Hvis du vil rejse til Island igen: Alle turister skal testes i ankomsthallen

Vulkanøen er desperat efter at få turisterne tilbage og ruller nu omfattende og dyr testplan ud

Island åbner for tilrejsende den 15. juni.
Island åbner for tilrejsende den 15. juni. . Foto: Stoyan Nenov/Reuters/Ritzau Scanpix.

Der var fredagsstemning i mandags, da de islandske sundhedsmyndigheder holdt deres foreløbigt sidste ugentlige pressemøde om coronakrisen. Blomsterbuketter og pæne ord blev uddelt som tak for godt samarbejde. Men i kulissen fortsætter arbejdet med at gøre Island klar til at tage imod udenlandske turister, når grænsen åbner for alle tilrejsende den 15. juni. Med omtrent to millioner besøgende hvert år er Island det land i verden med flest udenlandske turister pr. indbygger – næsten en firedobling siden finanskrisen. Turismen har med andre ord været en altafgørende faktor i at genopbygge økonomien i Island, hvor turistsektoren i dag udgør cirka 10 procent af landets BNP og beskæftiger over 25.000 mennesker. Langt de fleste af dem har ikke haft noget at lave i snart tre måneder, og flyselskabet Icelandair trues af konkurs på grund af coronakrisen.

Derfor var det for mange islændinge en optimistisk melding, som statsminister Katrín Jakobsdóttir kom med i forrige uge: Når grænsen åbner fra midten af juni, får alle tilrejsende en coronatest ved ankomst i Keflavíks internationale lufthavn.

Prøverne bliver straks sendt til hospitalet i Reykjavik, hvor resultatet ligger klar inden for fem timer. I mellemtiden skal de tilrejsende vente på deres hotel, før de – såfremt de bliver erklæret coronafri – må bevæge sig ud i den friske islandske sommerluft.

”Når de rejsende forhåbentlig vender tilbage til Island, vil vi have alle mekanismer på plads til at sikre dem såvel som det fremskridt, vi har gjort med at kontrollere pandemien,” siger Thórdís Kolbrún Reykfjörd Gylfadóttir, minister for turisme, industri og innovation.

”Vi vil gerne være et trygt sted for dem, som har brug for luftforandring, efter hvad der har været et hårdt forår for os alle sammen,” siger hun.

Mere uklart er det stadig, hvad der skal ske, hvis lufthavnstesten viser sig at være positiv. Hvem skal betale for behandlingen af coronasyge turister? Vil forsikringsselskaberne dække deres hjemrejsebillet? Og hvor skal turisterne opholde sig, mens de er smittede? Myndighederne har lovet at komme med svar ”inden længe”, men spørgsmålet er, om folk begynder at booke flybilletter til den nordatlantiske ø, før de kender alle betingelser.

”I sådan en situation her er planlægning besværligt,” medgiver Birna Ósk Einarsdóttir, Icelandairs salgschef.

Ifølge avisen Morgunbladids oplysninger vil hver coronatest koste 2400 danske kroner, og det anslås, at der dagligt vil blive brug for cirka 1000 lufthavnstests. Altså en udgift på 2,4 millioner kroner om dagen – et beløb, som staten vil tage sig af i de første to uger, hvorefter man vil evaluere strategien. De seneste dage er det imidlertid kommet frem, at hospitalet i Reykjavik kun kan klare 500 daglige tests. På den travleste dag i fjor ankom 2000 turister til island.

Kári Stefánsson, virusforsker og direktør i firmaet deCode Genetics, er bekymret for, at myndighederne ikke har en mere overbevisende køreplan klar. Han vurderer, at man nok må rulle konceptet ud i flere etaper, før grænserne kan åbnes permanent.

”Men vi kan heller ikke bare sidde og vente på, at alting bliver helt sikkert. For verden vil aldrig blive helt sikker, og det er nok den største lærestreg ved alt dette,” siger han.