Prøv avisen
Portræt

Portræt: Her er de fire kongresmedlemmer i Trumps skudlinje

Rashida Tlaib (yderst tv.), Ilhan Omar (nr. to fra venstre), Ayanna Pressley (nr. to fra højre), og Alexandria Ocasio-Cortez (yderst th.) holdt sent mandag amerikansk tid en fælles pressekonference i Washington, hvor de tog til genmæle over for præsidenten. – Foto: Erin Scott/Reuters/Ritzau Scanpix

Præsident Donald Trump indledte i søndags en Twitter-tirade mod fire kvindelige demokrater og fulgte op med flere kritiske kommentarer. Han nævnte ikke navne, men amerikanske medier er ikke i tvivl om, at hans udfald var rettet mod fire fremtrædende nyvalgte kongresmedlemmer, der er kendt som ”The Squad” (truppen)

Alexandria Ocasio-Cortez er født og opvokset i New York-bydelen The Bronx som barn af arbejderklasseforældre med puertoricansk baggrund. Hun indledte sin politiske karriere som frivillig medarbejder for Bernie Sanders’ præsidentkampagne i 2016 og arbejdede som bartender, da hun indledte sin egen valgkampagne i 2018. Med sine blot 29 år er hun den yngste kvinde nogensinde valgt til Kongressen. Hun ligger politisk meget til venstre for andre i sit parti og er fortaler for blandt andet at liberalisere indvandringsloven. Hun er medlem af organisationen Democratic Socialists of America (USA’s demokratiske socialister) og står blandt andet bag et ambitiøst forslag, der skal modarbejde klimaforandringerne og fattigdomsproblemet i USA. Alexandria Ocasio-Cortez er uhyre populær på de sociale medier og takket været sit store kommunikationstalent på meget kort tid blevet en af USA’s bedst kendte demokratiske kongresmedlemmer. ”Svage hjerner og ledere udfordrer vores loyalitet til vores land for at undgå at debattere politik,” sagde hun på et fælles pressemøde med de tre andre nyvalgte demokratiske kongresmedlemmer, kendt som ”The Squad”, på Capitol Hill i mandags amerikansk tid.

Ilhan Omar kom til USA som barn som flygtning fra Somalia, voksede op i delstaten Minnesota og blev amerikansk statsborger som 17-årig. Hun er i dag 37 år og den første amerikaner med flygtningebaggrund, som er blevet valgt til Kongressen. Hun er muslim, bærer tørklæde og har flere gange tidligere været i ilden for sin kritik af Israel og for sine antisemitiske udtalelser. Af samme årsag har hun modtaget talrige dødstrusler. Ilhan Omar er en skarp kritiker af Trumps indvandringspolitik og er ligesom Alexandria Ocasio-Cortez dygtig til at udnytte sociale medier såsom Twitter til at fremme sine synspunkter. ” Dette er agendaen for hvide nationalister. Det er lige meget, om det sker i chatfora, på nationalt tv eller som nu i Det Hvide Hus’ have,” sagde hun på pressemødet.

Rashida Tlaib er opvokset i industribyen Detroit i Michigan som barn af arbejderklasseforældre med palæstinensisk baggrund. Hun er 42 år og sammen med Ilhan Omar den første muslimske kvinde valgt til Kongressen. Hun vakte opmærksomhed allerede kort efter valget i november 2018, da hun kaldte Trump for et af de værste skældsord i det engelske sprog og erklærede, at ”vi går ind og stiller ham for en rigsret”. Hun blev taget i ed med hånden på Koranen, men har sagt, at ”min Allah er en hun” og er ifølge eget udsagn ikke tilstrækkelig muslimsk til nogle af sine trosfællers smag. Rashida Tlaib har ligesom Ilhan Omar også mødt kritik for sine udfald mod Israel. ”Vi kan ikke tillade, at præsidentens hadefulde handlinger distraherer os fra det kritiske arbejde, det er at holde Trump-administrationen ansvarlig for de inhumane forhold, der er ved grænsen,” sagde Rashida Tlaib på det fælles pressemøde.

Ayanna Pressley er afroamerikaner og 45 år. Hun er den første sorte kvinde nogensinde valgt til Kongressen i Massachussetts. Hun har talt åbent om at vokse op med en far, der sad i fængsel, og om at have været udsat for en voldtægt som ung. Hun har udtalt, at ”de, der er tættest på smerten, bør være tættest på magten”. Pressley har kaldt præsident Trump for racist, kvindehadsk og empatiløs og er fortaler for at indlede en rigsretssag mod ham. Hun er også kendt for at bakke op om sportsstjerner, der protesterer imod raceulighed og politivold mod sorte ved at knæle i stedet for at stå under afspilningen af USA’s nationalsang. ”Han personificerer ikke den ynde, empati, medfølelse eller integritet, som det kræver at sidde i præsidentstolen, og som det amerikanske folk fortjener,” sagde Ayanna Pressley om Trump i mandags.