60-årige Zhang Yufen er hyret til at fordrive kinesiske mænds elskerinder

Magtfulde kinesiske mænds hang til elskerinder har skabt en industri af konsulenter, der hyres af hustruen til at jage rivalen på porten. Men fænomenet dækker også over problemer med ligestillingen. Kristeligt Dagblad har mødt en af de mest kendte elskerinde-fordrivere

Zhang Yufen demonstrerer det detektivudstyr, som hun bruger til at samle beviser mod kinesiske mænd og deres elskerinder. –
Zhang Yufen demonstrerer det detektivudstyr, som hun bruger til at samle beviser mod kinesiske mænd og deres elskerinder. – . Foto: Lene Winther.

Zhang Yufen tømmer indholdet af kassen ud på sit gråhvide sengetæppe.

Der er to kikkerter, en sølvfarvet lydoptager, notesblokke og kuglepenne. Det er udstyr, som hun tager med ud i marken for at afsløre kinesiske mænds utroskab.

Zhang Yufen på 60 år er robust bygget og iklædt kortærmet bluse med turkise blomster. Et finmasket net af rynker omkranser et fast blik. Hun minder mere om en energisk bedstemor end en selvlært privatdetektiv.

Men det seneste årti har hun hjulpet tusinder af ulykkelige kinesiske kvinder, hvis ægtemænd har taget sig en elskerinde. Hun har trøstet dem i timevis i telefonen, givet dem husly, skygget deres mænd på gaden og åbnet fremmede sovekammerdøre for at samle beviser for de udenomsægteskabelige affærer. Nogle gange har hun endda givet elskerinderne tæsk.

”Disse sårbare kvinder er ikke ordentligt beskyttet af loven i Kina. Så jeg bliver nødt til at hjælpe,” siger Zhang Yufen, som har fået tilnavnet ”elskerindedræberen” i kinesiske medier.

Hun er en del af en industri af såkaldte elskerinde-fordrivere, der er vokset frem i Kinas storbyer det seneste årti, lyder det i en kortlægning i tidsskriftet The New Yorker. Elskerinde-fordriverne er typisk konsulenter, som bliver hyret af de forsmåede hustruer til at sætte en stopper for affæren mellem ægtemanden og elskerinden.

I takt med, at Kinas økonomi har åbnet sig mod omverdenen, er det blevet mere almindeligt blandt mænd i de øverste magtkredse i Kina at tage sig en ung, smuk elskerinde.

”Blandt de velhavende mænd i Kina er der en helt særlig måde at have en elskerinde på, som hedder ’bao er nai’ på kinesisk. Det betyder at hyre en anden kone,” siger Cecilia Milwertz, seniorforsker hos nordisk institut for asienstudier ved Københavns Universitet.

Fænomenet stammer fra begyndelsen af 1980’erne, hvor Kina for alvor begyndte sin rejse fra planøkonomi mod markedsformer og inviterede udenlandsk kapital ind i landet. Forretningsmænd fra Singapore, Taiwan og Hongkong begyndte at opholde sig i længere perioder på det kinesiske fastland samtidig med, at fattige unge kvinder søgte mod storbyerne for at få sig et bedre liv.

Parterne fandt sammen, og da prostitution er ulovligt i Kina, blev kvinderne oftest installeret på hotelværelser og senere i lejligheder eller huse, hvor de fik deres underhold betalt mod at give seksuelle ydelser og tage med til forretningsmiddage, forklarer Cecilia Milwertz.

Gennem årene har afsløringerne af de udenomsægteskabelige affærer i de kinesiske statsmedier været mange – og detaljerne pikante.

Der var Ma Jian, viceminister for national sikkerhed, som i 2015 ifølge det kinesiske erhvervsmagasin Caixin blev afsløret i at have seks elskerinder og seks villaer i Beijing – en til hver af kvinderne. Og så var der en højt-rangerende partifunktionær i den nordlige Shaanxi-provins, som gik under det knap så flatterende øgenavn ”lynlåsborgmesteren”. Hans ikke mindre end 11 elskerinder rottede sig i 2007 sammen og fik hans utroskab frem i lyset. Og i september blev den opstigende politiske stjerne Sun Zhengcai, partiboss i den vestkinesiske by Chongqing, smidt ud af Kommunistpartiet for korruption og for at ”bytte penge for sex”, stod der i de kinesiske statsmedier.

Ifølge tidsskriftet The New Yorker kan det koste flere hundredtusinder af kroner at hyre en professionel konsulent til at splitte manden fra elskerinden.

Metoderne tæller alt fra diskret at finde et nyt velbetalt job til elskerinden i en anden by, til at lokke hende i en fælde med en ny mand og sende de fotografiske beviser videre til den gifte mand.

Konsulenterne rådgiver også hustruerne i, hvordan de kan vinde mændene tilbage i folden igen. I Kina vægter man ægteskabet som en familie – frem for en kærlighedsinstitution, og det er især stigmatiserende for kvinderne at blive skilt, forklarer Cecilia Milwertz.

Zhang Yufen adskiller sig fra den mere professionelle del af branchen, fordi hun kun skal have udgifterne dækket.

Hun gør det ikke for at tjene penge, fortæller hun, mens hun sidder på sengen i sit lille etværelses hus ved Miaofeng-bjerget halvanden times kørsel nordvest for Beijing, hvor cikaderne synger så højt uden for vinduerne, at det klinger i ørene.

Zhang Yufen står foran sit hus, som har udsigt til Miao-feng-bjerget halvanden times kørsel nordvest for Beijing. Hun er oprindeligt fra byen Xian, som er hovedbyen i provinsen Shaanxi i det nordlige Kina. –
Zhang Yufen står foran sit hus, som har udsigt til Miao-feng-bjerget halvanden times kørsel nordvest for Beijing. Hun er oprindeligt fra byen Xian, som er hovedbyen i provinsen Shaanxi i det nordlige Kina. – Foto: Lene Winther

Tilbage i 1995 fortalte Zhang Yufens egen mand, at han havde fået en elskerinde, og at han ville skilles. Det kom som et stort chok.

”Jeg kunne ikke forstå, hvorfor livet var så ondt mod mig. Min tilværelse forvandlede sig fra himmel til helvede,” siger hun.

Hun begyndte at samle beviser mod manden for at sikre sig deres fælles ejendele, og 10 år senere lykkedes det hende ved en retssag at få tildelt retten til deres lejlighed.

Hendes historie kom i de kinesiske medier, og siden har kvinder over hele Kina kontaktet Zhang Yufen.

”At tage sig en elskerinde er et symbol på status i Kina og bliver anset for at være ærefuldt. Mændene konkurrerer mod hinanden med deres elskerinder, og de har selv fortalt mig, at de ville få et dårligt omdømme, hvis de kom anstigende med den ægte hustru til forretningsmiddagen,” siger hun.

Engang kom en kvinde i halvfjerdserne rejsende hele vejen fra den nordlige Harbin-provins over 1200 kilometer borte.

Hendes aldrende mand havde de seneste år taget potensmidlet Viagra, så han stadig kunne holde til at have elskerinder, der var over 20 år yngre end ham selv.

”Ingen støttede hende. Deres børn vidste udmærket, hvad der foregik, men de vendte det blinde øje til. Så længe deres far var glad, var de glade,” fortæller Zhang Yufen.

Da hun havde mest travlt, blev hun ringet op 164 gange på en enkelt dag. I dag ringer telefonen højst 10 gange om dagen.

Siden Kinas præsident, Xi Jinping, tog hul på sin omfattende antikorruptionskampagne for at gøre op med en slet moral blandt kommunistpartimedlemmerne, viser færre sig med en elskerinde, siger Zhang Yufen.

Stemmen bliver varm, når hun taler om tiden i Kina under Mao Zedong, stifteren af det kommunistiske Kina, der regerede landet fra 1949 frem til sin død i 1976.

Det var før, at Kina åbnede sig mod omverdenen og lod ”beskidte ting fra Vesten” som korruption slippe ind, fortæller hun.

Dengang sørgede staten for det hele, men i dag skal man klare sig selv.

”Folks moral er gået tilbage i en sådan grad, at vi ikke forstår det. Samfundet er i kaos,” sukker Zhang Yufen.