Prøv avisen
Nekrolog

Clare afslørede Hitlers invasion af Polen

I 1939 kunne journalisten Clare Hollingworth berette om Anden Verdenskrigs udbrud. Nu er hun død i en alder af 105 år. Her ses hun ved sin fødselsdag i oktober 2015, mens en gæst viser en af hendes tidligere artikler. Foto: Kin Cheung

Clare Hollingworth fik det 20. århundredes måske største solohistorie, da hun i 1939 med egne øjne så Hitlers kampparate panserstyrker ved den polske grænse. Tirsdag døde hun i en alder af 105 år

”1000 kampvogne er samlet ved den polske grænse. 10 panserdivisioner klar til et hurtigt angreb.” Sådan lød overskriften på forsidehistorien i den britiske avis The Daily Telegraph den 29. august 1939. Artiklen var signeret den 27-årige Clare Hollingworth, der som deltidskorrespondent havde bevidnet ved den polske østersøkyst, hvad der skulle vise sig at markere begyndelsen på Anden Verdenskrig. To dage senere, 1. september 1939, invaderede tyske tropper Polen.

Clare Hollingworth, der siden fik en lang karriere som krigskorrespondent, sov tirsdag ind i en alder af 105 år i Hongkong, hvor hun havde boet siden 1980’erne.

Hollingworth blev født i nærheden af Leicester i England i 1911. Hun læste blandt andet slaviske studier på London University, inden hun rejste til Warszawa som fredsaktivist, hvor hun hjalp med at distribuere nødhjælp til de mange jøder, katolikker og politiske flygtninge, som havde forladt Sudeterlandet, efter at området var blevet indlemmet i Det Tredje Rige.

Da Clare Hollingworth i sommeren 1939 opdagede det, som The Guardian siden har kaldt ”det måske største scoop i nyere tid”, var der ikke tale om en blind høne, der havde fundet korn. Tværtimod havde Hollingworth begivet sig ud på en risikabel rejse, idet hun lånte en bil på britiske diplomatplader og fulgte sporet af soldater på vej østpå helt ind i det stærkt bevogtede Nazityskland. Efter at have skrevet artiklen til The Daily Telegraph advarede hun de britiske myndigheder, som var forvisset om, at en invasion lå flere uger ud i fremtiden.

Bedriften i 1939 markerede begyndelsen på fem årtier som krigskorrespondent for blandt andre The Guardian. Clare Hollingworth har blandt andet dækket konflikter i Algeriet, Vietnam og Yemen samt uroen i Kina i kølvandet på Mao Zedongs død i 1973 og skrevet en lang række bøger.

”Hun var en pioner blandt kvindelige journalister, og hun tilhørte den første generation af kvindelige krigskorrespondenter, som viste, at de ikke behøvede at skele til mandlige kollegaer, hverken hvad angår journalistiske evner eller mod,” sagde den britiske forfatter og journalist Max Hastings til Time Magazine op til hendes 105-års fødselsdag.

I 1982 modtog Hollingworth den britiske OBE-orden, Officer of the British Empire, af dronning Elizabeth II. Den gives til personer, der udmærker på et særligt område, og Clare Hollingworth fik den således for en lang journalistisk karriere, hvor hun efterlod sig flere enorme aftryk.

Clare Hollingworth var gift to gange og beholdt som en af de første britiske kvinder sit efternavn. Hun fik ingen børn, men havde en steddatter.