte kenyanske forfatter Binyavanga Wainaina, der er højt respekteret i Kenya, sig åbent for homoseksuel. På det tidspunkt havde han, ifølge et interview med den kenyanske avis The Star, vidst, at han var homoseksuel, lige siden han var fem år.

LÆS OGSÅ: Vestligt fokus på homoseksuelles rettigheder i Afrika kan give bagslag

Og nu er der netop udkommet en interviewbog, hvor homo- og biseksuelle kenyanere beretter om deres liv og seksualitet. Bogen er udgivet af den kenyanske journalist, forfatter og menneskerettighedsaktivist Kevin Mwachiro, og i den beretter unge og ældre fra så forskellige steder i landet som det knastørre tyndt befolkede Turkana til hovedstaden, Nairobi, hvordan de oplever at stå ved deres homoseksualitet.

Fortællingerne afspejler, at der i Kenya, til trods for at det østafrikanske land bliver regnet for progressivt på området sammenlignet med nabolande som Uganda og Tanzania, er lang vej igen, før landets homoseksuelle ikke længere risikerer at blive fordømt, lynchet eller i værste fald dræbt på grund af deres seksualitet. Det er blandt andet derfor, at Kevin Mwachiro udgiver den kontroversielle bog.

Jeg håber, at bogen vil sætte samfundet i stand til at forstå, at der findes homoseksuelle overalt i Kenya. Og at den også vil få homoseksuelle til at indse, at de ikke er alene, sagde han ved receptionen i anledning af bogudgivelsen.

Kenyanernes fordomme blev også grundigt testet, da Binyavanga Wainaina for nylig offentliggjorde et essay, hvor han bekendte sig som homoseksuel. Den 43-årige forfatter blev mødt med voldsomme reaktioner i form af enten fordømmelse eller opbakning og applaus for sit mod, og han havde samlet mod i lang tid, fortæller han i et interview med den britiske avis The Observer:

Min strategi var meget løs. Jeg er ikke skakspiller, men jeg havde overvejet det i månedsvis. På min fødselsdag skulle vi begrave en vens mor, og natten før var jeg fast besluttet på, at jeg ikke ville sove, før jeg havde skrevet kapitlet færdigt.

Kenya er ikke det eneste land i Afrika, hvor der blæser nye vinde. I Botswana i det sydlige Afrika er en nystartet organisation netop gået i clinch med landets politikere op til det forestående valg. Organisationens leder, Kago Mokotedi, erklærer, at landets homo- og biseksuelle fra nu af nægter at stemme på politikere, der foragter dem, og at de vil opponere imod en hvilken som helst politiker, der kritiserer organisationens målsætninger.

Hvis de (opstillede kandidater, red.) ikke vil have homoseksuelle, skal de gøre det klart, så homoseksuelle også kan stoppe med at stemme på dem, siger han til den kenyanske avis The Daily Nation.