Prøv avisen
Nekrolog

Bibelen, videnskab, seksualitet og forsoning: Hun var den kristne venstrefløjs heltinde

Rachel Held Evans gik blandt andet et helt år med tørklæde i et forsøg på at følge Bibelens anvisninger så bogstaveligt som muligt i sin research til bogen "A Year of Biblical Womanhood". Foto: Robin Rayne/Zuma Wire/Ritzau Scanpix

Den kristne forfatter Rachel Held Evans udfordrede det højrekristne USA og opbyggede et fællesskab af evangelikale ’flygtninge’

Efter flere års tilløb sagde Rachel Held Evans i foråret 2014 sit endelige farvel til den evangelikale bevægelse, efter at hendes kirke valgte at føre kampagne for at bandlyse homoseksuelle ægteskaber i hendes hjemstat, Tennessee.

I et indlæg på sin populære blog forklarede hun, at hun var færdig med at slide sin stemme op i et forsøg på at bringe den konservative evangelikalismes kulturkrige til ophør og i stedet ville fokusere på at opbygge et nyt fællesskab blandt kirkens ”flygtninge”: homoseksuelle, kvinder med præstedrømme, tvivlere, drømmere og ”de, der nægter at vælge imellem deres intellektuelle integritet og deres tro eller deres medfølelse og deres religion”.

”I stedet for at kæmpe for en plads ved det evangelikale bord, ønsker jeg at dække bord i vildnisset, hvor alle er velkomne, og hvor vi kan fortsætte med at drøfte (og debattere!) Bibelen, videnskab, seksualitet, køn, racemæssig forsoning, retfærdighed, kirke og tro, men uden etiketter, uden krige,” skrev Rachel Held Evans.

Hun brugte de efterfølgende fem år på dette projekt og høstede stor ros på både den kirkelige venstre- og højrefløj for sin ærlighed, sit intellekt, sit engagement og sin vilje til at diskutere vanskelige etiske og eksistentielle spørgsmål. Men i lørdags sagde den stærkt populære og indflydelsesrige forfatter og blogger uventet farvel til livet, da hun efter kort tids sygdom udåndede på et hospital i Nashville i Tennessee, omgivet af familie og nære venner. Hun blev kun 37 år.

Rachel Held Evans, der voksede op som evangelikal i USA’s bibelbælte og ved sin død betegnede sig som episkopal, efterlader sig et stort eftermæle i form af klummer, blogindlæg og bøger om emner såsom teologi, tvivl, racisme, abort, udviklingslæren, kirkens patriarki, kvinders rolle i kristendommen og den evangelikale opbakning til præsident Donald Trump. Da hun begyndte sin blog for et tiår siden, var hun del af en fremadstormende gruppe af medievante unge kristne skribenter, og i 2015 kaldte avisen Washington Post hende for ”evangelikalismens mest polariserende kvinde”. Mens hun var overordentligt populær på den kristne venstrefløj, så betragtede nogle højrekristne figurer hendes liberale fortolkning af kristendommen som ubibelsk og teologisk farlig.

Rachel Held Evans skrev også om sin egen gudstro, sit bønsliv, sin brydekamp med tvivlen og sin kærlighed til kristendommen og kirken.

”Enhver, der har elsket Bibelen så meget som jeg, og som har mistet den og fundet den igen, ved, hvordan et forhold til Bibelen kan være lige så ægte og lige så kompliceret som et forhold til et familiemedlem eller nær ven,” skrev hun i sin seneste bog, ”Inspired” (Inspireret), der blev udgivet i fjor.

Rachel Held Evans var en fremtrædende fortaler for ligestilling mellem kønnene, og i sin anden bog, den humoristiske ”A Year of Biblical Womanhood” (Et år som bibelsk kvinde) fra 2012, brugte hun et år på at efterleve Bibelens vejledninger til kvinder. Dette indebar blandt andet, at hun påbød sig selv at adlyde sin mand, og at hun jævnligt isolerede sig fra hjemmet til fordel for et lilla telt i haven for at leve op til Tredje Mosebogs retningslinjer for ”urene” menstruerende kvinder.

De amerikanske nyhedsmedier og sociale medier oversvømmes nu med hyldester til Evans, og mange især yngre kristne takker hende for at have hjulpet dem med at bearbejde deres åndelige tvivl og bevare deres gudstro. I avisen Washington Post understreger den kendte venstrekristne forfatter Jonathan Merritt, at Rachel Held Evans var en sand pioner.

”Hun talte om kvindehad i kirken længe inden, at #MeToo-bevægelsen kom frem, og hun bakkede op om seksuelle mindretal på grundlag af hendes kristne overbevisninger på et tidspunkt, hvor du stadig kunne blive udstødt for at gøre dette,” siger han.

Flere af de højrekristne personligheder, som Rachel Held Evans ofte gik i clinch med, udtrykker også deres sorg over hendes død.

”Jeg respekterede hende, for hun var aldrig falsk. Selv i sin afvigelse fik hun os alle til at tænke, og hun hjalp de af os, der er teologisk konservative, til at blive bedre på grund af den måde, som hun udfordrede os på,” siger Russell Moore, der er formand for Sydstatsbaptisternes kommission for etik og religionsfrihed, til avisen New York Times.

Rachel Held Evans efterlader sig sin mand og to små børn.