Menneskeretsorganisation: Apartheid er en realitet i Israel

Israel er ude på permanent at dominere palæstinenserne, konkluderer Human Rights Watch i ny rapport. Men så simpelt er det ikke, mener israelsk ngo

Israelsk politi anholder en palæstinensisk demonstrant ved Damaskus-porten i Jerusalems gamle bydel, hvor det de seneste uger er kommet til daglige sammenstød. Efter at palæstinensere delte videoer på det sociale medie Tiktok, hvor de overfalder israelere, har israelske højrenationalister svaret igen med demonstrationer og lignende overfald. Nu har Israels politi fjernet barrierer ved Damaskus-porten, som er et samlingspunkt for mange af Jerusalems muslimer under ramadanen. –Foto: Ahmad G
Israelsk politi anholder en palæstinensisk demonstrant ved Damaskus-porten i Jerusalems gamle bydel, hvor det de seneste uger er kommet til daglige sammenstød. Efter at palæstinensere delte videoer på det sociale medie Tiktok, hvor de overfalder israelere, har israelske højrenationalister svaret igen med demonstrationer og lignende overfald. Nu har Israels politi fjernet barrierer ved Damaskus-porten, som er et samlingspunkt for mange af Jerusalems muslimer under ramadanen. –Foto: Ahmad G.

Palæstinensernes hverdag er fuld af bureaukratiske fælder og systematiseret diskrimination fra israelsk side. I en massiv og detaljeret 213 sider lang rapport beskylder en af verdens største menneskerettighedsorganisationer, Human Rights Watch, nu Israel for at begå forbrydelser mod menneskeheden i form af apartheid og forfølgelse.

Rapporten anser de israelske myndigheder som den primære autoritet mellem Jordan-floden og Middelhavet – det vil sige på det besatte Vestbredden, i Gaza og Israel – og fokuserer på myndighedernes behandling af den palæstinensiske befolkning.

”Fremtrædende stemmer har i årevis advaret om, at apartheid lurer lige om hjørnet, hvis Israels kontrol over palæstinenserne ikke ændres. Denne detaljerede undersøgelse viser, at Israels myndigheder allerede er nået dertil,” lyder det fra Kenneth Roth, administrerende direktør for Human Rights Watch, i en pressemeddelelse.

Ifølge menneskerettighedsorganisationens israelske medarbejder Sari Bashi er der ikke tale om apartheid i sydafrikansk forstand. Human Rights Watch bruger ordet, forklarer hun på den israelske radiostation Galei Tzahal, fordi Israel ”har erklæret sine intentioner om at bevare jødiske israeleres dominans over palæstinensere og begår systematisk undertrykkelse og umenneskelige handlinger”.

I Rom-statutten, der udgør grundlaget for Den Internationale Straffedomstol (ICC) i Haag, er apartheid netop defineret som umenneskelige handlinger begået i en kontekst af systematisk undertrykkelse og dominans. ICC indledte i sidste måned en formel efterforskning af mulige krigsforbrydelser begået på Vestbredden.

Israel har gentagne gange afvist beskyldninger om apartheid med argumenter om, at alle israelske statsborgere nyder lige rettigheder. Men palæstinenserne på Vestbredden og i Gaza er netop ikke statsborgere.

I fraværet af en fredsaftale mellem Israel og palæstinenserne har Israel de seneste årtier udbygget sin kontrol over det besatte Vestbredden, som fra israelsk side officielt anses som et ”omstridt område” – en status, der skal findes en løsning på via forhandlinger mellem Israel og Det Palæstinensiske Selvstyre.

Men Human Rights Watch og en række andre rettighedsorganisationer anser på grund af fredsforhandlingernes mangeårige dødvande Israel som den hovedansvarlige i konflikten – både inden for Israels internationalt anerkendte grænser og på Vestbredden og i Gaza. Derfor er rapporten skrevet, som om hele landområdet mellem Jordan-floden og Middelhavet er en sammenhængende stat, hvor alle borgere er Israels ansvar.

Rapporten beskylder Israel for at indføre bevægelsesrestriktioner mod den palæstinensiske befolkning og for oprettelsen af et bureaukratisk system, hvor palæstinensere skal søge særlig tilladelse til eksempelvis at besøge Jerusalem.

Rapporten kritiserer også Israel for at konfiskere landområder på Vestbredden og for systematisk at afvise byggetilladelser til palæstinensere.

”Denne rapport tager endnu et skridt i den årtier lange række af obsessive angreb mod Israel og dets legitimitet som det jødiske folks nationalstat,” skriver den israelske organisation NGO Monitor i en reaktion på rapporten og fortsætter:

”I modsætning til Sydafrika under apartheid har Israels ikke-jødiske befolkning fulde rettigheder. Misbrug af apartheid-mærket i den igangværende israelsk-palæstinensiske konflikt er en særlig kynisk appropriering af sydafrikanernes lidelse under apartheidregimet.”

Rapportens forfatter, Omar Shakir, blev udvist fra Israel i 2019 efter en højesteretsbeslutning om, at han promoverede boykotbevægelsen BDS. Ifølge avisen Washington Post siger han, at der er sket en forandring det seneste årti, hvor ”Israels intention om permanent dominans” stadig var uklar fra årene med fredsprocessen i 1990’erne frem til Barack Obamas afgang som USA’s præsident i 2017. Rapporten konkluderer, at dette har ændret sig, og at Israels officielle politik de seneste år under premierminister Benjamin Netanyahu klokkeklart styrer mod permanent israelsk dominans over palæstinenserne.