Hun gjorde noget vidunderligt for menneskeheden: Ikonisk amerikansk mønt får nyt kvindeligt ansigt

Digteren Maya Angelou bliver den første afroamerikanske kvinde, hvis kontrafej får lov at pryde den amerikanske 25-cent

I løbet af sit lange liv vandt Angelou talrige priser og udgav i alt 36 bøger, hvoraf mange var bestsellere.
I løbet af sit lange liv vandt Angelou talrige priser og udgav i alt 36 bøger, hvoraf mange var bestsellere. Foto: Chester Higgins Jr./New York Times/Ritzau Scanpix.

Knap otte år efter Maya Angelous død kan amerikanerne mindes den store afroamerikanske forfatter og borgerrettighedsaktivist, hver gang de åbner deres tegnebøger for at tage en 25-cent (cirka halvanden krone) i brug.

I sidste uge begyndte den amerikanske nationalbank nemlig at sende nyslåede mønter med Maya Angelous kontrafej til landets banker, og dermed bliver hun den første afroamerikanske kvinde til at pryde mønten, der i folkemunde omtales som en quarter – en kvart dollar.

Mønten er den første i en serie, der hvert år frem til 2025 vil hædre amerikanske kvinder, som spiller vigtige roller i nationens historie.

”Hver gang, vi redesigner vores møntfod, får vi lejlighed til at fortælle noget om vort land – hvad vi værdsætter, og hvordan vi har gjort fremskridt som samfund,” siger finansminister Janet Yellen.

Den nye 25-cent mønt viser Maya Angelou med udstrakte arme foran solstråler og en fugl med spredte vinger.
Den nye 25-cent mønt viser Maya Angelou med udstrakte arme foran solstråler og en fugl med spredte vinger. Foto: The Department Of Treasury/ New York Times/Ritzau Scanpix

Maya Angelou, der døde som 86-årig i 2014, begyndte sin karriere i 1969 med den banebrydende erindringsbog ”Jeg ved, hvorfor fuglen synger i sit bur”, der blandt andet beskæftiger sig med Angelous opvækst i 1930’ernes stærkt raceopdelte amerikanske sydstater og med hendes erfaringer med sexisme, racisme og voldtægt. Bogen var blandt de første selvbiografier af en sort kvinde i USA, som nåede ud til et bredt publikum, og den betragtes i dag som en amerikansk klassiker.

I løbet af sit lange liv vandt Angelou talrige priser og udgav i alt 36 bøger, hvoraf mange var bestsellere. I 2011 blev hun tildelt USA’s højeste civile udmærkelse, The Presidential Medal of Freedom (præsidentens frihedsmedalje), af den daværende præsident Barack Obama, og ved hendes død betegnede Obama hende som ”en af vor tids strålende lys – en eminent skribent, en glødende ven og en kvinde uden sidestykke”.

Den nye 25-cent mønt viser Maya Angelou med udstrakte arme foran solstråler og en fugl med spredte vinger. Ifølge nationalbanken er denne afbildning af den berømte forfatter ”inspireret af hendes digtning og et symbol på, hvordan hun levede sit liv”.

Den anden side af mønten er en afbildning af USA’s første præsident, George Washington.

De andre kvinder, der vil få plads på de amerikanske 25-cent-mønter i år inkluderer USA’s første kvindelige astronaut Sally Ride samt Hollywoods første kinesisk-amerikanske filmstjerne Anna May Wong.

Det demokratiske kongresmedlem Barbara Lee, der var initiativtager til lovforslaget bag den nye møntserie, betonede i en udtalelse i fjor vigtigheden af at hylde de ”fænomenale” kvinder, der ofte overses i amerikansk historie.

”Hvis du får en Maya Angelou-mønt i hånden, kan du blive mindet om hendes ord: ’Vær sikker på, at du ikke dør uden at have gjort noget vidunderligt for menneskeheden’,” lød det fra Lee.

USA’s mønter og pengesedler prydes stadig fortrinsvis af berømte hvide mænd. Joe Biden-regeringen har lovet at skubbe på indsatsen for at sætte den afroamerikanske slaverimodstander Harriet Tubman (1822-1913) på en ny 20-dollar-seddel (cirka 130 kroner). Ifølge USA’s finansministerium vil Tubman erstatte USA’s syvende præsident, Andrew Jackson, på pengesedlen inden 2030.