Hotel fortryder højrepopulistisk fest efter proteststorm

Sagen truer grundlæggende demokratiske værdier, lyder kritik

Allerede inden festen var der kritik af hotellet, men i løbet af fredagen kom der for alvor gang i protesterne mod Sverigedemokraternes prestige- arrangement. Her ses Sverigedemokraternes formand, Jimmie Åkesson.
Allerede inden festen var der kritik af hotellet, men i løbet af fredagen kom der for alvor gang i protesterne mod Sverigedemokraternes prestige- arrangement. Her ses Sverigedemokraternes formand, Jimmie Åkesson. . Foto: Polfoto.

Efter en bølge af protester beklager Grand Hôtel i Stockholm, at man i fredags husede en prisuddeling, arrangeret af en gruppe af Europas højrepopulistiske partier. Allerede inden festen var der kritik af hotellet, men i løbet af fredagen kom der for alvor gang i protesterne mod Sverigedemokraternes prestige- arrangement.

På få timer opponerede flere tusinde mod hotellet på Facebook, hvor vrede brugere opfordrede til, at man boykotter hotellet, der i over 100 år har haft status som et af de fornemmeste i Stockholm. Og protesterne har gjort indtryk på hotellets ledelse.

”Vi skal nu i gang med et gennemgribende arbejde for at udvikle et kodeks, som vores gæster, samfundet og medarbejdere respekterer. Samtidigt skal vi fortsætte med at være en åben og neutral mødeplads,” lyder det fra vicedirektør Pia Djupmark i en pressemeddelelse.

Særligt sidstnævnte bemærkning har fået Sverige-demokraterne (SD) til at protestere, fordi Grand Hôtel for et år siden arrangerede fejringen af Saudi-Arabiens nationaldag, hvilket ikke har givet anledning til lignende selvkritisk eftertanke.

Partiets gruppeformand i Rigsdagens, Mattias Karlsson, mener, at sagen er udtryk for diskriminering.

”Når der sås tvivl om mødefriheden, bør det rejse en større debat om grundlæggende demokratiske rettigheder (…) Principielt er hotellets reaktion mærkelig med tanke på, at man tidligere har ladet det kvindeundertrykkende diktatur Saudi-Arabien, som halshugger mennesker, fejre nationaldag. Vi arrangerer en fest med politikere fra demokratisk valgte partier. Sagen udstiller en grotesk grad af dobbeltmoral,” siger han til Dagens Nyheter.

Ann-Cathrine Jungar, der er lektor i statskundskab med speciale i højrepopulisme ved universitet Södertörns högskola, forstår partiets utilfredshed.

”SD har jo ret, fordi Saudi-Arabien ikke et demokrati, mens de er et demokratisk valgt parti, der sidder i Rigsdagen. Mødefriheden er en af de demokratiske grundprincipper, hvor man må behandle partierne ens, også selvom man er glødende uenig med dem,” siger hun.

Ann-Cathrine Jungar mener ikke, at man kan sammenligne diskussionen med protesterne mod Hizb ut-Tahrirs årsmøde i Nørrebrohallen i weekenden, fordi Hizb ut-Tahrir modarbejder demokratiet og ønsker at erstatte Grundloven med religiøs lov. Her kritiserede den dansk-iranske samfundsdebattør Jaleh Tavakoli venstrefløjen for at vende det blinde øje til en fascistisk organisation af frygt for at blive kaldt racist.

Den svenske forsker peger på, at opmærksomheden om fredagens fest i Stockholm udstiller en voksende desperation over Sverigedemokraternes politiske fremgang.

”SD ser ud til at smelte sammen med den borgerlige alliance inden for de næste år, og det er mange frustrerede over. Sagen er med til at bekræfte Sverigedemokraternes fortælling om, at de behandles som udskud, selvom de er demokratisk valgte, og at venstrefløjen og eliten sætter demokratiske principper på spil for at stoppe dem fra at få indflydelse,” siger hun.

Anders Widfeldt, der er lektor i nordisk politik ved universitetet i Aberdeen, er overrasket over, at fredagens fest har skabt så megen virak. Men SD har i hans øjne formået at provokere ved at kalde det en alternativ Nobelprisfest, fordi partiet ikke er inviteret med til den traditionsrige Nobelbanket.

”Arrangementet har fungeret som et symbol for, at det går fremad for partiet, at de kan spille med musklerne, og at spørgsmålet er, hvornår de andre partier giver efter og accepterer dem,” siger Anders Widfeldt.