Prøv avisen

I dag kommer julemanden til Tyskland

Dette koptiske ikon fra ca. 800 viser forskellige scener fra Sankt Nikolaus' liv. Den hellige Nikolaus var biskop i det fjerde århundrede efter Kristus. Sankt Nikolaus er nærmere den oprindelige, historiske person, end julemanden, vi kender i dag. Foto: Arkiv.

Juleskikke: Tyske børn får besøg af den rigtige Sankt Nikolaus og ikke af danskernes rød-hvide julemand, der oprindeligt opstod fra en Coca-Cola-reklame

I dag er en særlig dag for børn i Tyskland, fordi julemanden, Sankt Nikolaus, kommer på besøg. I modsætning til Danmark er det tysk tradition, at han kommer den 6. december og ikke juleaften.

"Jeg må aflægge cirka 30 besøg i løbet af den 5. og 6. december," siger den 50-årige Jürgen Tenschert, der kan engageres som Nikolaus i den sydtyske by, München.

"Jeg begynder om morgenen i børnehaverne, derefter besøger jeg butikker og firmaer, og senere på dagen er jeg gæst hos familier, før jeg deltager i firmaers julefester om aftenen," siger han.

Når julemanden besøger en familie, har han en gylden bog med, hvor han kan læse, om børnene har været gode eller uartige i løbet af det forgangne år.

"I virkeligheden stikker forældrene mig ofte en seddel i hånden, hvor de har skrevet, hvad deres unger gør galt," siger han.

Der kan for eksempel stå, at Max ikke rydder op på sit værelse, eller at Lena stadig piller sig i næsen, eller at lille Peter holder sig for ørerne for ikke at høre forældrene sige noget, han ikke kan lide.

"Gaverne bliver flere og flottere for hvert år, men forældrenes problemer med børnene er stadig de samme, som da jeg begyndte som Sankt Nikolaus for 24 år siden," siger Jürgen Tenschert.

Et punkt, hvor mange forældre gør sig bekymringer, er børnenes mad.

"Jeg får mange sedler om, at børnene spiser for lidt grøntsager. Det sker også, at forældre har skrevet, at deres barn spiser for lidt, mens jeg kan se, at barnet i virkeligheden er overvægtigt. I den slags tilfælde lader jeg, som om jeg overser punktet på sedlen," siger Jürgen Tenschert.

Julemanden Sankt Nikolaus er børnenes ven

Som julemand må man altså være lidt af en pædagog både over for forældre og børn. Især fordi nogle forældre har helt overdrevne forventninger til julemandens besøg.

"Et par fædre og mødre har ligefrem sagt til mig, at jeg roligt kan være grov ved børnene og tage lidt hårdt på dem eller give dem en endefuld. Det er naturligvis noget, der ikke kommer på tale. Jeg besøger børnene for at gøre dem glade og ikke for at lade mig misbruge som forlænget opdrager-stok af forældre. Jeg betragter den hellige Nikolaus som en person, der er børnenes ven og ikke en, der gør dem kede af det," siger Jürgen Tenschert.

Når han går ud som Sankt Nikolaus, ser han anderledes ud end julemanden i Danmark. Han er iført biskopsornat, sådan som den rigtige Nikolaus forventes at have været klædt.

Den hellige Nikolaus var biskop i det fjerde århundrede efter Kristus. Han levede i Myra, i et område, der nu hører under Tyrkiet. "Nikolaus af Myra" var børnenes ven, blandt andet fordi han reddede Myras børn fra at blive bortført af sørøvere.

Han var kendt for at være temperamentsfuld, men frem for alt lod han ofte nåde gå for ret.

Udover at være børnenes ven er han i dag også skytshelgen for søfolk og handelsfolk. Mange børn i det tysksprogede område stiller en sko eller støvle ud foran døren om aftenen den 5. december, så Nikolaus kan fylde den med godter i løbet af natten.

Jesu fødsel og Nikolaus' navnedag

Den 6. december er Nikolaus' navnedag, men det var i kristendommens ungdom tillige den dag, hvor man mente, at Jesus var født.

I det fjerde århundrede efter Kristus var kristendommen ved at få sit store gennembrud i Europa. På daværende tidspunkt fandtes der to store, konkurrerende religioner i området. Den ene religion var en græsk-romerske religion med afgudsdyrkelse, hvor der blev holdt solhvervsfester den 25. december. Den anden religion blev kaldt Mitra og havde rod i den persiske profet Zarathustras lære, hvor man fejrede guden Mitras genopstandelse den 25. december.

"Da biskopper mødtes til det første koncil i byen Kikæa i begyndelsen af det fjerde århundrede, besluttede de at flytte Jesus fødselsdag og lægge den på den 24. december. Det var en handling, som udelukkende byggede på taktik, fordi de håbede at kunne hindre folk i at deltage i de hedenske ritualer," siger religionsforsker Gerhard Neumann.

Julemanden Sankt Nikolaus og hans hjælpere

Når den tyske julemand, Sankt Nikolaus, besøger børn, er han ofte ledsaget af Ruprecht og Krampus.

Krampus er en sort skikkelse med horn, der hovedsageligt kendes i områderne omkring alperne og i Ungarn og Kroation. Han er en tæmmet djævel, der skal straffe uartige børn og er udstyret med en sæk, som slemme børn lander i.

Knægt Ruprecht er den hellige Nikolaus hjælper og bærer børnenes gaver i en kurv. I modsætning til Krampus nøjes han som regel med at uddele risknipper til børnene, mens Krampus gerne bruger risknipperne til at slå løs på uartige sjæle.

"Da vi var børn, forsøgte vi at være kække og pralende hele dagen før Nikolaus. Vi forsøgte at bilde os selv ind, at vi ville jage Krampus væk, hvis han kom om aftenen. Men efterhånden som aftenen nærmede sig, blev vi mere og mere artige," siger den 66-årige Rosemarie Edenharter, der endnu husker sine møder med Sankt Nikolaus og hans hjælpere.

"Nikolaus bad en gang om at se min karakterbog, og da han åbenbart ikke var tilfreds med den, puttede Krampus mig i sækken. Vi børn troede på, at hvis Nikolaus tog børn med i sækken, blev de smidt i vandet, så jeg var meget bange," siger hun.

Sankt Nikolaus er kendt i hele det tysksprogede område, men Krampus og knægt Ruprecht bliver i mange områder ofte blandet sammen til en og samme person.

Danskernes julemand stammer fra 1931

Den tyske version af Nikolaus er nærmere den oprindelige, historiske person end danskernes julemand. Mange danskere tror, at julemanden har været dansk tradition i flere hundrede år, men i virkeligheden kender vi ham først siden 1931, og vi kan takke en reklamespøg fra Coca-Cola i USA for hans rød-hvide udseende.

I 1930'erne ville Coca-Cola Company have flere børn til at drikke coca-cola. Derfor beslutttede firmaet at markedsføre en børnevenlig, coladrikkende julemand i firmaets rød-hvide farver. Han blev udstyret med en knaldrød kåbe med hvide pelskanter og fik samtidig blodrøde kinder og hvidt skæg. Reklamefiguren blev yderligere cementeret som julemand året efter, da Walt Disney producerede en tegnefilm om julemandens værksted og brugte en coca-cola julemand som hovedfigur.

Santa Claus, som amerikanerne kalder deres julemand, er også langsomt ved at fortrænge tyskernes Sankt Nikolaus.

"I dag ser man færre julemænd i biskop-kostumer og flere amerikaniserede julemænd. Santa Claus er på fremmarch, mens Sankt Nikolaus langsomt trænges tilbage," siger Herbert Wim, der er Sankt Nikolaus i Hamburg.

"Desværre vil flere og flere familier have den amerikanske julemand, og jeg har endda overvejet at købe et rødt-hvidt kostume, men jeg er altså hellere en tysk Sankt Nikolaus end en Santa Claus," siger han.

Både Herbert Wim og Jürgen Tenschert har en fordel ved deres arbejde, som Santa Claus og danske julemænd ikke har: Den 24. december kan de fejre jul med deres familier i fred og ro, for i Tyskland kommer Christkind – Kristusbarnet – og ikke julemanden med gaver juleaften.