I en lille tysk kurby frygter man for sit levebrød: Klima som valgtema kan koste os turisterne

Den sydtyske kurby Schluchsee kæmper mod byggeriet af vindmøller. De vil ødelægge naturen og turismen, frygter man

Schluchsee ligger ved en sø af samme navn og lever af turisme. Men nu skal området i den grønne omstillings navn have en vindmøllepark inden for synsvidde. Det vil skræmme turisterne væk, mener lokale.
Schluchsee ligger ved en sø af samme navn og lever af turisme. Men nu skal området i den grønne omstillings navn have en vindmøllepark inden for synsvidde. Det vil skræmme turisterne væk, mener lokale. . Foto: Patrick Seeger/AP/Ritzau Scanpix.

Den tyske valgkamp har til tider virket gabende kedelig, fordi de største partier kæmper om de samme vælgere og derfor ikke for alvor tør skille sig ud forud for forbundsdagsvalget på søndag. Derfor har det længe set ud, som om partierne dybest set vil det samme. Også i klimapolitikken, det vigtigste valgtema sammen med corona-pandemien. Men vil man forvisse sig om, at der faktisk er noget vigtigt på spil i tysk politik, ja, at der er konfliktlinjer, som får folk til at frygte for deres levebrød, kunne man passende tage til Schluchsee.

En lille kurby i 932 meters højde i det sydvesttyske Baden-Württemberg. Et overvejende konservativt samfund i en delstat regeret af miljøpartiet De Grønne.

Schluchsee ligger ved en sø af samme navn og lever af turisme. Solen her er som skarpslebet guld i den rene bjergluft, himlen er blå, som var den nymalet. Bag søen bugter sig en bjergkæde hyldet i nåletræer og dis, det er her, flere af Brødrene Grimms eventyr udspiller sig. Det er ifølge de lokale ikke uden grund, at togstationerne hedder Gudhjem og Himmerige. Her er ingen støj og ingen bevægelse ud over de godmodige turister i vandrestøvler og et par lydløse både på vandet.

Men alt det risikerer byen at miste, frygter Gerhard Müller. Den 61-årige sydtysker har 99 både til udlejning ved søens bred, turisterne har været hans liv i 30 år. Men nu skal området i den grønne omstillings navn have en vindmøllepark inden for synsvidde. Det vil skræmme turisterne væk, mener han.

”Jeg forstår virkelig godt, at vi må gøre noget for miljøet. Men folk kommer her for at finde ro og skønne landskaber. Jeg kunne ikke leve uden den storslåede natur,” siger Gerhard Müller og påpeger, at søen bidrager til vandkraft, som sørger for meget af områdets strøm.

”Hvis der først kommer én vindmøllepark, ved vi, at der kommer flere. Det vil spolere udsigten, landskabet, møllerne vil kaste skygger, og man vil kunne høre dem. Hvorfor skulle turisterne så fortsat komme?”, siger Müller.

Derfor har han det svært med miljøpartiet De Grønne, som trods tilbagegang står til deres bedste resultat ved et forbundsdagsvalg nogensinde, når tyskerne stemmer på søndag. Alt tyder på, at partiet kommer med i den nye forbundsregering, uanset om det bliver under ledelse af det kristendemokratiske CDU eller det socialdemokratiske SPD.

Folk kommer her for at finde ro og skønne landskaber. Hvis der først kommer en vindmøllepark, ved vi, at der kommer flere. Det vil spolere udsigten og landskabet,” siger Gerhard Müller, som lever af at leje både ud til turister.
Folk kommer her for at finde ro og skønne landskaber. Hvis der først kommer en vindmøllepark, ved vi, at der kommer flere. Det vil spolere udsigten og landskabet,” siger Gerhard Müller, som lever af at leje både ud til turister. Foto: Tobias Stern Johansen

”De er alt for radikale i deres politik,” siger Gerhard Müller, som stemmer på CDU på søndag.

Livet foregår i naturen

Bådudlejer Müller er ikke alene med sin bekymring. Schluchsees partiløse borgmester, Jürgen Kaiser, er sammen med et flertal i byrådet gået rettens gang for at forhindre byggeriet. Han vil ikke have de gigantiske tårne stående ved kurbyen.

”Vi klager blandt andet over, at der placeres 250 meter høje møller i et af de mest følsomme natur- og kulturlandskaber,” siger han.

”De mest berørte borgere kommer fra vores lokalsamfund og blev afvist på stedet ved et informationsmøde. Der var heller ingen høring af os som samfund. Dette i en tid med ’politik med henblik på at blive hørt’,” siger han og henviser til den grønne ministerpræsident Winfried Kretschmanns slogan.

Marisa Kern-Schlatter er 28 år, uddannet pædagog og sidder i byrådet for socialdemokraterne. Turisme er vitterligt byens vigtigste indtægtskilde, siger hun og pointerer, at selvom hun kender de fleste i byen, er alle ansigter ved de fyldte borde på café-terrassen omkring os ukendte. Hun er i princippet for grøn energi og vindmøller, men man bør overveje grundigt, hvor de skal stå.

Schluchsee er kendt for sin postkort-idyl, og vindmøllerne vil ændre den stemning, som har præget området i århundreder, siger Marisa Kern-Schlatter.

”Vi identificerer os meget stærkt med naturen herude. Det er anderledes end i de store byer. Det sociale liv foregår i foreninger i det fri, og hvis man vil have fællesskab med folk, tager man på vandreture, man sejler, man fisker. Vindmøller vil opleves som et meget stærkt indgreb i vores natur og dermed i vores sociale liv,” siger hun.

"Vi identificerer os meget stærkt med naturen herude. Det sociale liv foregår i foreninger i det fri. Vindmøller vil opleves som et meget stærkt indgreb i vores natur og dermed i vores sociale liv,” siger socialdemokraten Marisa Kern-Schlatter.
"Vi identificerer os meget stærkt med naturen herude. Det sociale liv foregår i foreninger i det fri. Vindmøller vil opleves som et meget stærkt indgreb i vores natur og dermed i vores sociale liv,” siger socialdemokraten Marisa Kern-Schlatter. Foto: Tobias Stern Johansen

Socialdemokraten er selv overbevist om, at tidens klimaforandringer kræver et ”kursskifte” i tysk politik. Ikke mange kilometer nordvest for Schluchsee blev områderne omkring Rhinen i juli ramt af de værste oversvømmelser i nyere tid med mindst 183 døde og ødelæggelser for milliarder til følge. Hun bekymrer sig på vegne af de kommende generationer, siger Kern-Schlatter, som for nylig selv blev mor til en datter.

”Mange tyskere ved udmærket godt, at der skal ske forandringer. Men den typiske tendens er: ’klimapolitik, ja gerne, men ikke foran mit hus’. Mange identificerer sig meget stærkt med deres hjem og deres hjemstavn. Folk har ofte selv bygget deres huse, tilbragt megen tid og brugt mange penge og kræfter. Grøn omstilling, vindmøller, er en meget store forandring, et indgreb, som forekommer truende, og som kan skabe angst,” siger hun.

Klima er tidens største problem

Klimapolitik er ikke desto mindre hot i Tyskland. Alle store partier på nær det højrenationale Alternativ for Tyskland slår sig op som klimaforkæmpere. Ifølge en netop offentliggjort undersøgelse er miljø og klima suverænt nutidens vigtigste problem i Tyskland. De Grønnes kanslerkandidat, Annalena Baerbock, sagde for nylig i en tv-debat, hvad hun øjeblikkeligt ville gøre, hvis hun havde magten til det: rejse vindmøller på to procent af landets areal, gøre solenergi obligatorisk på alle tage, afskaffe fossile forbrændingsmotorer så hurtigt som muligt og markant fremme udfasningen af kul, som den CDU-ledede forbundsregering har sat til år 2038.

Derfor irriterer det den 59-årige Leopold Winterhalder, at lokalsamfundet i Schluchsee forsøger at ”torpedere” den klimapolitik, som delstatsregeringen i 10 år har planlagt. Der er intet bevis for, at turisterne bliver væk, hvis man bygger vindmøller, mener Winterhalder, De Grønnes talsmand i amtet Breisgau-Hochschwarzwald, som Schluchsee hører under.

”Folk her vil ikke have vindmøller, mens man andre steder i Tyskland oplever, at hele landsbyer må flyttes, og gamle kirker styrter sammen, fordi kulmineindustrien har undergravet jorden. Jeg forstår ikke, hvorfor folk modsætter sig vindkraft. Det er uskadeligt, og de skal jo ikke stå på hver forhøjning og hvert et bjerg,” siger han.

Winterhalder mener, at SPD og CDU fører skræmmekampagne, når det gælder grøn omstilling.

”De taler om, at man mister arbejdspladser. Men det passer jo slet ikke, når man ser på, hvor mange arbejdspladser man også skaber i den grønne omstilling, for eksempel når man udvikler og bygger nye maskiner,” siger han.

Det er energiselskabet EnBW, der planlægger en vindmøllepark ved Schluchsee. Selskabet tager muligheden for en retssag afslappet. Klimaneutral energiforsyning har højeste prioritet, mener virksomhedens talskvinde Miriam Teige.

”Vi går ud fra, at sagsøgerne ikke får ret. Vi kan begynde at rydde jorden i oktober,” sagde hun for nylig til radiostationen Südwestrundfunk.

De Grønne er et storbyparti

På Schluchsees torv på en skråning over for byens katolske Skt. Nikolaus Kirke sidder den 24-årige værktøjsmager Jens Morath i aftensolen og drikker øl med en kammerat. Han tøver lidt på spørgsmålet om vindmøllerne, tager en slurk øl, lader blikket hvile på søens spejl og taler sig frem til en mening.

”Elektricitet skal jo komme et sted fra. Grøn energi gør, at naturen vil kunne genoprettes. Det vil ikke se vanvittigt fedt ud med sådan nogle vindmøller her. Men så må man kigge i den anden retning. Hellere det end kul- eller atomkraft,” siger han.

Jens Morath stemmer dog ikke på De Grønne. De er et ”storbyparti”.

”De Grønne gør livet svært for landmændene. Og de vil hæve benzinpriserne og gøre det billigere at køre med det offentlige. Men hvad hjælper det os, når der her kører fem busser om dagen?”, siger Jens Morath, som nok vil stemme på SPD.

Når folk her i de sydtyske bjerge modsætter sig vindmøller, skyldes det ikke, at de er ligeglade med klima og miljø, mener den 67-årige Werner Wojtaschek, som er pensioneret advokat. Han flyttede fra det vestlige Tyskland til egnen for godt 30 år siden og oplevede først folk som meget langsomme. Men siden indså han, at de er ” bedächtig ”, velovervejede eller tænksomme.

”De tænker tingene igennem i en tid, hvor alting hele tiden skal gå hurtigere. Og hvor man vil haste klimapolitik igennem uden at have overvejet konsekvenserne,” mener han.

Wojtaschek er medstifter af naturfredningsforeningen Lana og peger på, at vindmøller på egnen i værste fald vil udrydde dyrearter. Samtidig er området et af de vindsvageste i Tyskland.

”Som kristen er jeg optaget af, at vi bevarer skaberværket, og jeg er ikke i tvivl om, at vi står over for globale klimaforandringer. Men kampen skal ske på en måde, der giver mening. Fordelene ved vindkraft her er slet ikke indlysende, men det er de negative konsekvenser,” siger han.