Prøv avisen

Hundredtusinder af japanere kommer måske aldrig hjem

Tre-årige Mami Matsuya græd, da hun blev testet for mulig radioaktiv strålingspåvirkning i et nødhjælpscenter i Koriayama, Fukushima. Foto: Kim Kyung-Hoon

Radioaktivitet truer med at gøre hele regionen omkring atomkraftværket i Fukushima ubeboelig i århundreder

For hver dag, der går på det skadesramte atomkraftværk i Fukushima, uden at de ansatte får kontrol med kølesystemet, stiger risikoen for, at udslippet af radioaktivitet bliver så højt, at hele området bliver ubeboeligt i århundreder fremover. Omkring 200.000 mennesker er i øjeblikket evakueret inden for en zone på 30 kilometer fra værket, og de kan meget vel blive tvunget til at se i øjnene, at de aldrig får mulighed for at vende tilbage til deres hjem.

LÆS OGSÅ:Evakuerede japanere kan aldrig vende hjem

"Det første skridt er at fortælle disse mennesker, at de ikke kan vende tilbage, men folk har ikke set den risiko i øjnene endnu," siger Tomo Honda, medlem af byrådet i Fukushima, til det britiske nyhedsbureau Reuters.

Genhusningen af flere hundredtusind mennesker vil være en kæmpe udfordring i et land som Japan, som i forvejen er verdens fjerde tættest befolkede område. Byggetilladelser er allerede en daglig kamp – og tager man i betragtning, at hovederhvervet i Fukushima-området er landbrug, og titusinder af landmænd ønsker at få erstattet deres jorder, bliver opgaven endnu mere uoverskuelig.

"Risikoen for alvorlig social uro kan ikke undervurderes, især hvis regeringen ikke kan styre krisen på en kompetent måde," vurderer Daniel Wagner og Daniel Jackman fra CRS, Country Risk Solutions, et amerikansk konsulentfirma, der har specialiseret sig i analyse af politiske risici.

De peger i en kommentar i internetavisen The Huffing-ton Post på, at selv hvis det lykkes at få styr på kølesystemet på Fukushima-værket, vil der gå adskillige år, før værket kan erklæres for sikkert. I den mellemliggende tid kan det være vanskeligt at træffe nogle langtrækkende politiske beslutninger.

"Hele usikkerheden omkring Fukushima-værket kan paralysere al politik og planlægning," skriver de.

Hvis det bliver nødvendigt at afspærre hele regionen i en radius af 30 kilometer omkring atomkraftværket – den samme sikkerhedszone, der er brugt omkring Tjernobylværket i Ukraine – vil det også påvirke genopbygningen efter tsunamien i det hårdest ramte distrikt, Miyagi, som ligger nord for Fukushima. Vejene syd- og vestfra, som i dag går gennem Fukushima, skal lægges om, før byggematerialer kan komme frem. Fukushima betyder på japansk noget i retning af lykkens eller medgangens ø, men det smukke navn er forlængst blevet overtaget af en helt anden betydning, mener Tomo Honda.

"Forbandelsen for Fukushimas folk er, at navnet for eftertiden vil være forbundet med radioaktivitet over hele verden."

Med til forbandelsen hører, at omgivelserne også frygter de mennesker, som må forlade radioaktive områder. Flygtningene fra Tjernobyl er brændemærket af deres skæbne – på samme måde som indbyggerne i Hiroshima og Nagasaki blev det.

upoulsen@k.dk