Hun kæmper mod omskæring: Vi bliver nødt til at tale højt om kvinders underliv

Udryddelsen af kvindelig omskæring går for langsomt. En del af årsagen er, at bekæmpelsen kræver italesættelse af kvinders kønsdele, som det stadig er tabu at tale om, mener den gambiske feminist Jaha Dukureh

Det var under en rejse til sit hjemland, Gambia, at Jaha Dukureh efter en ihærdig indsats fik den daværende præsident Yahya Jammeh i tale og overbeviste ham om at forbyde omskæring i det lille vestafrikanske land. –
Det var under en rejse til sit hjemland, Gambia, at Jaha Dukureh efter en ihærdig indsats fik den daværende præsident Yahya Jammeh i tale og overbeviste ham om at forbyde omskæring i det lille vestafrikanske land. – . Foto: Patrick Farrelly.

Ganske få politikere og aktivister har formodentlig haft succes med, i løbet af en enkelt samtale, at overbevise en præsident om, at han omgående måtte indføre en kontroversiel ny lov.

Jaha Dukureh fra Gambia har.

I 2015 overbeviste den nu 27-årige feminist og aktivist Gambias daværende præsident, Yahya Jammeh, om at indføre et forbud mod kvindelig omskæring i det lille vestafrikanske land, hvor tre ud af fire kvinder er omskåret.

Jaha Dukureh tog en nødvendig chance, fortæller hun i dag. Hun vidste, at præsidenten skulle på en rundrejse i Gambia, så hun fløj til sit hjemland fra USA, hvor hun i dag er bosat, lejede en bil og fulgte efter præsidenten og hans følge fra landsby til landsby. Uden at få lov til at tale med ham.

”Rygtet om mig bredte sig alligevel, og en dag løb min bil tør for benzin ude i en af landsbyerne, og jeg bad om et lift hos en af bilerne i følget. Da præsidenten hørte, at jeg kørte med, indvilgede han i at møde mig. Han spurgte, hvorfor en ung kvinde som jeg går så meget op i spørgsmålet om omskæring af kvinder.”

Jaha Dukureh overvandt sig selv og fortalte den gambiske præsident om de smerter og problemer, som hendes egen omskæring havde forvoldt hende.

Som det er almindeligt i Gambia, fik Jaha Dukureh som spæd skåret sin klitoris, indre skamlæber og en del af de ydre skamlæber af, hvorefter resterne blev syet sammen og kun en lille åbning efterladt for at lade urin og menstruationsblod passere.

I en alder af 15 år blev Jaha Dukureh giftet bort til en mand i USA. Hans forsøg på at have sex med sin unge kone var så smertefulde for hende, at en læge i New York måtte operere hendes vagina, så den blev åbnet. Efterfølgende rådede han hende til at have sex samme dag, da såret ellers ville lukke sig igen. Jaha Dukurehs første samleje var forbundet med så mange smerter, at hun tidligere har beskrevet det som ”en helt ny omskæring” i et interview med den britiske avis The Guardian.

Præsident Jammeh lyttede til hendes beretning.

”Så fortalte han, at hans egen datter ikke er omskåret, og sagde: ’Du har ret. Når jeg ikke selv vil lade dette overgå min datter, så kan jeg heller ikke blot sidde og se på, at det overgår så mange andre,’” fortæller Jaha Dukureh.

Få dage senere blev den nye lov indført, og det illustrerer Jaha Dukurehs hovedpointe: at det er på tide at gå nye veje i bekæmpelsen af kvindelig omskæring og i højere grad involvere afrikanske græsrodsbevægelser.

”Jeg er jo selv en græsrod. Og der er millioner af andre ’Jaha’er’ derude,” insisterer hun under et nyligt besøg i København i forbindelse med dokumentarfilmfestivalen CPH Dox.

Den procentvise udvikling er på vej ned i flertallet af lande, der praktiserer kvindelig omskæring. Samtidig betyder befolkningstilvæksten dog, at flere piger end tidligere er i risiko for at blive omskåret i flere afrikanske lande. Og i lande som Sudan, Somalia, Tchad, Mali og Guinea finder der kun en lille nedgang sted.

”Udryddelsen går alt for langsomt,” mener Jaha Dukureh.

I 2013 grundlagde hun interesseorganisationen Safe Hands for Girls (Trygge hænder for piger), der siden har bredt sig til en lang række lande, hvor lokale aktivister i dag samarbejder både fysisk og via de sociale medier for at udrydde kvindelig omskæring.

De afholder workshops, holder foredrag på skoler og hverver nye aktivister.

Selvom Jaha Dukureh mener, at det kun kan gå for langsomt med at befri verden for praksissen med kvindelig omskæring, understreger hun, at det ikke er ondskab, men snarere kærlighed, som holder traditionen i live.

”I Gambia får uomskårne kvinder øgenavnet ’solima’. Det betyder ’uren’ og ’utrænet’ og er et udtryk for kolossal disrespekt. Hvis du ikke er omskåret som kvinde, er du ingenting,” siger hun.

Forældre lader deres døtre omskære, fordi de elsker dem og ønsker den bedste fremtid for dem, forklarer hun.

”Men selvom det bliver kaldt for en tradition og for kultur, er det lemlæstelse og vold, og det bliver nødt til at stoppe nu.”

Erkendelsen gjorde Jaha Dukureh sig, da hun selv blev mor til sin ældste datter, den nu syvårige Khadidja.

”Jeg vidste, at det, der var overgået mig, aldrig nogensinde skulle overgå hende, og at jeg var nødt til at begynde at tale højt om problemerne,” siger hun.

Men det er ikke helt nemt at komme til at tale offentligt om kvindelige kønsorganer, har Jaha Dukureh erfaret:

”I Washington bliver politikerne helt stille, når jeg fortæller dem, at omkring en halv million kvinder i USA er omskåret, og at mange unge piger stadig bliver sendt på ’ferie’ ud af USA og kommer omskårne tilbage. Så siger de, at det kan de ikke føre politik om, og journalister siger, at det kan de ikke skrive om,” konstaterer hun.

”Jeg forstår ikke, hvorfor det er forbudt at tale om vaginaer? Hvis vi ikke kan tale om vaginaer, hvordan skal vi så kunne afskaffe omskæring af kvinder?”