Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at læse alle artikler

Glemt adgangskode? Klik her.

En verden til forskel

Hun giver håbet videre til Kenyas unge kvinder

Mange af hendes gamle skolekammerater kom aldrig videre end landsbylivet i Kenya. ”Nu har de fem børn og ligner nogen på 45 år,” siger Elizabeth Okumu, som selv fik støtte til at flytte til storbyen og få sig en uddannelse. Nu forsøger hun at give mulighederne videre til andre unge. – Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Elizabeth Okumu var heldig at undslippe sin landsbys modløshed og få sig en uddannelse. Nu støtter hun andre unge for at give dem samme muligheder

Hun er egentlig ret genert, når hun svarer på spørgsmål om sig selv. Står hun derimod over for en gruppe investorer og taler om donationer, er hun ikke længere genert. For så er der noget på spil.

Elizabeth Okumu er 29 år. Hun har en bachelor i journalistik og kommunikation og burde være i gang med næste trin på universitetet, siger hun. I stedet bruger hun al sin tid som mentor for andre kenyanske piger og som iværksætter på projekter, der kan hjælpe dem frem i livet.

”Det giver mig en enorm tilfredsstillelse at se pigerne og de ændringer, de går igennem. Det gør mig så glad,” siger hun.

Som 20-årig startede hun som frivillig i en interesseorganisation, hvor hun arbejdede med oplysning om hiv-smitte. Samtidig begyndte hun på universitetet og tog aftenkurser, så hun kunne passe sit frivillige arbejde om dagen. I dag er hun fuldtidsansat i organisationen og har allerede lanceret flere af sine egne projekter.

Som studerende var hun bosat i Kenyas hovedstad, Nairobi, men besøgte fortsat i ny og næ sin fødelandsby, Sirembe, 400 kilometer mod vest.

”Det er en by med få vandressourcer, intet internet, og hvor børn går i skole uden sko,” forklarer hun.

Her oplevede hun, hvordan andre unge kvinder ikke havde samme muligheder, som hun selv havde fået, da hendes far fik et godt arbejde i hovedstaden. I landsbyen droppede piger ud af skolen og giftede sig unge. De havde mistet håb om en fremtid, for hvad skulle det nytte at gå i skole, når de alligevel aldrig kom væk fra landsbylivet?

Elizabeth Okumu startede i 2015 støttegruppen ”Fra søster til søster” for at vise dem alternativer. Gruppen eksisterer fortsat, og her kommer kvinder, der ligesom hende har skabt sig en fremtid uden for landsby, ægteskab og ungt moderskab for at dele deres erfaringer med landsbyens piger. Pigerne mødes også selv i gruppen hver måned og taler om problemer og bekymringer.

Det var dog tydeligt for Elizabeth Okumu, at der skulle mere til, for pigernes omgivelser ændrede sig ikke. Eksempelvis har landsbyens skole kun meget få bøger til næsten 100 elever.

”Der er meget dårlige forhold for læring, og de skal jo ud at konkurrere med unge fra rigere skoler om de samme pladser i landets gymnasier og universiteter. Det er håbløst,” siger Elizabeth Okumu.

Derfor åbnede hun et bibliotek i landsbyen i november sidste år. Med hjælp fra donationer fik hun sikret lokaler, og hun kørte selv rundt og indsamlede bøger. Landsbyen har aldrig haft et bibliotek før, og få forstod i begyndelsen, hvad de skulle bruge det til. Nu bliver det dog godt brugt, fortæller Elizabeth Okumu. Hun arbejder stadig på at finde skolebøger til biblioteket, så børnenes pensum bliver dækket.

”Biblioteket var svaret på spørgsmålet ’hvad så nu?’, som mange af pigerne stillede efter at være kommet i støttegruppen. Nu har de muligheden for at tage deres uddannelse i egne hænder,” siger hun.

Hendes liv foregår i pendulfart mellem Sirembe og Nairobi, for i hovedstaden har hun sat gang i et projekt for unge mødre i alderen 12-17 år. Hun lærer dem om seksuelle grænser og familieplanlægning. Og så har hun startet en gruppe sidste år, som tilbyder gratis seksualundervisning til skoler. I starten arbejde hun med to skoler. I dag er der 10.

”Nogle mennesker forstår slet ikke, hvor meget magt det giver at være i stand til at træffe informerede valg og være klar over sin ret til egen krop,” siger Elizabeth Okumu.

Hun er passioneret, når hun taler, men formår også at være reflekteret. Hun er vant til at tale for sin sag, for hun leder ofte efter donationer. Det er ikke altid nemt at finde støtte til projekter, der behandler temaer som voldtægt, abort og seksualitet, som alle er tabu i Kenya.

”Men jeg har aldrig stået over for et problem, jeg ikke kunne løse,” siger hun.

Elizabeth Okumu finder ro i naturen, hvis frustrationerne når hende. Og ellers er det pigerne, der motiverer hende til at blive ved. Faktisk så meget, at hun endnu ikke har fundet vej tilbage til universitetet. Hendes plan er ellers at læse videre:

”Hvert år siger jeg til mig selv, at nu skal det være. Men jeg bliver ved med at finde meningen med mit liv i mit arbejde.”