Hun blev berømt som tigermor. Nu beskyldes Amy Chua for magtmisbrug

Anklager om upassende adfærd truer med at vælte den berømte ”tigermor” og juraprofessor Amy Chua. Men for hendes tilhængere er sagen endnu et eksempel på akademisk cancelkultur

I 2011 udnævnte Time Magazine Amy Chua til en af verdens 100 mest indflydelsesrige personer på grund af hendes ”brutale ærlighed” i tigermor-bestselleren. I april samme år deltog hun med sin mand, Jeb Rosenberg, og døtrene, Sophia og Louisa, i magasinets gallafest for de hædrede i New York.
I 2011 udnævnte Time Magazine Amy Chua til en af verdens 100 mest indflydelsesrige personer på grund af hendes ”brutale ærlighed” i tigermor-bestselleren. I april samme år deltog hun med sin mand, Jeb Rosenberg, og døtrene, Sophia og Louisa, i magasinets gallafest for de hædrede i New York. Foto: Charles Sykes/Shutterstock/Ritzau Scanpix.

Juraprofessorparret Amy Chua og Jed Rubenfeld var i årevis det ukronede regentpar på en af USA’s mest elitære og magtfulde akademiske institutioner, jurafakultetet Yale Law School i Connecticut. Nu truer en speget sag om sex, magt, cancelkultur og racisme med at trække Amy Chua, der i 2011 blev verdenskendt for sit kontroversielle anråb mod pylrede bløde vestlige opdragelsesmetoder, ”Battle Hymn of the Tiger Mother” (Kampråb fra en tigermor), ned i sølet.

Den 62-årige Jed Rubenfeld er allerede blevet suspenderet af Yale Law School i to år uden løn på grund af beskyldninger om sexchikane mod mindst tre tidligere studerende, og stakken af klagesager mod Amy Chua har også vokset sig så stor, at parret ifølge nyhedsmediet New York Magazine er ”pariaer” i deres forhenværende kongerige.

Den 58-årige Chua anklages for at agere upassende i både sin rolle som professor og som en magtfuld mentor, der kan trække i trådene og fremme studerendes karrierer ved at skaffe dem stillinger som clerks, en slags retsassistenter, hos centralt placerede dommere. Chua er kendt for at bruge sin indflydelse og sit formidable netværk til især at hjælpe studerende med minoritetsbaggrund og andre akademiske ”outsidere”.

Ifølge flere amerikanske mediers unavngivne kilder har hun forberedt udvalgte studerende til jobinterviews med tidligere forbundsdommer Brett Kavanaugh med beskeden om, at han foretrak unge kvinder med modeludseende. Chua kritiseres også for at have bakket betingelsesløst op om Kavanaugh, da han i 2018 blev nomineret til højesteretsdommer af daværende præsident Donald Trump og under godkendelsesprocessen blev anklaget for at have voldtaget en kvinde 36 år tidligere.

Amy Chuas støtte til den konservative Kavanaugh, der senere ansatte Chuas egen datter som retsassistent, blev af nogle studerende og undervisere på Yale Law School opfattet som et slags forræderi.

”I mine øjne gik du fra at være en person, der identificerede og kritiserede magtstrukturer, til en person, der gemte sig bag dem,” skriver en anonym studerende i et fem sider langt brev til Chua offentliggjort på Twitter.

Amy Chua skulle endvidere have talt om at bruge sin magt til at få en af de kvinder, der havde klaget over hendes mands adfærd, sortlistet fra job hos højesteretsdommere.

Endelig har hun angiveligt også holdt alkoholprægede middagsselskaber under coronanedlukningen med deltagelse af studerende trods et påbud, som hun havde fået af universitetet, om at undgå socialt samvær med studerende.

Sagen har fået stor opmærksomhed i amerikanske medier og skriver sig ind i de glohede debatter om MeToo og cancelkultur, som i identitetspolitisk terminologi er en moderne form for udstødelse, hvor nogen bliver fordømt og udelukket fra sociale eller professionelle kredse. Flere indflydelsesrige meningsdannere bakker op om Amy Chua og antyder, at hun er blevet et offer for politisk korrekthed. Blandt dem er den kendte historiker Niall Ferguson, der i en længere tråd på Twitter skildrer Chua som uretfærdigt forfulgt.

”Det er slående, at dette bliver gjort imod en kvindelig, asiatisk professor, som om det woke akademi har reserveret særlig gift over for undervisere med minoritetsbaggrund, der ikke indordner sig politisk,” skriver den skotskfødte historiker, der forsker ved Stanford University.

Også journalisten Megyn Kelly, der er tidligere vært på tv-stationen Fox News, betegner kontroversen som udtryk for den akademiske elites intolerance.

”Nu forsøger de at aflyse Amy Chua for absolut ingenting. Tag endelig ikke fejl: Dette er en gengældelse for hendes støtte til Brett Kavanaugh, og det er modbydeligt. Hvis Yale Law School har nogen rygrad, så vil den forsvare en af sine mest populære undervisere og bede de forbandede klynkere om at sætte sig ned,” skriver hun i et tweet.

Amy Chua, der foruden tigermor-bestselleren sammen med sin mand også har skrevet en kontroversiel bog om forbindelsen mellem kulturbaggrund og succes, afviser alle anklager og er fortsat ansat som professor på Yale Law School.