Hvornår er man for gammel til at få en baby?

En 74-årig indisk kvinde har sat ny rekord som verdens ældste mor og takker Gud for at have hørt sine bønner. Tvillingefødslen får kritikken af ekstrem fertilitetsbehandling til at blusse op igen. Konsekvenserne for børnene kan være store, som tidligere sager viser

Hvornår er man for gammel til at få en baby?
Foto: Mansi Thapliyal/Reuters/Ritzau Scanpix.

Efter at en indisk kvinde så vidt vides har sat verdens- rekord ved som 74-årig at blive den ældste, der har født et barn, er der igen diskus- sion om fertilitetsindustrien og dens moralske grænser eller mangel på samme. Mangayamma Yaramati blev mor til tvillinger i torsdags på en klinik i Guntur i Indien.

Faderen er 82 år og vil altså være 100 år, når tvillingerne bliver 18 år. Hvis han lever så længe. For dagen efter fødslen fik han et hjerteanfald og blev indlagt på hospitalet, skriver britiske BBC, som lige inden talte med de nybagte forældre.

”Vi er utroligt lykkelige,” fortalte parret, der blev gift i 1962 og siden forsøgte at få børn ad naturlig vej uden held.

De fortæller til avisen Times of India, at de havde opgivet, indtil en 55-årig nabo blev gravid. Så kontaktede de også klinikken, og Mangayamma Yaramati blev gravid, officielt igennem en IVF-behandling. Hun var indlagt fra januar, indtil hun fødte børnene ved kejsersnit.

”Naboerne kaldte mig ’godralu’ (et skældsord for en barnløs kvinde, red.),” siger den 74-årige mor til Times of India og tilføjer:

”Efter 54 år har gud nu besvaret vores bønner."

På jordisk plan er det fertilitetslægen Sankkayala Rajakumari fra Ahalya-klinikken i Guntur i delstaten Andhra Pradesh, der har virkeliggjort parrets drøm, og han er siden blev kraftigt kritiseret af kolleger, men forsvarer sig med, at ”alle regler er overholdt”.

”Både moderen og babyerne har det godt. Det er et medicinsk mirakel,” erklærer han til indiske medier.

Hindustan Times bliver refereret for at have talt med læger på klinikken, som fortæller, at den 74-årige blev gravid med donoræg, der blev befrugtet med sæd fra den 82-årige far. Graviditeten skal være forløbet uden de store komplikationer.

Det er langtfra første gang, at indiske læger skaber overskrifter ved at gøre ældre kvinder gravide. I 2016 fik Daljinder Kaur, som lægerne anslog til at være 72 år, en søn, Armaan, ved hjælp af kunstig befrugtning og blev dengang verdens ældste mor. Et år senere sagde hun i et interview til Cover Asia Press, at hun ikke fortrød, men at hendes helbred gik tilbage:

”Efter at han er begyndt at kravle, er jeg på mine hænder og knæ, og det er hårdt. Min krop kan ikke klare det. Det er hårdere, end jeg havde troet. Mit blodtryk er højt, og jeg bliver nemt træt.”

Daljinder Kaur blev gravid på klikken National Fertility & Test Tube Baby Centre i Hisar. Den specialiserer sig i at gøre ældre kvinder gravide. På klinikkens hjemme- side kan man se en stribe fotos med nye mødre på over 60 år. Anurag Bishnoi, ejer af centret, er en af de læger, der ser stort på den indiske sundhedsstyrelses anbefalinger.

”Vi appellerer til vores medlemmer og sundhedspersonalet i Indien om at afstå fra uetisk dårlig praksis, som sætter patienter og deres børn i livsfare,” lyder det fra Jaideep Malhotra, der står i spidsen for de indiske fertilitetslægers organisation, Indian Society of Assisted Reproduction, i Times of India.

Mens det i Danmark ikke er lovligt at give kvinder over 45 år kunstig befrugtning, er der ingen aldersgrænse i Indien, men kun en anbefaling om, at et pars samlede alder ikke skal være over 110 år.

”Beslutningen om at gå i fertilitetsbehandling bør overlades til patienterne, da dét at få børn er en fundamental ret,” udtalte Bishnoi, efter at Kaur havde født Armaan.

”Når mænd kan få børn i 60- og 70-års alderen, hvorfor skal kvinder så ikke,” sagde han for to år siden til Al Jazeera, men i Europa har det i flere tilfælde vist sig at være dårligt for børnene.

Spanske Carmen Bousada fik tvillinger efter kunstig befrugtning i 2006 som 66-årig, men efterlod dem moderløse, da hun døde af kræft to år senere, måske som følge af hormonbehandlingen. Og i 2017 tog de spanske myndigheder et nyfødt tvillingepar fra en 64-årig mor, fordi ”der var tegn på risiko for barnet”. Moderen fortalte til avisen El Pais, at hun var taget til USA og havde løjet om sin alder for at få behandling dér.

Også i Storbritannien greb myndighederne sidste år ind og tvangsfjernede en et-årig fra et ægtepar på 63 og 65 år, der havde fået barnet ved hjælp af en rugemor.

Som 65-årig var den tyske Annegret Raunick i 2015 den ældste, der nogensinde havde født firlinger. Tre år senere besøgte tv-stationen RTL kvinden, som i alt har fået 17 børn. Journalisten kunne konstatere, at den nu 68-årige kvinde for eksempel ikke havde kræfter til at gå på legepladsen med sine firlinger, som derfor ikke kom meget uden for huset.

Den ældste til at føde i Danmark er så vidt vides en 61-årig efterlønsmodtager, som fik en datter i 2007 på Rigshospitalet efter at være blevet kunstigt befrugtet i England.

I Indien blev den nybagte far Rajarao spurgt, hvem der skal tage sig af hans nyfødte tvillinger, hvis der skulle ske ham og børnenes 74-årige mor noget.

”Det er ikke i vores hænder. Hvad der end sker, så er det i guds hænder,” var svaret fra den 82-årige.