Prøv avisen

Hun har gjort psykisk sygdom mindre slemt

30-årige Sitawa Wafula er en af Kenyas succesfulde iværksættere. Det er lykkedes hende som maniodepressiv at etablere en meget rost og benyttet rådgivningstjeneste for psykisk syge og deres familie. Modelfoto.

Sitawa Wafula, der er manio-depressiv, leder i dag sin egen hjælpeorganisation for psykisk syge

Sitawa Wafula fra Kenya gør sig bemærket både i og uden for det afrikanske kontinent.

Ikke blot har den 30-årige østafrikanske iværksætter grundlagt hjælpeorganisationen My Mind, My Funk (Min Bevidsthed, Min Funk, red.), der, i samarbejde med kenyanske psykiatere, tilbyder gratis rådgivning til psykisk syge kenyanere og deres pårørende. Sitawa Wafula har også brudt med de lokale normer for, hvad kenyanere taler og - især - ikke taler med hinanden om endsige debatterer i det offentlige rum.

”Når vi afrikanere hører om psykisk sygdom, tænker vi på heksekraft, arbejdsløshed, manglende uddannelse og besvær,” siger hun.

I Kenya er behandlingstilbuddene til psykisk syge få og ringe, og uvidenheden om lidelser som skizofreni og depression enorm, fortæller Sitawa Wafula. Landet har én psykiater pr. 500.000 indbyggere, og ifølge Sitawa Wafula bliver mange psykisk syge fortsat stuvet af vejen hjemme hos familien, der ikke aner, hvad de skal stille op.

Det var hele den kultur, Sitawa Wafula ville gøre op med, da hun grundlagde sin hjælpeorganisation i 2013. I dag tilbyder My Mind, My Funk blandt andet en gratis sms-hotline med rådgivning og hjælp til psykisk syge og deres pårørende. Sitawa Wafula sidder derudover med i et nationalt sundhedsråd og bliver ofte brugt som foredragsholder og oplægsholder ved sundhedskonferencer.

Hun ved, hvad hun taler om, for hun er selv maniodepressiv, og som yngre sendte sygdommen hende ud i et eksistentielt og socialt tomrum.

”Jeg havde ingen at tale med, og jeg blev deprimeret og overvejede at begå selvmord. Det eneste, der holdt mig oppe, var, at jeg var blevet optaget på universitetet,” siger hun.

Men i stedet for at blive opslugt af studierne, som hun havde håbet på, sugede det al hendes energi bare at deltage i gruppearbejdet på universitetet. Hun trak sig ind i sig selv og fik det værre og værre. På det tidspunkt undgik det meste af hendes familie og vennekreds hende.

Det var, da hun ramte bunden med et ensomt brag, at Sitawa Wafula med egne ord vidste, at valget stod mellem at begå selvmord eller at finde ud af, hvad hun fejlede.

”Jeg begyndte at søge vidt og bredt efter viden om psykisk sygdom og delte, hvad jeg fandt ud af på min blog. Og så fik medierne nys om den her 'skøre' pige, der var skør nok til at dele sin skørhed med verden,” siger hun.

Da Sitawa Wafula var blevet interviewet et par gange, begyndte folk at skrive til hende og bede om mere viden. Det blev startskuddet på My Mind, My Funk, der har vundet flere priser og i dag bliver finansieret via private donationer og fonde.

”Jeg vil gerne opmuntre alle de kenyanere, der kæmper med psykisk sygdom og fortælle dem, at der er håb. At alle slås med noget, og at nogen bekymrer sig om dem,” understreger hun.

30-årige Sitawa Wafula er en af Kenyas succesfulde iværksættere. Det er lykkedes hende som maniodepressiv at etablere en meget rost og benyttet rådgivningstjeneste for psykisk syge og deres familie. - Privatfoto.