Hundredvis af spanske ulve dræbes ulovligt

Modstandere af ulve i det nordlige Spanien går til stålet. Døde ulve er blevet hængt op i lyskryds, og nu er et afhugget ulvehoved fundet i et friluftsbad.

Den iberiske ulv er en underart af den grå ulv, der løber rundt i Jylland. Den iberiske ulv er i gennemsnit nogle kilo lettere end den grå ulv, den er lidt lavere, og den har et lidt mere spidst ansigt. Men den kan også lide får.
Den iberiske ulv er en underart af den grå ulv, der løber rundt i Jylland. Den iberiske ulv er i gennemsnit nogle kilo lettere end den grå ulv, den er lidt lavere, og den har et lidt mere spidst ansigt. Men den kan også lide får. Foto: Paul Hanna (arkiv)/Reuters

Politiet i Asturien i det nordlige Spanien undersøger, hvordan et afhugget ulvehoved og en afhugget hale er havnet i det offentlige friluftsbad i landsbyen Infiesto i Asturien-regionen.

Den engelsksprogede spanske avis the Local skriver, at fundet blev gjort søndag morgen, da ansatte i friluftsbadet åbnede det.

Dagen forinden havde omkring 500 landmænd og fåreavlere demonstreret og vist deres vrede over stadig flere angreb på husdyr som får og kvæg.

De blokerede veje nær bjergkæden Picos de Europa, hvor Infiesto ligger, og hvor der også ligger en nationalpark.

Og i denne park er der iberiske ulve.

"Ned med nationalparken", lød det ifølge avisen Daily Telegraph fra demonstranterne, der rettede en skarp kritik mod myndighederne.

- De gør landområdet til en offentlig park for at tiltrække besøgene, der skal købe varer. Men de er ligeglade med lokalområdet og dets indbyggere, sagde de lokale i en erklæring.

Demonstranterne siger også, at kompensationen for får, der er blevet dræbt af ulve, er for lille. Der sker også flere og flere angreb.

The Local skriver, at hovedparten af de 2000 indbyggere i Infiesto har deres hovedindtægt fra husdyr.

De har i århundreder levet med ulve på egnen. Tilbage i 1970'erne var der langt færre ulve. Men ulven er fredet, og får- og kvægavlerne har svært ved at beskytte deres dyr.

Og selv om ulvene er fredet, bliver de dræbt. Avisen 20 Minutos skriver, at der årligt bliver dræbt omkring 600 ulve i Spanien, herunder i Asturien.

Ulvebestanden i området ved og i Asturien er stor, i hvert fald efter danske forhold. Der er op til 3000 ulve.

Da det afhuggede ulvehoved blev fundet, var det ikke første gang, at der blev gjort drabelige fund af døde ulve.

Ulve er blevet dræbt af skud, men der har også været tilfælde, hvor de er blevet forgiftet.

Der er fundet døde ulve hængende fra broer eller fra master i lyskryds.

Engang blev der fundet en død ulv på en hylde i et supermarked. Den var placeret, så den lignede et trofæ.

En halv snes forskellige natur- og miljøorganisationer har krævet af myndighederne, at de griber ind og finder de personer, der slår ulvene ihjel.

Men indtil nu er der ikke retsforfulgt så meget som en enkel fåreavler eller andre for at have dræbt ulve.

Selv om ulvebestanden er større nu end for 40 år siden, så er den iberiske ulv stadig truet, siger vildtbiologen Ángel M. Sánchez til avisen El Pais.

- Bestanden er i en skidt situation. Den presses mod nordvest, fordi brutal jagt hindrer den i at rykke mod sine traditionelle jagtmarker mod syd.

/ritzau/