Prøv avisen

Hver femte svensker tror på spøgelser

MED AFSTEMNING Religionsforsker siger, at det overnaturlige har fået en renæssance. Færre deltager i gudstjenester

 
 
Hver femte svensker tror på, at mennesker kan komme tilbage som genfærd efter døden, viser en ny undersøgelse, og en religionsforsker siger, at det okkulte har fået en renæssance i landet.

I en undersøgelse foretaget af Sveriges statistik, Sifo, for Svenska Dagbladet blandt 1000 personer svarede 21 procent, at de tror på, at mennesker kan gå igen efter døden.

LÆS OGSÅ:10 eksempler på overtro ved begravelser

Omtrent lige så mange, 20 procent, siger, at de selv har været i kontakt med eller haft en fornemmelse af at være i kontakt med en afdød person.

Flere kvinder end mænd siger, at de har haft en sådan oplevelse - 20 procent mod 11 procent.

Personer, som er over 65 år, er mindst tilbøjelige til at tro på det overnaturlige. I denne gruppe er det kun 13 procent, som mener, at mennesker kan gå igen.

Liselotte Frisk, der er professor i religionsvidenskab ved Højskolen i Dalarna mener, at der er ved at komme en renæssance for overnaturlige fænomener.

- Mange tv-programmer tager det overnaturlige op og forstærker den tro, som findes i kulturen. Der sker et fald i antallet af deltagere i forskellige kristne ritualer som gudstjenester og konfirmationer, hvilket skaber et tomrum, som baner vej for disse overnaturlige forestillinger, siger hun til Svenska Dagbladet.

I en lignende undersøgelse foretaget af Sifo i 1998 sagde 17 procent af de adspurgte, at de troede på, at døde går igen.