Prøv avisen

Hongkongs styre kommer demonstranter i møde

Hongkongs leder, Carrie Lam, sagde lørdag på en tv-transmitteret pressekonference, at hun efter omfattende uro vil suspendere en udskældt udleveringslov. Foto: Athit Perawongmetha/Reuters

I et overraskende udspil har Hongkongs leder, Carrie Lam, meddelt, at en udskældt udleveringslov bliver suspenderet efter voldsom uro.

Hongkongs leder, Carrie Lam, sagde lørdag på en tv-transmitteret pressekonference, at hun efter omfattende uro vil suspendere en udskældt udleveringslov.

I et overraskende udspil sagde hun, at loven har bidraget til dyb splittelse, og at der har været utilstrækkelig kommunikation om lovgivningsarbejdet.

- Af hensyn til Hongkongs interesser og for at undgå flere voldelige sammenstød vil vi suspendere diskussionerne om loven, sagde hun og tilføjede:

- Der kommer nu en periode, hvor Hongkongs styre vil være åben over for input og kritik.

I den seneste uge har titusinder af millionbyens indbyggere været på gaden i protest.

En ny stor demonstration er planlagt søndag. Den vil finde sted til trods for de nye udmeldinger fra de politiske ledere lørdag.

Det er højst usædvanligt, at Hongkongs regering med Lam i spidsen suspenderer den udskældte udleveringslov efter uro og demonstrationer.

- Jeg kan ikke huske fortilfælde, hvor regeringen har bakket ud på den måde her.

- Det viser, at civilsamfundet stadig har en betydelig magt i Hongkong, siger Stig Thøgersen, der er professor emeritus i Kina-studier ved Aarhus Universitet.

Ifølge Stig Thøgersen er det tydeligt, at Carrie Lam og Hongkongs regering er blevet overraskede over, hvor omfattende protesterne har været. Derfor er de nået frem til suspenderingen.

- Udskydelsen er en slags kompromis og en måde at undgå konfrontation på, hvor regeringen håber, at demonstranterne går hjem, siger Stig Thøgersen.

Han mener ikke, at suspensionen vil føre til, at man dropper udleveringsloven helt.

- Man kan forestille sig, at regeringen forsøger at arbejde videre på loven, så den bliver mere spiselig, siger han.

Kina udsendte lørdag en støtteerklæring til Carrie Lam efter hendes beslutning om at suspendere loven. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

- Vi støtter, respekterer og forstår denne beslutning, sagde en talsmand for Kinas regering i en erklæring.

Carrie Lam er selv kommet med det udskældte lovudspil, som blandt andet ville føre til, at de omkring syv millioner borgere i Hongkong i straffesager kan blive udleveret til retsforfølgelse i selve Kina.

Carrie Lam lovede, at hun ville arbejde for et Hongkong med mindre splittelse, og hun lovede at lytte til de unge, da hun blev indsat på posten som den første kvindelige leder for den delvist kinesisk-styrede storby.

Men de fleste opfatter hende som stærkt pro-kinesisk.

Derfor er suspensionen af den omstridte udleveringslov, der blev meddelt lørdag, en overraskelse for mange.

Carrie Lam fremsatte selv det omstridte lovforslag i februar, fordi hun angiveligt ville hjælpe et ægtepar i Hongkong, hvis datter var blevet dræbt af sin kæreste, da parret var på besøg i Taiwan.

Lovudspillet skulle rette op på, at der ikke foreligger nogen udleveringsaftale mellem Taiwan og Hongkong.

Den 62-årige stærkt troende katolik overtog posten som Hongkongs øverste politiske leder i marts 2017.

Hun blev anset for at være Beijings foretrukne kandidat og blev stemt ind af pro-kinesiske politikere i det finansielle center.

/ritzau/Reuters