Prøv avisen

Sarah fik tilkæmpet sig stemmeret i Zimbabwe, men er stadig bange

Sahra Kachingwe blev banket af politiet, da hun i 2008 viste støtte til oppositionspartiet. På trods af magtskiftet i Zimbabwe i november oplever hun allerede nu at blive udsat for pres forud for sommerens præsidentvalg.

Sarah Kachingwe har sørget for, at hun selv og andre efterkommere af migrantarbejdere for første gang kan stemme ved sommerens præsidentvalg i Zimbabwe. Trods den juridiske sejr er kvinden med de malawiske rødder konstant bekymret for styrets repressalier

Den 29. november 2017 var en stor dag for Sarah Kaching-we. Den 58-årige kvinde fik nu rettens ord for, at hun må stemme, når der til sommer er præsidentvalg i Zimbabwe. For første gang i sit liv kan hun nu kalde sig vælger.

”Jeg har så længe drømt om at få indflydelse. Så jeg var meget lykkelig,” fortæller Sarah Kachingwe på shona, hovedsproget i det nordlige Zimbabwe.

Linda Ruka, hendes 33-årige datter, oversætter sin mors ord til engelsk, så godt hun kan. Selvom Sarah Kaching-we tilsyneladende bruger ordet ”lykkelig”, er der ikke meget glæde at spore i hendes mørke blik. Stemmen er dæmpet, og hun har sat sig på den yderste kant af sin stol, mens hun vrider sine hænder i skødet.