Hver anden britiske abort skyldes fejlslagen prævention

Mange kvinder er ikke klar over, at de er gravide. Det gælder især kvinder, der bruger hormonbaseret prævention

Nye tal viser, at over halvdelen af de mere end 60.000 britiske kvinder, som sidste år fik en abort hos en ledende britiske abort-organisation, havde brugt en form for prævention. En fjerdedel brugte tilmed de mest sikre metoder, som primært er p-piller, indsprøjtninger og spiraler.
Nye tal viser, at over halvdelen af de mere end 60.000 britiske kvinder, som sidste år fik en abort hos en ledende britiske abort-organisation, havde brugt en form for prævention. En fjerdedel brugte tilmed de mest sikre metoder, som primært er p-piller, indsprøjtninger og spiraler. . Foto: Nima Stock/ritzau.

Selv den bedste prævention er ikke en garanti mod graviditet. Nye tal viser, at over halvdelen af de mere end 60.000 britiske kvinder, som sidste år fik en abort hos en ledende britiske abort-organisation, havde brugt en form for prævention. En fjerdedel brugte tilmed de mest sikre metoder, som primært er p-piller, indsprøjtninger og spiraler.

Det fremgår af en rapport fra BPAS, British Pregnancy Advisory Service – en privat organisation, der driver den største kæde af abortklinikker i Storbritannien. I 2016 stod BPAS for 60.592 ud af de over 200.000 aborter, der årligt udføres i England, Skotland og Wales. I Nordirland er aborter fortsat ulovlige.

Pressechef Kathrine O’Brien fra BPAS forklarer, at det ofte er kvinder, der bruger p-piller eller har en kobberspiral, som ikke er klar over, at de er gravide. Derfor kan de være helt henne i 20. svangerskabsuge, før de opdager deres graviditet.

”De er mindre tilbøjelige til at kigge efter symptomer på graviditet, fordi præventionen betyder, at kvinderne ikke nødvendigvis har menstruation,” siger Kathrine O’Brien.

Hun understreger, at langt de fleste aborter bliver gennemført inden for de første 12 svangerskabsuger, som er abortgrænsen i Danmark. I Storbritannien kan aborter gennemføres helt op til 24. svangerskabsuge.

I en anden undersøgelse har BPAS spurgt kvinder, som søgte en abort efter 20. svangerskabsuge, om årsagen. Her sagde 17 ud af 28, at de ganske enkelt ikke var klar over, at de var gravide.

Ledende overlæge Charlotte Wilken-Jensen fra Hvidovre Hospital, der ligeledes er leder af Sex og Samfunds rådgivnings- og præventionsklinik, forklarer, at der ikke i Danmark er tal på, hvor mange kvinder der søger abort som følge af fejlslagen prævention. Men det er ikke hendes erfaring, at det sker ofte. Det er mest kvinder på p-piller, som først sent finder ud af, at de er utilsigtet gravide.

”Vi ved, at der finder aborter sted, fordi præventionen svigter. Og selv efter abortgrænsen på 12 uger er det muligt at få en abort. Det er i praksis frem til et barn er levedygtigt, som er efter 22 uger og seks dage. Men det er svært at få abort efter 18 uger af sociale årsager,” siger Charlotte Wilken-Jensen.

Rapporten fra britiske BPAS har fået kristne abortmodstandere til at argumentere mod prævention.

”Prævention er ikke en magisk pille, der vil stoppe graviditet. Kvinder fortjener noget bedre end prævention, der ikke virker, hjerteskærende aborter og den skade som disse stoffer (p-piller, red.) forårsager,” siger dem amerikanske abortaktivist Abby Johnson til det katolske nyhedsbureau Catholic News Agency.

Hun har tidligere arbejdet på amerikanske abortklinikker, men er nu leder af en organisation, der hjælper tidligere ansatte påklinikkerne.

For Katherine O’Brien fra BPAS handler det snarere om, at abort skal være en mulighed, når præventionen ikke virker. Og det gælder særligt i udviklingslande.