Hver tiende britiske barn er muslim

Fødselsraten blandt muslimske familier i Storbritannien er markant højere end blandt andre befolkningsgrupper. Også i Danmark får indvandrere fra muslimske lande flere børn end andre

Næsten hvert tiende britiske barn under fem år bliver født i en muslimsk familie. Arkivfoto af to muslimske drenge i en forstad uden for London.
Næsten hvert tiende britiske barn under fem år bliver født i en muslimsk familie. Arkivfoto af to muslimske drenge i en forstad uden for London. . Foto: Linda Kastrup/.

Storbritannien står over for et markant skifte i befolkningen. Således er fødselsraten blandt muslimer langt højere end blandt andre befolkningsgrupper.

Næsten hvert tiende britiske barn under fem år bliver født i en muslimsk familie. Til sammenligning er under fem procent af befolkningen som helhed muslimer og mindre end en halv procent af personer over 85 år er muslimer.

Det fremgår af en analyse baseret på den seneste folketælling i England og Wales fra landets statistiske kontor, som avisen The Times har gennemført.

LÆS OGSÅ: Præsterne er sendt ud af Det Etiske Råd

David Coleman, der er professor i demografi og befolkningsudvikling ved Oxford University, kalder tallene opsigtsvækkende.

Vi har haft en betragtelig immigration af muslimer gennem lang tid. Den fortsatte indvandring fra Pakistan, Bangladesh og Indien er blevet forstærket af immigration fra afrikanske lande og Mellemøsten, siger han.

Den indvandring bliver forstærket af, at de nævnte grupper har relativt høje fødselsrater, hvilket resulterer i et forholdsmæssigt stort antal anden- og tredjegenerationsindvandrere med muslimsk baggrund i Storbritannien.

Fødselsraten blandt muslimer med en pakistansk og bangladeshisk baggrund er fortsat ganske høj, om end vi ser et lille fald. Samtidig synes der at være et meget lille frafald fra religionen, siger David Coleman.

Statistikken for England og Wales viser, at der er er 3,5 millioner børn under fem år, hvoraf 320.000 er muslimer.

Danmarks Statistik har ikke opgjort fertilitet på baggrund af religion.

Men som rapporten Indvandrere i Danmark fra 2013 viser, har indvandrere generelt set en lavere fertilitet end befolkningen som gennemsnit, hvor den er på 1,8 barn. Men indvandrere fra over-vejende muslimske lande som Afghanistan, Irak, Li-byen, Pakistan og Tyrkiet har alle en fertilitet over 2,0. Somaliere ligger helt i top med over 3,5.

Professor David Voas, der er ekspert i befolkningstudier ved University of Essex, vurderer, at det ikke er utænkeligt, at muslimer en dag vil overstige antallet af praktiserende kristne I Storbritannien. Men han tror ikke på, at de nogen sinde vil blive et flertal.Et af de steder, hvor væksten i antallet af muslimer smitter af, er i undervisningssektoren. Det britiske undervisningsministerium har således registreret 136 rent muslimske skoler, hvoraf 125 er private. Der er 1600 moskéer, og en halal-festival tiltrak 15.000 besøgende til et af de største messecentre i London.

Fra det muslimske råd i Storbritannien er budskabet, at tallene viser, at muslimer vil have en familie i Storbritannien.

Jeg ønsker ikke, at vore medborgere skal være alarmerede over væksten. Denne generation er i høj grad britiske. De føler i høj grad, at dette er deres hjem. Det handler ikke om, at Storbritannien bliver et muslimsk land, men om at Storbritannien giver plads til at praktisere islam. Det er et fantastisk land at kalde vort hjem, siger Ibrahim Mogra, der er vicegeneralsekretær i Muslim Council of Britain, til avisen Daily Mail.

Philip Lewis, der er forfatter til en bog om at være ung, britisk og muslim, peger på, at der er store regionale forskelle.

Hvor billedet i London er flerkulturelt og omfatter alt fra rige arabere til europæisk orienterede tyrkiske cyprioter, ser det anderledes ud i de gamle tekstilbyer i det nordlige England, hvor det hovedsageligt er folk fra Pakistan og Bangladesh, der udgør den muslimske befolkningsgruppe.