Hvad er egentlig godt forældreskab i dag?

Et provokerende foto af en mor, der ammer sin knap fireårige dreng, udløser amerikansk debat om fænomenet fastgørelsesforældreskab, som blandt andet opfordrer mødre til at amme deres børn langt ind i tumlingealderen, til at samsove, til at bære de små i slynge og til aldrig at bruge ordet nej

Billedet på forsiden af TIME har sat gang i debatten om fænomenet "fastgørelsesforældreskab", som promoveres kraftigt af børneudviklingseksperten William Sears.
Billedet på forsiden af TIME har sat gang i debatten om fænomenet "fastgørelsesforældreskab", som promoveres kraftigt af børneudviklingseksperten William Sears.

Er du mor nok? Sådan spørger ugemagasinet Time på en provokerende forside, der forleden dukkede op på de amerikanske kioskhylder og omgående affødte en af de heftigste forældreskabsdebatter i USA i årevis. Forsiden bæres af et udfordrende fotografi af en knap fireårig diende dreng, der står på en stol for at nå sin kønne, unge mors brystvorte.

LÆS OGSÅ: Filosof: Forargelse over amning skyldes misundelse

Formålet med Times opsigtsvækkende forside og medfølgende artikel er at udforske det voksende børne-opdragelsesfænomen at-tachment parenting (fastgørelsesforældreskab), som blandt andet opfordrer mødre til at amme deres børn langt ind i tumlingealderen, til at samsove, til at bære de små i slynge og til aldrig at bruge ordet nej.

Og blækket på magasinforsiden var knapt tørt, før debatten brød ud i de amerikanske nyhedsmedier og på internettet, hvor mange udtrykker væmmelse over at se et barn i børnehavealderen suge af sin mors bryst. Mens nogle debattører bifalder fotografiet for at normalisere amning i et samfund, hvor dette takket være en kombination af puritanisme og kultur er tabubelagt og langt mindre udbredt end i Europa, så fremfører andre, at det stadig mere udbredte fastgørelsesforældreskab er narcissistisk og overordentligt problematisk.

Dette er selvoptagethed, når den er værst, solgt som godt forældreskab, skriver eksempelvis psykiateren Keith Albow på Fox News hjemmeside.

Fastgørelsesforældreskab er baseret på idéen om, at babyer udvikler et stærkere følelsesmæssigt bånd og føler sig mere trygge, jo mere forældrene holder dem. Metodens filosofiske fundament går tilbage til 1950erne og promoveres i dag kraftigt af børneudviklingseksperten William Sears, hvis bog The Baby Book er en slags bibel for filosofiens tilhængere.

Selv forsvarer moderen på billedet, den 26-årige Jamie Lynne Grumet fra Los Angeles i Californien, sine valg. I Time fortæller hun, at hun stadig lejlighedsvis ammer både sin knap fireårige biologiske søn og sin femårige adoptivsøn, hvilket angiveligt afhjælper den største drengs udviklingsmæssige vanskeligheder.

Der er folk, der siger, at de vil pudse de sociale myndigheder på mig, eller at det er børnemisbrug. Folk er nødt til at indse, at dette er biologisk normalt. Det er ikke socialt normalt. Jo mere folk ser det, jo mere vil det blive normalt i vores kultur, fremfører hun.

Men mange modsætter sig den analyse. I onlinemagasinet Slate erklærer kommentatoren Hanna Rosin sig eksempelvis som modstander af forlænget amning og af fastgørelsesforældreskab af feministiske årsager.

Der er den helt grundlæggende indvending, at det er så godt som umuligt at gøre det, som fortalerne siger er bedst for din baby, og at have et job, hvilket de fleste ameri-

kanske mødre har nu for tiden dage, skriver hun.

Dertil kommer presset for at være den perfekte, engagerede, moderne mor.

Fastgørelsesforældreskab påbyder ikke alene særlige handlinger, som du foretager med din baby, men også særlige følelsesmæssige stadier til at ledsage disse handlinger. Så det er ikke nok at amme, man skal også opleve amningsfremkaldt moderlig nirvana. Og det er ikke nok at putte man skal putte tilstrækkeligt til at opnå spirituel ophøjelse, fremfører Rosin.

Og det bidrager til den ængstelighed, som moderne forældre allerede oplever over at sætte et nyt liv i verden, påpeger klummeskribenten Logan Levkoff i onlineavisen Huffington Post.

Der er ikke én måde at være forælder på. Men vi får at vide på mange snigende og helt åbenlyse måder, at vi aldrig bliver gode nok. Det giver ingen mening, og resultatet er, at vi har mistet evnen til at stole på vores eget instinkt, skriver hun.

Verdenssundhedsorganisationen WHO tilråder mødre at amme, indtil barnet er seks måneder gammelt, og at kombinere amning med anden næring indtil to-års-alderen.

Ifølge sundhedsmyndigheden Centers for Disease Control ammer mindre end 15 procent af amerikanske mødre deres nyfødte i de anbefalede seks måneder. I Danmark er den tilsvarende andel 48 procent.