Hvorfor blander Donald Trump sig i en rappers fængsling i Sverige?

Den amerikanske rapper ASAP Rocky er blevet tiltalt for vold i Stockholm. Flere har kommenteret på sagen, herunder den amerikanske præsident Donald Trump. Men hvad er det, der får Trump til at ty til Twitter-tasterne?

Plakater med frasen "Free ASAP Rocky" bliver hængt op i Stockholm, hvor den amerikanske rapper skal retsforfølges.
Plakater med frasen "Free ASAP Rocky" bliver hængt op i Stockholm, hvor den amerikanske rapper skal retsforfølges. Foto: Tt News Agency / Reuters / Ritzau Scanpix.

Den 3. juli blev Rakim Mayers, der er bedre kendt som rapperen ASAP Rocky, arresteret i Stockholm efter slåskamp på åben gade. Torsdag oplyser den svenske anklagemyndighed, at rapperen er tiltalt og skal retsforfølges. Det vil sige, at han skal blive i Sverige indtil retssagen, som er sat til at vare tre dage, starter den 30. juli.

Musikerens situation har fået amerikanske stjerner som Post Malone, Justin Bieber og Frank Ocean til at reagere og ytre deres støtte offentligt. Fredag i sidste uge proklamerede også USA's præsident Donald Trump sin støtte til ASAP Rocky på det sociale medie Twitter.

Selvom Donald Trump i tweetet skriver, at han vil kontakte den svenske statsminister Stefan Löfven, lod sidstnævnte sig ikke umiddelbart påvirke og sagde ifølge den svenske avis Expressen, at "alle er lige for loven, selv besøgende fra andre lande".

Men hvorfor forsøger Trump overhovedet at påvirke den svenske statsminister?

Kristeligt Dagblad har spurgt lektor ved Center for Amerikanske Studier på Syddansk Universitet Niels Bjerre-Poulsen, der aner en retorisk manøvre i Trumps ytringer om sagen. Den amerikanske præsident bruger nemlig også anledningen til at sige, at han har hørt om ASAP Rockys situation fra en anden rapper, Kanye West, og at det er i manges interesse, at der bliver fundet en løsning hurtigt.

"Jeg tror, at det er megt enkelt: Oven på en uge, hvor Trumps racisme har været et hovedtema, er det hans måde at sige 'hvordan kan jeg være racist, når Kanye West er min ven?'," skriver Niels Bjerre-Poulsen i en mail til Kristeligt Dagblad og refererer til den aktuelle sag om fire demokratiske kongresmedlemmer, der ifølge Trump "skulle tage hjem og rette op på de fuldstændig ødelagte og kriminalitetsramte lande, de kom fra."

I sidste uge sagde Donald Trump til det amerikanske medie ABC News, at han "har fået mange opkald omkring den her sag (sagen om ASAP Rocky, red.)".

"Jeg kender ikke ASAP Rocky personligt, men jeg ved, at han har kæmpe opbakning fra det afroamerikanske fællesskab i det her land, og når jeg siger afroamerikansk, tror jeg, jeg kan sige, at det gælder alle i det her land, for vi er alle ens," lød det.

Man skal dog være påpasselig med at tillægge præsidenten for stærke motiver baseret på få udtalelser, lyder det fra professor i statskundskab ved Københavns Universitet Peter Kurrild-Klitgaard, der blandt andet har forsket i amerikansk politik:

"Det er altid svært at sige med Trump, hvor meget hans tweets eller improviserede kommentarer er udtryk for impulsivitet og manglende evne til at styre sig — eller hvorvidt de i virkeligheden repræsenterer en bevidst, målrettet strategi om at sætte dagsorden og flytte debat. Jeg har ikke selv svaret, og jeg er, som mange andre, forundret."

Peter Kurrild Klitgaard tør dog ikke ensidigt slå fast, om der er tale om ren og skær impulsivitet eller bevidst strategi.

"På den ene side er det klart, at Trump er historisk langt bagud blandt sorte vælgere i USA, og at selv en lille fremgang der ville være interessant, og på den måde kunne det virke smart. Men på den anden side er Trumps stil af nogle blevet set som netop bevidste forsøg på at spille på racemodsætninger mellem sorte og hvide for at øge støtten fra sin 'base'. På den måde ville det virke lidt halvhjertet og som signalforvirring," skriver Peter Kurruld-Klitgaard i en mail til Kristeligt Dagblad.