Prøv avisen
Spørgsmål3svar

Hvad er det med den selvstændighed i Catalonien?

Foto: AP/ritzau

Det politiske drama fortsætter i Catalonien efter regionalpræsident Carles Puigdemonts tale tirsdag aften, hvor han fastholdt Cataloniens ret til selvstændighed som en republik. Men hvad er det for en selvstændighed, regional- regeringen forestiller sig – og hvad skal den bruges til? Carsten Humlebæk, lektor ved CBS, Handelshøjskolen i København, og ekspert i nationalisme og identitet i Spanien, svarer

Hvad er det for en selvstændighed, Catalonien ønsker?

Det handler først og fremmest om identitet. Der kører også en debat om, at Catalonien bliver behandlet økonomisk uretfærdigt af Spanien, men især siden 2012 har det afgørende været ønsket om at blive anerkendt som nation. Man vil bare gerne have sin frihed til at være sig selv og ikke en del af et Spanien, som man i nogen grad ser som undertrykkende og uretfærdig.

Det er svært at sætte sig ind i for udenforstående. Men det er en gammel problematik i både Catalonien og Baskerlandet og i øvrigt en af årsagerne til, at general Franco indledte borgerkrigen.

Nationsdannelsen er ikke lykkedes lige så godt i Spanien som i for eksempel Frankrig. I Frankrig har man sat mere ind på at få mindretallene til at identificere sig med den franske nation.

Hvad ønsker den catalanske regionsregering at bruge friheden til? Hvad skal være anderledes end i dag?

Ikke ret meget, når det kommer til stykket. Regeringen eller selvstændighedsbevægelsen har ikke en vision om et helt andet samfund eller en helt anden politisk linje. Det, man mest slår på, er, at der skal være mere demokrati, fordi Spanien set fra selvstændighedstilhængernes side ikke er rigtig demokratisk, når man afviser at drøfte uafhængighed.

Udenrigspolitisk har regionalregeringen slået fast, at den ønsker, at Catalonien skal være medlem af EU. Den ønsker at bevare euroen, og Catalonien skal fortsat være en kosmopolitistisk region, som Barcelona jo i høj grad er udtryk for i dag. Et enkelt markant punkt er kongehuset. Man ønsker ikke at bevare monarkiet.