I 2022 blev en journalist dræbt hver fjerde dag

Især Latinamerika og Caribien er farlige regioner for journalister. Her blev 44 dræbt i 2022.

Blandt de journalister, der i 2022 mistede livet, er Shireen Abu Akleh fra Al-Jazeera, der i maj blev dræbt på Vestbredden. (Arkivfoto).
Blandt de journalister, der i 2022 mistede livet, er Shireen Abu Akleh fra Al-Jazeera, der i maj blev dræbt på Vestbredden. (Arkivfoto). Foto: Hazem Bader/Ritzau Scanpix.

Mindst 86 journalister blev dræbt i 2022 ifølge FN's organ for uddannelse, kultur, kommunikation og videnskab, Unesco. Det svarer til, at der hver fjerde dag var en journalist, der blev dræbt.

Det skriver FN-organet i en pressemeddelelse.

I perioden 2019-2021 blev der i gennemsnit dræbt 58 journaliser om året.

- Efter flere år med stadige fald i tallene, er der i 2022 sket en alarmerende stigning i antallet af dræbte journalister, siger Unescos generaldirektør, Audrey Azoulay, i pressemeddelelsen.

De 86 er dog stadig færre end i 2018, hvor 99 journalister blev dræbt.

23 af de dræbte journalister blev dræbt i konfliktramte lande - det er tre flere end i 2021.

Men ifølge Unesco er stigningen i antallet af dræbte journalister drevet af, at der næsten er sket en fordobling i antallet af journalister, der blev dræbt i lande, der ikke er konfliktramte.

De journalister er dræbt i forbindelse med afsløringer "eller omtale af organiseret kriminalitet, væbnet konflikt, eller overvågning af ekstremisme, og mens de dækkede emner som korruption, miljøforbrydelser, magtmisbrug og demonstrationer," hedder det i Unescos rapport.

Et af de mest omtalte journalistdrab i 2022 var på journalisten Shireen Abu Akleh, der i maj blev dræbt, da hun dækkede en razzia i byen Jenin på Vestbredden.

Tv-stationen Al-Jazeera, hvor Abu Akleh arbejdede, mener, at det er israelske styrker, der står bag drabet.

Sagen blev i december indgivet til Den Internationale Straffedomstol (ICC).

Latinamerika og Caribien er markant farlige regioner for journalister, skriver Unesco. Her er 44 journalister blevet dræbt under udøvelsen af deres hverv.

- Myndighederne må intensivere deres forsøg på at stoppe disse forbrydelser og de må sikre, at de gerningsmændene bliver straffet.

- Ligegyldighed er en farlig faktor i disse sammenhænge, siger Unesco-chefen.

I ganske mange tilfælde går drabene på journalister også ustraffet hen.

Straffriheden for drab på journalister er på 86 procent, konstaterer FN-organet.

/ritzau/