Hongkong dropper omstridt lovforslag

Et lovforslag om udlevering af borgere til retsforfølgelse i Kina har skabt store protester i Hongkongs gader. Nu trækkes det tilbage

Hongkongs borgere har i ugevis demonstreret mod et lovforslag om udlevering til Kina, blandt andet ved at sætte noter op som her i bydelen Tai Po i den nordlige del af Hongkong. –
Hongkongs borgere har i ugevis demonstreret mod et lovforslag om udlevering til Kina, blandt andet ved at sætte noter op som her i bydelen Tai Po i den nordlige del af Hongkong. – . Foto: Tyrone Siu/Ritzau Scanpix.

Efter massive protester trak Hongkong i går et omstridt lovforslag om udlevering af borgere til retsforfølgelse i Kina tilbage.

”Lovforslaget er dødt,” sagde Hongkongs øverste politiske leder, Carrie Lam, på en pressekonference.

Lovforslaget skabte enorme protester i Hongkongs gader og endte flere gange i voldelige sammenstød mellem demonstranter og politiet. I midten af juni suspenderede Lam behandlingen af lovforslaget, men det fik ikke demonstrationerne til at stoppe. 1. juli, som var 22-årsdagen for, at briterne forlod kronkolonien og overdrog området til Kina, stormede flere hundrede demonstranter Hongkongs parlament.

Stig Thøgersen, professor emeritus i kinastudier ved Aarhus Universitet, kalder det en sejr for demonstranterne.

”Det er kun sket en gang før, at man har trukket en lov tilbage,” siger han og kalder det ”meget usædvanligt”.

Ifølge Thøgersen er de mange demonstrationer et udtryk for, at folk i Hongkong er opsat på, at Hongkong ikke bliver endnu en kinesisk by.

”Kineserne havde håbet på en gradvis overgang fra 1997 og frem til 2047, hvor man havde håbet, at der ville blive færre og færre konflikter, og folk i Hongkong kunne se, at det var en fordel at være med i en stor økonomisk supermagt som Kina. Nu er der gået 22 år, og vi er næsten halvvejs i denne her proces, men Hongkong er ikke kommet nærmere en accept af forholdene i Kina. Stemningen i forhold til Folkerepublikken er ikke blevet bedre. Tværtimod,” siger han.

Den kinesiske regering sagde i går, at den anser protesterne i Hongkong som en ”åbenlys trussel” mod det eksisterende forhold mellem Kina og Hongkong, men Stig Thøgersen vurderer, at lovforslaget er blevet trukket tilbage efter koordinering med det kinesiske styre.

”Der har nok været konsultationer, hvor man er blevet enige om, at det er det bedste at gøre. Det koster også prestige for Folkerepublikken, at der er så mange demonstrationer på gaden i Hongkong,” siger han.

I 1898 indgik Storbritannien en aftale med Kina om, at kronkolonien Hongkong skulle lejes af briterne i en periode på 99 år frem til 1997. 1. juli 1997 overdrog briterne Hongkong til Kina. Forinden var der lavet en aftale, der i 50 år frem til 2047 skal sikre, at Hongkong fortsat har kapitalisme og demokratiske styreformer.