Prøv avisen

Huawei-sag: Stormagter i it-sammenstød

Huawei er på ganske få år blevet en mastodont inden for mobil- og netværksteknologi. Foto: Eric Gaillard/Reuters

Hvem skal være verdens økonomiske, teknologiske og politiske stormagt? Det spørgsmål kan anholdelsen af Huawei-chef relateres til, mener eksperter.

Den dramatiske anholdelse af en af de øverste chefer i den kinesiske teknologivirksomhed Huawei gør det tydeligt, hvorfor det bliver mere end almindelig svært for USA at løse sin konflikt med Kina.

Meng Wanzhou, finansdirektør og datter af Huaweis stifter, er tilbageholdt i Canada på anmodning af USA, der ønsker hende udleveret.

Nyheden om anholdelsen fik torsdag verdens aktiemarkeder til at falde. Investorerne frygter, at sagen kan få konsekvenser for den midlertidige våbenhvile, som USA og Kinas præsidenter har indgået i en handelskrig, hvor de på skift har truet hinanden med at indføre høj told på hinandens varer.

Det er i sig selv alvorligt nok, hvis der igen bliver affyret skud i handelskrigen.

Men sagen drejer sig om meget mere end toldsatser på himmelflugt. Det er en del af et større opgør mellem USA og Kina, der kæmper om at være verdens økonomiske og politiske stormagt i årtier frem.

Sådan lyder analysen fra blandt andre Amanda DeBush. Hun er ekspert i international handelspraksis hos advokat- og konsulentfirmaet Dechert LLP.

- Det handler om meget mere end bare en handelsstrid. Det trækker på det grundlæggende spørgsmål: Hvem skal være verdens leder?

Meng Wanzhou blev anholdt den 1. december. Samme dag mødtes USA's Donald Trump og Kinas Xi Jinping ved et G20-topmøde og enedes om at indstille handelskrigen i 90 dage.

Ifølge canadiske medier er Meng anholdt på mistanke om at have omgået amerikanske sanktioner mod Iran.

Huawei er verdens største udbyder af netværksudstyr til tele- og internetselskaber. Men selskabet er i lang tid blevet mistænkt for at spionere for det kinesiske militær og sikkerhedstjenester.

Så sent som i november beskyldte en amerikansk regeringsrådgiver inden for cybersikkerhed, Rob Joyce, Kina for at stjæle forretningshemmeligheder. Det skulle blandt andet ske ved, at kineserne tvinger amerikanske firmaer til at udlevere kritiske oplysninger, hvis de vil have adgang til det kinesiske marked.

I USA arbejder Trump-regeringen på at gøre det sværere for kinesiske firmaer at investere i amerikanske selskaber inden for eksempelvis robotteknologi, kunstig intelligens og virtual reality.

Andre lande bliver i stigende grad presset af USA til ikke at vælge Huaweis produkter til it-infrastruktur. Storbritannien, New Zealand og Australien har allerede fravalgt Huawei-udstyr til et nyt 5G-netværk.

Huawei har afvist alle disse påstande og understreger, at selskabet er uafhængigt af myndighederne og ikke driver spionage.

Men det passer ikke, vurderer Priscilla Moriuchi, der har en fortid som Østasien-ekspert hos den amerikanske efterretningstjeneste NSA. I dag arbejder hun med cybersikkerhed hos Recorded Future.

- Truslen fra selskaber som Huawei er, at de har adgang til kritisk internetinfrastruktur, siger hun.

Hos den konservative tænketank American Enterprise Institute spår Kina-ekspert Derek Scissors en langvarig strid mellem USA og Kina.

- Uanset hvad der sker på den korte bane, så er anholdelsen af Huaweis finansdirektør blot et symptom på et teknologisammenstød, der vil række langt ud i fremtiden.

/ritzau/AP