Prøv avisen

Hviderussisk lov stækker opposition

Allerede sidste år blev medlemmer af oppositionsgruppen ”internetrevolutionen” arresteret i Minsk. – Foto: Victor DrasjevAFP.

Præsidenten i Hviderusland øger kontrollen med internettet. Det bliver endnu sværere for oppositionen at nå hele befolkningen, da landets medier er stærkt censurerede

Den hviderussiske præsident, Aleksandr Lukasjenko, har endnu engang understreget, hvorfor han kaldes Europas sidste diktator.

En lov, der trådte i kraft fredag i sidste uge, betyder, at den hviderussiske befolkning ikke må benytte en række udenlandske og hviderussiske hjemmesider.

LÆS OGSÅ: Vesten øger pres på Hviderusland

Det er for eksempel kun tilladt for virksomheder at annoncere på sider registreret i Hviderusland. Det øger præsidentens mulighed for at censurere internettet og begrænser dermed oppositionens arbejde i landet.

Senere vil en oversigt over de sortlistede hjemmesider blive offentliggjort. Styret har indtil videre sagt, at det blandt andet vil gælde pornografi, mens kritikere frygter, at det vil ramme sider om eksempelvis menneskerettigheder.

Loven er endnu et forsøg fra præsidentens side på at holde fast i sin position, mener Charlotte Flindt Pedersen. Hun er cand.mag. i østeuropastudier og har som international direktør ved Institut for Menneskerettigheder løbende beskæftiget sig med Hviderusland:

Aleksandr Lukasjenko forsøger konstant at eliminere alle former for magtcentre i landet.

Da præsidenten kom til magten i 1994, blev den begyndende liberalisering af økonomien som det første bremset med chikane og bureaukratisk kontrol, siger Charlotte Flindt Pedersen.

For en økonomisk stærk og fri erhvervssektor kunne ifølge hende blive en potentiel trussel. Sidenhen er det primært politiske opponenter og civilsamfundet, som præsidenten har sat ind overfor.

Aleksandr Lukasjenko har ifølge Charlotte Flindt Pedersen haft opbakning i den brede befolkning, fordi han grundlæggende har kunnet sikre arbejdspladser. Men en devaluering på 56 procent af den hviderussiske rubel i sommeren 2011, voksende arbejdsløshed og stigende fødevarepriser har nu gjort præsidenten til en mindre populær mand.

Modstanden mod styret skal oppositionen bruge, lyder det fra Charlotte Flindt Pedersen. Hun vurderer dog, at den nye lov vil gøre det meget vanskeligt for oppositionen at arbejde. Internetlovgivningen kan dog ikke fuldstændig bremse modstanden.

Man kan aldrig censurere internettet fuldstændigt, og befolkningen og aktivister har fortsat mulighed for at rejse frit til udlandet og der opnå viden og kommunikere. Men hvis oppositionen og menneskerettighedsforkæmpere skal nå hele befolkningen og især de fattigere dele på landet med deres budskab om forandring og demokrati, bliver det svært, siger hun og henviser til de stærkt censurerede medier i Hviderusland.

Det er internetudbydere, der vil blive holdt ansvarlige for, at den nye lov bliver fulgt. Straffen for det modsatte svarer til omkring 700 kroner.

anne.jensen@k.dk