Prøv avisen

Hygiejnen er vigtig for flygtninge

Tidligere uddelte organisationerne standardiserede hygiejnepakker og fødevarepakker, men i dag lader man i mange af flygtningelejrene valget være op til den enkelte, der på den måde selv kan prioritere det vigtigste. Foto: KHALIL MAZRAAWI Denmark

Hygiejne- og fødevarepakker spiller en central rolle i nødhjælpsorganisationernes arbejde for Syriens mange flygtninge

Kloaksystemer, rent vand, og badefaciliteter er langtfra en selvfølge i en flygtningelejr. For mens krigen på kort tid sender tusinder på flugt, er lejrene, de kommer til, ofte midlertidige, faldefærdige og beskidte. Flere af flygtningelejrene i nabolandene omkring Syrien er placeret i områder, hvor der inden krigen blot var øde. Mange af lejrene i Jordan er således teltlejre, hvor de sanitære forhold udgøres af primitive plastictoiletter, og hvor rent vand kan være en mangelvare.

Det samme gør sig gældende i lejrene i Libanon, der har mere karakter af slumbyer end af flygtningelejre. I årtier har de rummet palæstinensiske flygtninge, der med simple hjælpemidler har opbygget byer af faldefærdige betonblokke. Her flyder skraldet i gaderne, og tilfældige ledninger ses mod himlen.

LÆS OGSÅ:
Putins debatindlæg skaber postyr

Både i de midlertidige teltlejre og de permanente slumlejre har nødhjælpsorganisationerne nok at gøre med at sikre ordentlige hygiejneforhold. Tidligere uddelte organisationerne standardiserede hygiejnepakker og fødevarepakker, men i dag lader man i mange af flygtningelejrene valget være op til den enkelte, der på den måde selv kan prioritere det vigtigste:

Helt overordnet er hygiejneartiklerne defineret af nogle internationale standarder for humanitære principper og tekniske retningslinjer. Derudover lader vi valget af artikler være op til flygtningene selv og deres personlige behov. Det er ikke alle familier, der har brug for seks tandbørster. Med kuponerne kan man i stedet vælge rengøringsmidler, som er enormt vigtigt at have i lejrene, fortæller Kimi Hibri Pedersen, der er programkoordinator i Caritas for nødhjælpen i Niger og Jordan.

Hvis det er muligt, køber organisationerne hygiejneartiklerne lokalt:

Vi gør, hvad vi kan for at finde lokale produkter. For vi vil jo gerne give flygtningene muligheden for at købe ind, så vi samtidig tilgodeser den lokale økonomiske vækst. Desuden sparer vi en kæmpe transportomkostning på at indkøbe lokale varer. Butikkerne, der sælger hygiejneartiklerne, skal være tæt på lejrene og kunne levere stabilt.