Prøv avisen

I Kina forfølger officielle kristne de illegale kristne

Kristne kinesere i skjul. At dyrke sin kristne tro uden for de officielle kirker i Kina er ulovligt, men det er, hvad omkring 60 millioner kristne gør. Og de udsættes for forfølgelse. Ofte er det kristne fra den officielle kirke, der anmelder de kristne fra den illegale kirke. - Foto: Kim Schou

Det er ikke altid regimet, der står bag, når kristne forfølges i Kina. Ofte skyldes det angiveri fra trosfæller

"Her i Kina griber politiet ikke ind over for kristne husmenigheder, medmindre nogen anmelder dem. Ofte er det desværre kristne, der gør det."

Ordene kommer fra Ying Zhe, der er præst for 80 medlemmer af en undergrundskirke i provinsen Shandong.

LÆS OGSÅ: Smilet stivner kun kortvarigt (med billedserie)

"Den største fare for kristne i Kina er Tre-selv-kirkerne", siger han med henvisning til de statsgodkendte protestantiske og katolske kirkesamfund, som i Kina kaldes Tre-selv-kirker. Kun hver fjerde kristne kineser dyrker sin tro i de godkendte kirker. De resterende tre fjerdedele kommer i ulovlige husmenigheder. Og det skaber nogle gange splid mellem de kristne.

Ying Zhes husmenighed er gentagne gange blevet politianmeldt af kristne fra den lokale Tre-selv-kirke. Det samme er tre andre ledere af husmenigheder, som Kristeligt Dagblad møder i Kina, inklusive forstanderen for en hemmelig teologisk uddannelsesinstitution med forbindelser til et malaysisk universitet.

Generalsekretær Jørn Blohm Knudsen fra missionsorganisationen Åbne Døre, der har opereret i Kina siden 1955, er ikke overrasket. At kristne anmelder kristne sker ofte, og det sker som regel af tre grunde, siger han. For det første en reel frygt for sekterisme. For det andet loyalitet:

"En del af Tre-selv-kirkens præster er ikke troende, men blot indsat af regeringen. De er loyale over for styret, ikke overfor kirken. Husmenigheder er ulovlige, og så er det jo logisk at angive dem," siger han og nævner den tredje typiske årsag: misundelse.

Jørn Blohm Knudsen forklarer:

"For at drage nye medlemmer til sig kan man anmelde husmenighedskristne, så de bliver nødt til at komme i Tre-selv-kirken."

Ying Zhes navn er opdigtet af sikkerhedshensyn. Hans rigtige navn er redaktionen bekendt.

Her ses forholdene uden for en kristen undergrundskirke. Det er ikke prangende. Over 70 procent af de kristne er fra lavere sociale lag, men der sker også en stor vækst i antallet af kristne i byerne og blandt intellektuelle. Den udvikling har især taget fart over de sidste 10 år. - Foto: Kim Schou