Hun var et af Josef Mengeles ofre, men tilgav nazisterne

Eva Mozes Kor fandt, at hun kun ved at tilgive folkene bag de uhyrligheder, hun var udsat i Auschwitz, kunne komme videre med sit liv. Nu er hun død i en alder af 85 år

Den rumænskfødte amerikaner Eva Mozes Kor, der her er fotograferet i april 2015, arbejdede gennem hele sit voksne liv for at holde mindet om holocaust i live. –
Den rumænskfødte amerikaner Eva Mozes Kor, der her er fotograferet i april 2015, arbejdede gennem hele sit voksne liv for at holde mindet om holocaust i live. – . Foto: Julian Stratenschulte/AFP/Ritzau Scanpix.

Eva Mozes Kor var blot en lille pige, da hun blev udsat for brutale eksperimenter af den berygtede nazilæge Josef Mengele i koncentrationslejren Auschwitz nær Krakow i det nuværende Polen. Mens hendes forældre og to af hendes søskende døde i gaskamrene, overlevede hun sammen med tvillingesøsteren Miriam, fordi de to søstre var blandt de omkring 1500 tvillingepar, som Josef Mengele udførte eksperimenter på.

Der er en skæbnens ironi, at Eva Kor nu er død i en alder af 85 år i polske Krakow, hvor hun var på sit årlige studiebesøg til Auschwitz.

Hun blev født i Rumænien i 1934 og var 10 år, da familien blev deporteret til nazisternes mest berygtede koncentrationslejr.

Efter krigen flyttede hun til Israel, hvor hun blev uddannet på en landbrugsskole og gjorde militærtjeneste, inden hun giftede sig med amerikanske Michael Kor, hvorefter parret bosatte sig i USA-delstaten Indiana.

Oplevelserne i kz-lejren var altid med hende, men hun blev især kendt for, at hun tilgav de nazister, der dræbte hendes familie og begik de uhyrlige eksperimenter på hende og søsteren. Det gjaldt også en anden tidligere nazilæge, som hun i 1995 rejste tilbage til Auschwitz med.

”Da jeg gjorde det, følte jeg, at en smertefuld byrde blev løftet fra mig. Jeg var ikke længere fanget i smerte og had,” fortalte hun efterfølgende.

Et budskab hun gentog 10 år senere i et interview med den israelske avis Yedioth Ahronoth:

”Tilgiv din værste fjende. Det vil hele din sjæl og sætte dig fri.”

Så sent som i 2015 trak hun overskrifter under sagen mod den dengang 94-årige Oskar Gröning, en bogholder fra Auschwitz, som ved en tysk domstol endte med at blive dømt som medansvarlig for drab på 300.000 mennesker, og som døde sidste forår.

Under retssagen i Lüneburg gav hun ham hånden, krammede og kyssede ham og sagde, at hun tilgav ham.

”Jeg tilgiver ikke nazisterne, fordi de er gode mennesker, men for at frigøre mig selv fra fortidens lænker og dermed være i stand til at være en glad person,” sagde hun efterfølgende til den israelske avis Haaretz.

For Eva Kor handlede tilgivelse ikke om at glemme. Hun var til det sidste aktiv i at hjælpe og mindes ofre for holocaust.

For 35 år siden oprettede hun Candles Holocaust Museum and Education Center i hjembyen Terre Haute, et museum og oplysningscenter, der sætter fokus på de mange, der ligeledes havde været udsat for lægevidenskabelige eksperimenter, og hun gav rundture i Auschwitz under sine årlige besøg.

Eva Kor efterlader sin ægtemand og to børn. Tvillingesøsteren døde af kræft i 1995.