Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Hvad skal der ske med Hitlers fødehjem?

Østrigske medier har døbt huset i Braunau, hvor Adolf Hitler i 1889 blev født som det tredje af seks børn, for ”Ondskabens Hus”. I anledning af nazidiktatorens 100-årsdag i 1989 fik Braunau Kommune rejst en mindesten foran huset med inskriptionen ”For fred, frihed og demokrati. Aldrig mere fascisme. Milioner af døde maner”. – Foto: Chris Wallberg/Picture Alliance

Den østrigske stat har siden Anden Verdenskrigs afslutning lejet Hitlers fødehjem i Braunau for at sikre sig, at det ikke fladt i nynazisters hænder. Men hvad er husets fremtid?

I den lille østrigske by Braunau står et hus, som ikke virker særligt iøjnefaldende. Malingen skaller af murene, og der er også flere synlige spor efter fugtskader. Alligevel er huset de seneste måneder blevet kendt over hele Østrig, hvor det i medierne ofte betegnes som ”Ondskabens Hus”.

Grunden til den store medieinteresse er, at det var i netop dette hus, at Adolf Hitler kom til verden den 20. april 1889.

Huset ejes af en ældre kvinde, som for to år siden begyndte at gå i salgstanker, og det har fået debatten om husets fremtid til at rase i alpelandet.

Den østrigske regering frygter, at huset kan blive en seværdighed for turister eller – værre endnu – et valfartssted for nynazister.

Det er en frygt, som måske ikke er helt ubegrundet. Ifølge avisen Oberösterreichische Nachrichten har personer med ”et tvivlsomt omdømme” flere gange forsøgt at købe huset.

Den tyske nynazismeekspert Bernd Wagner vurderer ifølge det tyske nyhedsbureau dpa, at faren for, at nynazister vil forsøge at overtage huset, er meget reel.

”Huset har en magisk tiltrækningskraft på folk netop i den nynazistiske scene,” siger Bernd Wagner, der som leder af Exit Deutschland beskæftiger sig meget med det nynazistiske miljø.

Hans organisation tilbyder nynazister hjælp til at slippe ud af miljøet.

Byen Braunau ligger tæt ved den tyske grænse og har i dag 16.300 indbyggere.

Hitlers familie flyttede væk fra byen kort tid efter den senere nazidiktators fødsel, og det ville derfor være overdrevet at kalde ”Ondskabens Hus” for Adolf Hitlers barndomshjem. Huset i Braunau er ganske enkelt det sted, hvor han blev født.

Den østrigske stat har siden Anden Verdenskrigs afslutning og Hitlers død i 1945 lejet huset, som i krigen blev fungerede som nazistisk galleri. I lang tid var der et værksted og en daginstitution for handicappede, men på grund af manglende vedligeholdelse har bygningen de seneste fem år stået tom.

Det vil sige, at den østrigske regering rent faktisk betaler 36.000 kroner om måneden i leje af et tomt hus blot for at sikre sig, at det ikke falder i nynazisters hænder.

Regeringen har i årevis ført forhandlinger med husejeren om at købe ejendommen, men uden resultat. Derfor mener den østrigske indenrigsminister, Wolfgang Sobotka fra det konservative ÖVP, nu, at den eneste løsning på problemet er, at staten eksproprierer bygningen.

”En ekspropriation er den eneste effektive måde, hvorpå vi kan udelukke, at huset vil blive misbrugt til nazistiske formål,” siger Karl-Heinz Grundböck, indenrigsministerens talsmand, til det østrigske nyhedsbureauAPA .

Wolfgang Sobotka vil helst jævne huset med jorden.

”En nedrivning vil være den bedste løsning,” siger han til den østrigske tv-stationORF .

Men det er tvivlsomt, om en nedrivning kan gennemføres. Huset er nemlig så gammelt, at det ifølge østrigsk lovgivning er fredet. Ejeren selv har ikke udtalt sig til medierne.

Braunau Kommune har i forvejen beskæftiget sig kritisk og intenst med byens nazistiske fortid, hvorved man har prøvet at sætte en stopper for naziturisme. Foran ”Ondskabens Hus” står en mindesten, der er hentet fra koncentrationslejren Mauthausen, og som har påskriften: ”For fred, frihed og demokrati. Aldrig mere fascisme. Millioner af døde maner”. En park og flere gader er også opkaldt efter modstandskæmpere og ofre for nazismen, men alle disse tiltag ændrer intet ved, at byen tilsyneladende aldrig slipper af med den byrde, det er at være Hitlers fødeby.

”I folks opfattelse af byen spiller det fortsat en stor rolle,” siger Braunaus borgmester, Johannes Weidbacher til dpa.

Indenrigsministeriet har nu bedt en historikerkommis- sion se på, hvad huset skal bruges til efter den ventede ekspropriering.

Bernd Wagner vil gerne indrette et rådgivningscenter i ”Ondskabens Hus” i stil med de centre, som Exit Deutschland har i Tyskland, og foreslår, at centret får navnet ”Ansvarets Hus”.

Idéen støttes af den østrigske politolog Andreas Maislinger.

”Huset har en særlig aura, som det ikke engang har kunnet slippe af med i løbet af alle de år, hvor det var institution for handicappede. Ved at gøre ”Hitlerhuset” til et ”Ansvarets Hus”, kan man omdanne denne aura til noget positivt,” skriver han i en kommentar i ugemagasinet Profil.