Hvad er hungersnød?

BILLEDSERIE OG VIDEO: FN har hævet fødevarekrisen i Østafrika til højeste niveau og har netop erklæret hungersnød i store dele af det tørkeramte Somalia. Men hvornår er der tale om decideret hungersnød, og hvad betyder det?

Den 86-årige enke, Zippora Mbungo, bor med 5 af sine i alt 16 børnebørn. Zippora  Mbungo binder et reb stramt om sin mave for at undgå at føle smerte fra sult, hvilket er blevet almindelig skik blandt kvinderne i Makima-regionen.
Den 86-årige enke, Zippora Mbungo, bor med 5 af sine i alt 16 børnebørn. Zippora Mbungo binder et reb stramt om sin mave for at undgå at føle smerte fra sult, hvilket er blevet almindelig skik blandt kvinderne i Makima-regionen. Foto: Ssanyu Kalibbala/Mellemfolkeligt Samvirke/ActionAid. .

Ifølge FN er sultkatastrofen i den centrale og sydlige del af Somalia nu så alvorlig, at den kan kategoriseres som hungersnød.

Med betegnelsen hungersnød er der tale om den absolutte værste kategori inden for sultkatastrofer, fortæller Jakob Eilsøe Mikkelsen, der er Red Barnets programkoordinator for Somalia og ekspert i børns forhold under sultkatastrofer.

STORT TEMA: Afrikas Horn

For at man kan tale om hungersnød er der en række tekniske kriterier, der skal være opfyldt, forklarer han.

Den officielle definition på hungersnød er, når der dagligt dør minimum to voksne eller fire børn pr. 10.000 mennesker af sult, samtidig med at minimum 30 procent af befolkningen er akut underernærede.

Tørkekatastrofen på Afrikas Horn, der begyndte for et halvt år siden, synes nu at have nået sit højeste og betegnes som den værste i 60 år.

Mere end en million somaliske børn frygtes at sulte ihjel i den kommende tid. Det svarer til flere børn, end der bor i Danmark. I alt har 11.3 millioner mennesker nu behov for fødevarebistand som følge af tørken på Afrikas Horn, erklærede FNs Fødevareprogram (WFP) i går.

Ifølge Red Barnet er priserne på fødevarer i nogle områder steget med hele trehundrede procent.

Sultens konsekvenser

Sult kan have en direkte indvirkning på den fysiske og mentale tilstand hos både børn og voksne. Men det er børn, der lider mest under fejlernæring og kronisk sult.

"De første to år af et barns liv er den rigtige ernæring altafgørende for barnets fysiske og mentale udvikling. Hvis et barn får for få vitaminer og mineraler, kan det have alvorlige konsekvenser for dets hjerne og nervesystem. Barnets udvikling vil gå i stå motorisk, socialt, og IQen vil blive nedsat. Det har alvorlig konsekvenser, ikke kun for deres egen fremtid, men også for samfundets. Børnenes manglende udvikling vil nemlig forhindre dem i at støtte og udvikle deres land, når de bliver voksne.", skriver Folkekirkens Nødhjælp.

LÆS OGSÅ: Etiopiske børn fordummes af sult

Reb om maven dæmper følelsen af sult
Også i de tørkeramte dele af Kenya er befolkningen hårdt ramt. Mange kvinder er begyndt at binde reb rundt om livet for at dæmpe smerterne fra sulten.

Jeg binder dette reb om min mave for ikke at føle mig sulten. Det meste af tiden har vi meget lidt mad, så jeg giver mine børnebørn først. Det efterlader næsten intet til mig. Kun rige mennesker heromkring binder ikke reb om maven i tider som disse, siger 86-årige Zippora Mbungo, der bor sammen med fem af sine 16 børnebørn i Makima nordøst for Nairobi, til Mellemfolkeligt Samvirke.

Flugten som sidste udvej

Hundredetusinder er allerede flygtet ud af de mest tørkeramte områder i Somalia. De sultende somaliere flygter blandt andet til Dadaab-lejren i Kenya, der på nuværende tidspunkt modtager flere tusinde nye somaliske flygtninge hver uge.

Situationen går hårdest ud over de svageste, fortæller Jakob Eilsøe Mikkelsen:

Mange er allerede flygtet, mens de, der er ladt tilbage, er de, der i forvejen er mest svækkede. Der er især tale om børn, ældre og gravide. De kæmper desperat for at overleve og det vil kun lykkes, hvis der gribes ind med massiv nødhjælp i de værst ramte områder. Og for de, som har taget flugten til de omkringliggende nabolande, venter der en lang vandring i det brændende varme sand. At nå frem til en af flygtningelejrene er deres eneste håb om overlevelse.

SE OGSÅ: Nyt stort tema om hungersnøden

Her kan du støtte nødhjælpsarbejdet på Afrikas Horn

FNS FØDEVAREPROGRAM (WFP): Klik her for at hjælpe

FOLKEKIRKENS NØDHJÆLP: Klik her for at hjælpe

RØDE KORS: Klik her for at hjælpe

MELLEMFOLKELIGT SAMVIRKE: Klik her for at hjælpe

DANSK FLYGTNINGEHJÆLP: Klik her for at hjælpe

UNICEF: Klik her for at hjælpe

RED BARNET: Klik her for at hjælpe

CARITAS: Klik her for at hjælpe

ADRA DANMARK: Klik her for at hjælpe

BETTER NOW: Klik her for at oprette din egen indsamling for blandt andre Folkekirkens Nødhjælp og Red Barnet

Video:

En kvinde bærer sit barn, mens hun venter i kø for at få mad i en lejr oprettet af den somaliske regering til de internt fordrevne i Mogadishu, 20. juli, 2011.
En kvinde bærer sit barn, mens hun venter i kø for at få mad i en lejr oprettet af den somaliske regering til de internt fordrevne i Mogadishu, 20. juli, 2011. Foto: HO Denmark
Zippora Mbungo med to af hendes 16 børnebørn.
Zippora Mbungo med to af hendes 16 børnebørn. Foto: Ssanyu Kalibbala/Mellemfolkeligt Samvirke/ActionAid.
Foto: Ssanyu Kalibbala/Mellemfolkeligt Samvirke/ActionAid.
Foto: Ssanyu Kalibbala/Mellemfolkeligt Samvirke/ActionAid.
Et underernæret barn hviler i børneafdelingen på Banadir hospital i Somalias hovedstad Mogadishu, 19. juli, 2011.
Et underernæret barn hviler i børneafdelingen på Banadir hospital i Somalias hovedstad Mogadishu, 19. juli, 2011. Foto: FEISAL OMAR Denmark
Kvinder sidder  i kø for at få mad i Badbaado, den 20. juli, 2011. Badbaado er en ny lejr, der er oprettet for de internt fordrevne mennesker i landets hovedstad Mogadishu.
Kvinder sidder i kø for at få mad i Badbaado, den 20. juli, 2011. Badbaado er en ny lejr, der er oprettet for de internt fordrevne mennesker i landets hovedstad Mogadishu. Foto: .
En fordreven somalisk kvinde græder, efter en af hendes børn døde af underernæring i en lejr nær Mogadishu lufthavn den 18. juli 2011. De internt fordrevne i lejren står over for alvorlige humanitære kriser, herunder mangel på ordentlig  husly, rent vand, medicin og tilstrækkelig mad til at kunne leve.
En fordreven somalisk kvinde græder, efter en af hendes børn døde af underernæring i en lejr nær Mogadishu lufthavn den 18. juli 2011. De internt fordrevne i lejren står over for alvorlige humanitære kriser, herunder mangel på ordentlig husly, rent vand, medicin og tilstrækkelig mad til at kunne leve. Foto: .
Et underernæret barn får kosttilskud på en mobil medicinsk klinik på Hiran i Galkayo, nordvest for Somalias hovedstad Mogadishu, den 18. juli, 2011. Galkayo huser mere end 60.000 internt fordrevne somaliere i 21 bosættelseslejre, og der strømmer hele tiden nye til på grund af den langvarige tørke.
Et underernæret barn får kosttilskud på en mobil medicinsk klinik på Hiran i Galkayo, nordvest for Somalias hovedstad Mogadishu, den 18. juli, 2011. Galkayo huser mere end 60.000 internt fordrevne somaliere i 21 bosættelseslejre, og der strømmer hele tiden nye til på grund af den langvarige tørke. Foto: .
Zaina Bou  Bondaire (til venstre) og Fatima Souley sorterer sten og snavs fra nogle ris, de har fundet på jorden i nærheden af et fødevarelager.
Zaina Bou Bondaire (til venstre) og Fatima Souley sorterer sten og snavs fra nogle ris, de har fundet på jorden i nærheden af et fødevarelager. Foto: .
Billedet viser en alvorligt underernæret somalisk dreng, der er flygtet sammen med sin familie fra det tørke-ramte sydlige Somalia. Drengen befinder sig i en lejr i Mogadishu, Somalia.
Billedet viser en alvorligt underernæret somalisk dreng, der er flygtet sammen med sin familie fra det tørke-ramte sydlige Somalia. Drengen befinder sig i en lejr i Mogadishu, Somalia. Foto: .
Hundredvis af nyankomne internt fordrevne somaliere venter i kø for at få mad. De befinder sig ved en ny bosættelse i Somalias hovedstad Mogadishu, den 20. juli 2011. Den samme dag, som FN officielt erklærede hungersnød i to sydlige regioner i Somalia.
Hundredvis af nyankomne internt fordrevne somaliere venter i kø for at få mad. De befinder sig ved en ny bosættelse i Somalias hovedstad Mogadishu, den 20. juli 2011. Den samme dag, som FN officielt erklærede hungersnød i to sydlige regioner i Somalia. Foto: .