Holocaust-overlever udsættes for antisemitisme: ”Hitler, du gjorde ikke dit arbejde godt nok”

Hundreder af italienske borgmestre demonstrerer i eftermiddag i Milano for at støtte Liliana Segre, der som jødisk barn blev deporteret til kz-lejren Auschwitz og nu udsættes for antisemitisme

Liliana Segre blev modtaget med klapsalver af flere af de andre gæster og fremmødte, da hun i weekenden ankom til Milano-operaen La Scalas sæsonpremiere. – Foto: Alessandro Garofalo/Reuters/Ritzau Scanpix.
Liliana Segre blev modtaget med klapsalver af flere af de andre gæster og fremmødte, da hun i weekenden ankom til Milano-operaen La Scalas sæsonpremiere. – Foto: Alessandro Garofalo/Reuters/Ritzau Scanpix.

Næsten 600 borgmestre fra hele Italien samles i eftermiddag i Milano, hvor de vil gå gennem byens gader i protest og til støtte for en 89-årig kvinde, et holocaust-offer, der er udsat for så massiv og grov chikane, fornærmelser og trusler, at hun har fået livvagter døgnet rundt.

Liliana Segre, født i en jødisk-italiensk familie i Milano, blev som 13-årig sendt til Auschwitz. Hun var et af de meget få italienske børn, der overlevede. Hendes far og bedsteforældre døde i kz-lejren.

I januar 2018 fik hun den ultimative hædersbevisning i Italien og blev udpeget til livsvarigt medlem af senatet af Italiens præsident, Sergio Mattarella. Han anerkendte dermed det arbejde, hun har gjort med at oplyse om jødeforfølgelser og sendte ifølge avisen Il Fatto Quotidiano samtidig et signal ”mod racisme, diskrimination og had”.

Men had er netop, hvad der siden har mødt Liliana Segre i uhyrligt omfang. Uforvarende er den 89-årige mor og bedstemor blev centrum for det måske værste eksempel på jødehad, der er set i Italien siden Anden Verdenskrig. Op mod 200 gange om dagen bliver hun overfuset og lagt for had, især på websider og sociale medier.

”Hvorfor er du ikke er kradset af sammen med de andre i din familie?,” er et typisk eksempel.

”Hitler, du gjorde ikke dit arbejde godt nok,” er et andet i den sværm af grovheder og trusler, som nu har ændret hendes liv.

”Hvis man som næsten 90-årig ender overdynget med fornærmelser, med livvagter og bliver frataget sit normale og private liv, så er det nok naturligt at spørge sig selv: ’Hvem fik mig til at gøre det?’ Så ind i mellem frister tanken om at forlade kampen, men den varer kun kort. Jeg er ikke typen, der overgiver sig nemt,” fortæller Liliana Segre til dagbladet Corriere della Sera.

Da hun blev udnævnt til senator, sagde hun, at hun så sig selv som ”en herold”, der fortæller, hvad hun har været vidne til, men ellers er en normal kvinde, mor og bedstemor. Italienske senatorer på livstid er sjældent politisk aktive, men Liliana Segre har fremlagt et forslag om en permanent kommission, der skal arbejde mod hadforbrydelser, racisme, antisemitisme og anden intolerance.

”Som offer for hadet under fascisttiden mærker jeg i dag så mange år efter, at der igen vokser en bølge af racisme og intolerance frem, og det skal stoppes,” sagde hun under præsentationen.

Forslaget blev vedtaget i Senatet i oktober, og Liliana Segre har sagt ja til selv at blive leder af kommissionen, men hele processen har bragt endnu mere had med sig – også i form af trusler. Derfor fik hun for en måned siden tildelt livvagter døgnet rundt.

”Hvad er det for et land, hvor man er nødt til at sætte en 89-årig kvinde, der har overlevet nazisternes kz-lejre, under beskyttelse,” spørger kommentatoren Simone Cosimi i magasinet Wired Italia og beskylder nationen for at være dumpet ned i et hul af uvidenhed og glemsel med nostalgiske bånd til fascisttiden.

Ifølge avisen La Repubblica er der hundreder af italienske antisemitiske websider og profiler på Facebook. En ny rapport fra instituttet Censis siger, at et stort flertal af italienerne mener, at racismen og antisemitismen i samfundet vokser. Det jødiske center for dokumentation i Milano har også konstateret en stigning i antallet af antisemitiske episoder de senere år.

Liliana Segre får dog også stor opbakning. Mange byer har de seneste måneder gjort hende til æresborger, unge har demonstreret for hende under sloganet ”Vi er din livvagt”, og i eftermiddag kommer borgmestre fra hele landet så til Milano for at gøre det samme.

I søndags døde endnu et af de italienske børn, der overlevede kz-lejrene. Piero Terracina blev 91 år, og dermed er der nu kun meget få tilbage, som kan bevidne rædslerne fra dengang.

”Uden Piero føler jeg mig mere alene,” sagde Liliana Segre i et mindeord.

”Man passer for lidt på at huske fortiden, og når vi er væk, så er jeg bange for, at det er helt slut.”