Hvert syvende minut dør et barn af vold

Millioner af børn og unge over hele verden vokser op med fysisk og psykisk vold eller dræbes i konflikter, dokumenterer Unicef i en ny rapport

Sidste år døde 82.000 børn og unge under 19 år som følge af krig, vold eller drab, viser ny rapport fra Unicef.
Sidste år døde 82.000 børn og unge under 19 år som følge af krig, vold eller drab, viser ny rapport fra Unicef. . Foto: NIMA STOCK.

Midland, Texas, USA: Et 20 måneder gammelt barn dør efter vold. Shanghai, Kina: En 16-årig russisk fotomodel dør af udmattelse under arbejde for kinesisk modelbureau. Johannesburg, Sydafrika: En 13-årig dreng dør efter mobning. New York, USA: En 15-årig dreng dør af knivstik i skolen.

Disse dødsfald er blot nogle få eksempler på børn og teenagere, som har mistet livet en tilfældig dag i oktober. Der er mange andre. 82.000 børn og unge under 19 år døde sidste år som følge af enten krig og voldelig konflikt eller drab, svarende til ét dødsfald hvert syvende minut.

Det konstaterer FN’s børneorganisation, Unicef, på baggrund af en global undersøgelse af vold mod børn og unge, der offentliggøres i dag.

Rapporten ”Et velkendt ansigt. Vold i børn og teenageres liv” afdækker den omfattende vold mod børn, der spænder fra vold i opdragelsen og mobning til seksuelle overgreb og regulært drab.

Latinamerika tegner sig for hovedparten af de dødsfald blandt unge, der skyldes drab, blandt andet på grund af bandekultur og udbredelsen af narkoøkonomi. Dødsfald på grund af krig og konflikt er koncentreret i Mellemøsten med Syrien og Irak som de mest udsatte lande.

Men det er i familien, at børn først stifter bekendtskab med vold, siger Claudia Cappa, dataspecialist i Unicef og en af rapportens hovedforfattere.

”Den mest udbredte vold er den, forældre benytter. Ofte med god samvittighed i den tro, at brug af fysisk og psykisk magt er nødvendig i opdragelsen. Vold i familien er et universelt fænomen, som findes overalt. Det samme gælder seksuelle overgreb og mobning og vold i skolen,” siger hun.

4 ud af 10 forældre, lærere eller andre personer med plejeansvar i verden, svarende til over en milliard mennesker, mener ifølge undersøgelsen, at fysisk afstraffelse er nødvendig i opdragelsen af børn. Tre ud af fire børn mellem to og fire år udsættes for fysisk eller psykisk afstraffelse. Næsten halvdelen af alle et-årige børn i verden bliver råbt og skreget af. 3 ud af 10 børn får smæk, ifølge data fra 30 udelukkende ikke-vestlige lande.

”Der er som oftest tale om, at forældrene ikke er bevidste om, at de skader deres børn. Der er en samfundsmæssig accept af, at man slår sine børn. I de lande, der har forbudt korporlig afstraffelse, har holdningerne ændret sig markant. Og Unicef forsøger at påvirke holdningerne med kampagner i lande som for eksempel Egypten, hvor 9 ud af 10 forældre bruger vold i opdragelsen. Men også i for eksempel Frankrig og Spanien er det stadig alment accepteret at slå sine børn,” siger Claudia Cappa.

Når børnene bliver ældre, øges kontakten med omverdenen, men det er stadig ”kendte ansigter”, der står bag volden. 130 millioner børn mobbes i skolen, og tre ud af 10 amerikanske og europæiske elever indrømmer, at de mobber andre. Og selvom lande som Egypten, Tunesien og Ghana er topscorere på ranglisten over vold mod børn i hjemmet, kan ingen vaske deres hænder, understreger Helene Oldrup.

Hun er specialkonsulent og koordinator på vidensområdet i Socialstyrelsens nye initiativ ”Lev uden vold” og medforfatter til Det Nationale Forskningscenter for Velfærd SFI’s undersøgelse ”Vold og seksuelle overgreb mod børn og unge i Danmark 2016”.

”Vi ved fra undersøgelsen, at 17 procent af danske børn under 14 år erklærede, at de havde været udsat for vold fra deres forældre. De er blevet rusket, har fået en lussing eller et knytnæveslag. Hertil kommer, at de ofte også har været udsat for psykisk vold, for eksempel er blevet truet med vold eller med at blive smidt ud hjemmefra. Blandt de 14-15 årige kan vi se, at 12 procent oplyser, at de har været ude for uønskede hændelser med blottelser. 12 procent oplyser, at de har været ude for uønskede hændelser med berøringer, mens seks procent siger, at de har været ude for uønskede hændelser med forsøgt eller gennemført samleje. Danske unge er derfor også udsat for denne type hændelser,” siger Helene Oldrup.

Med vedtagelsen af FN’s bæredygtige udviklingsmål har verden for første gang fået en klar målsætning om at bekæmpe, men også dokumentere vold mod børn og unge. Unicefs håb er, at dette nye fokus på vold mod børn vil styrke landenes indsats.

”Rapportens hovedbudskab er, at vi ikke passer godt nok på vores børn. Og det er et universelt fænomen, uden undtagelser,” siger Claudia Cappa.