Huawei er havnet i etisk stormvejr om religiøs forfølgelse i Kina

Telegigant mistænkes for at udvikle ansigtsgenkendelsesteknologi, der kan hjælpe det kinesiske styre med at spotte uighur-muslimer i store forsamlinger

Foruden Huawies logo, som ses til højre, viser billedet en gruppe mænd, som går langs muren til en opdragelseslejr i Kinas Xinjiang-provins.
Foruden Huawies logo, som ses til højre, viser billedet en gruppe mænd, som går langs muren til en opdragelseslejr i Kinas Xinjiang-provins. Foto: Thomas Peter/Reuters/Ritzau Scanpix og Matthew Childs/Reuters/Ritzau Scanpix.

Den kinesiske telegigant Huawei har fået en etisk sag på halsen, efter at det er kommet frem, at den har afprøvet ansigtsgenkendelsesteknologi, som kan hjælpe det kinesiske styre med at slå ned på det undertrykte muslimske uighur-mindretal i Xinjiang-regionen.

Ifølge avisen Washington Posts oplysninger, der er baseret på et siden slettet dokument på Huaweis hjemmeside, kan teknologien scanne ansigter i store forsamlinger og vurdere deres alder, køn og etnicitet. Hvis systemet identificerer en uighur, kan det ifølge dokumentet udløse en ”uighur-alarm”, der potentielt kan bruges af det kinesiske politi til massedetentioner eller andre former for undertrykkelse.

Huawei har bekræftet dokumentets ægthed, men betegnet formuleringerne i det som ”fuldstændig uacceptable”.

”Det er ikke i overensstemmelse med Huaweis værdier. Vores teknologier er ikke designet til at identificere etniske grupper,” siger en talsperson for Huawei til BBC.

Washington Post har imidlertid også afsløret, at Huawei sammen med fire samarbejdspartnere har udviklet andre teknologier, der kan bruges til at identificere etniske grupper. Huawei og telegigantens partnere har ifølge avisen forsynet de kinesiske myndigheder i Xinjiang, hvor utallige uighurer er fængslet i såkaldte genopdragelseslejre, med nogle af produkterne.

Afsløringerne om ”uighur-alarmen” har kastet Huawei ud i et internationalt stormvejr. Blandt andet har FC Barcelonas franske stjerneangriber Antoine Griezmann, der siden 2017 har været højt betalt ”ambassadør” for Huawei, opsagt sit samarbejde med firmaet i protest.

I Danmark har Huaweis danske kommunikationschef, Tommy Zwicky, opsagt sin stilling efter kun seks måneder på posten. Han har ikke officielt udtalt sig om årsagen, men da DR’s teknologi- og videnskabsreporter Henrik Moltke på Twitter spurgte ham, hvordan han kunne forklare ”uighur-alarmerne”, svarede han i et nu slettet tweet:

”Det kan jeg ikke. Og derfor har jeg opsagt min stilling.”

Claire Garvie, der er forsker på centeret for privatliv og teknologi på Georgetown University i Washington, advarer, at teknologien udgør et farligt skridt mod ”automatiseringen” af etnisk diskrimination.

”Der er visse redskaber, der ganske enkelt ikke har nogen positive anvendelser og masser af negative anvendelser, og et redskab med etnisk klassificering som formål er blandt disse. Det krænker menneskerettighederne på alle tænkelige måder,” siger hun til Washington Post.

Kina er igennem flere år blevet beskyldt for at bruge overvågningsteknologi til systematisk undertrykkelse af uighurerne. Ifølge rapporter fra FN, Amnesty International og Human Rights Watch holdes op imod en million uighurer og andre muslimske mindretal i lejre, hvor de udsættes for tortur, brutalitet og indoktrinering.