I Kina slagter og spiser de stadig hunde på markedspladsen i Yulin

Trods international kritik og officielle formaninger bliver indbyggerne i Yulin i Kina ved med at sælge og spise hunde. Den årlige hundefestival er begyndt.

Hunden her er en af 29 hunde, som aktivister reddede fra hundemarkedet i Yulin i 2020. De blev sat i karantæne, og i februar 2021 blev de fløjet til nye hjem i USA. Billedet er fra lufthavnen i Los Angeles. (Arkivfoto)
Hunden her er en af 29 hunde, som aktivister reddede fra hundemarkedet i Yulin i 2020. De blev sat i karantæne, og i februar 2021 blev de fløjet til nye hjem i USA. Billedet er fra lufthavnen i Los Angeles. (Arkivfoto). Foto: Apu Gomes/Ritzau Scanpix.

Sælgere af hunde på et årligt marked for hundekød mangler 386 dyr.

Hundene er reddet fra en grum skæbne i små bure på markedet for hundekød i byen Yulin i regionen Guanxi i det sydlige Kina.

Her afholdes hvert år det, de lokale kalder en "festival", hvor der slagtes hunde til fortæring.

"Festivalen" 2022 begyndte onsdag og er sat til at vare i 10 dage.

Normalt bliver der spist omkring 10.000 hunde i perioden, og der er i øvrigt også katte på menuen, skriver The Independent.

Men de 386 hunde slipper for denne skæbne. I weekenden standsede politiet en lastbil i Shaanxi omkring 900 kilometer fra Yulin.

Lastbilen havde Yulin-nummerplader. Kinesiske aktivister fra den internationale dyreværnsorganisation Humane Society International (HSI) havde tippet politiet.

HSI siger, at da døren til ladet blev åbnet, fandt politiet 386 hunde i små stålbure. De blev kørt i "en lastbil fra Helvede" og skulle til Yulin for at blive slagtet og spist.

Lastbilen blev ikke stoppet, fordi det er ulovligt at transportere hunde sådan, men chaufføren havde ikke de formelle tilladelser.

Der skal en række sundhedsattester og karantænebeviser til, og dem har hundetyve og hundehandlere sjældent, påpeger Newsweek.

- De havde formentlig været på lastbilen i dagevis. Var dehydrerede og sultne. Mange havde synlige tegn på skader og sygdomme, siger Lin Xiong, en aktivist, på HSI's hjemmeside.

Hundene er nu i karantæne og i politiets varetægt.

Det er ikke ulovligt at afholde et hundemarked som det i Yulin.

I 2020 sagde Kinas landbrugsministerium ganske vist i en officiel erklæring, at hunde er kæledyr for mennesker. Ikke "husdyr", som kan spises.

Samme år forbød de to store byer Shenzhen og Zhuhai at spise hunde og katte. Meningsmålinger siger ifølge HSI, at 75 procent af kineserne støtter et forbud mod at spise hunde og katte.

Men i Yulin er støtten til forbuddet formentlig langt mindre.

Det årlige hundemarked er blevet holdt siden 2009.

Som årene er gået, er kritikken og protesterne fra omverdenen taget til. I 2017 talte de regionale ledere om, at de måske ville forbyde det.

Dengang besøgte BBC markedet, og her havde ingen hundehandlere hørt om planer om et forbud.

Og der er heller ikke indført noget forbud endnu.

Mange af de hunde, der sælges, slagtes og spises, menes at være herreløse hunde, som indfanges i hele Kina og køres til Yulin.

Markedet tiltrækker også besøgende udefra, og det giver penge i kassen.

Nogle steder i Kina er der tradition for at spise hunde i sommermånederne. Det giver efter sigende held og sundhed, skriver The Independent.

Nogle mener, at det også gavner mænds sexlyst.

Peter Li, IHS's Kina-ekspert, siger til Newsweek, at hundemarkedet i Yulin begyndte af kommercielle årsager. Hundehandlere i byen havde tidligere kun en lille forretning.

Inden markedet var hundekød ikke en del af den almindelige madkultur i Yulin, som har fem-seks millioner indbyggere.

Og der havde aldrig før været en "festival", siger han.

- Selv nu siger meningsmålingerne, at de fleste indbyggere i Yulin ikke spiser hundekød.

/ritzau/