Hvor står Europa og Tyrkiet efter søndagens afstemning?

Tyrkiet søgte optagelse i EU i 1987 og har i årenes løb opnået en række aftaler med Unionen. Spørgsmålet er, om parterne kan fastholde deres samarbejde

"Jeg har aldrig troet på, at Erdogan ville kunne acceptere den afgivelse af suverænitet, der følger med et EU-medlemskab. Det vil på den anden side være en fejl at standse forhandlingerne. De skal snarere lægges på is," siger samfundshistoriker Dr. Sylke Tempel.
"Jeg har aldrig troet på, at Erdogan ville kunne acceptere den afgivelse af suverænitet, der følger med et EU-medlemskab. Det vil på den anden side være en fejl at standse forhandlingerne. De skal snarere lægges på is," siger samfundshistoriker Dr. Sylke Tempel. . Foto: Burhan Ozbilici/AP/Ritzau Foto.

Dr. Sylke Tempel er chefredaktør for det tyske magasin Internationale Politik, der udgives af Die Deutsche Gesellschaft für Auswärtige Politik (DGAP), det tyske udenrigspolitiske råd, som er en uafhængig tænketank i Berlin. Dr. Tempel er samfundshistoriker og sidder i en række internationale sikkerhedsfora, blandt andre München konfe- rencen.

Kristeligt Dagblad har spurgt hende, hvilke konsekvenser søndagens vedtagelse af en ny forfatning i Tyrkiet vil få for forholdet mellem Tyrkiet og Europa. En forfatning, som er blevet kritiseret for at give Tyrkiet en mere autoritær styreform.

Hvordan vurderer du forholdet mellem Tyrkiet og EU, efter at Erdogan vandt 51,4 procent af stemmerne ved forfatningsafstemningen i søndags?

"Det har længe været svært at tale om forhandling om EU-optagelse, men hvis Erdogan gør alvor af sine ord og vil holde en folkeafstemning om dødsstraf, vil det være endnu sværere at tro på, at Tyrkiet kan blive medlem af EU."

"Jeg har aldrig troet på, at Erdogan ville kunne acceptere den afgivelse af suverænitet, der følger med et EU-medlemskab. Det vil på den anden side være en fejl at standse forhandlingerne. De skal snarere lægges på is. Ved at indefryse og ikke afbryde forhandlingerne hjælper vi de 49 procent af den tyrkiske befolkning, der har stemt nej til at ændre den tyrkiske forfatning."

"Og lad os så være realistiske: der er ikke megen appetit på udvidelse i EU for tiden. Det handler mere om at holde det hele sammen. Tyrkiet står ikke højt på EU’s ønskeseddel."

Vil Erdogan vende Europa ryggen?

"Jeg har aldrig troet, han mente, hvad han sagde om at blive medlem af EU. Er Erdogan en politiker, der vil afgive så meget som et nanogram af suverænitet, selv hvis det er til hans lands bedste? Det tror jeg ikke."

"Men han undervurderer Europa. Han tænker – som alle de andre autoritære autokrater som Putin og alle de øvrige populister – at Europa er en svækling, fordi EU er et system baseret på konsensus og på noget, der kan se ud som endeløse forhandlinger, et system baseret på tolerance og på jura og ikke på karisma eller personlig styrke. Men store dele af Tyrkiets handel og landets økonomiske succes afhænger netop af EU."

"EU er Tyrkiets største samhandelspartner. Så Tyrkiet er afhængigt af EU, og det vil Erdogan ikke forstå."

Hvordan vurderer du nu det tysk-tyrkiske bilaterale forhold?

"Berlin har længe set, hvad retning det gik, men holdningen har været, at vi ikke kan sende Tyrkiet ud i kulden. Fordi Tyrkiet er medlem af Nato. Og alle forstår, at Tyrkiet spiller en central rolle i Mellemøsten. Derfor forsøger vi at holde en dialog åben og prøver så godt som muligt at holde dem på fornuftens vej."

"Vi så gerne et andet Rusland, et andet Ungarn eller et andet Tyrkiet, men desværre har vi ingen tryllestav, der kan ændre tingene, så vi er nødt til at tage stilling til forholdene, som de er."

"Som så mange andre autoritære og populistiske ledere gør Erdogan sig skyldig i den mest basale fejl: at tro, at det, at de vinder et flertal – omend kun på få procent – giver dem al magten."

EU har vel stadig brug for, at Tyrkiet holder flygtningestrømmen tilbage?

"Aftalen om flygtningene er en dobbeltsidet aftale: Erdogan er interesseret i at få finansiel støtte til alle de flygtninge, han har taget ind, og EU har en stærk interesse i, at der er en form for orden på og registrering af hvor mange flygtninge, der kommer til Europa inden for en meget kort periode. Det er i øvrigt en aftale, der hjælper Grækenland langt mere end noget andet EU land."