I Saudi-Arabien har kvinder få rettigheder - nu skal landet sikre ligestilling i FN

”Saudisk diskrimination af kvinder er åbenbar og systematisk i både lovgivning og praksis. Hvorfor vælge verdens førende fortaler for ulighed mellem kønnene til at føre an i kampen for ligestilling?” skriver Hillel Neuer, direktør for UN Watch i en e-mail til Kristeligt Dagblad. Foto: HASSAN AMMAR/AP/Ritzau foto

Saudi-Arabiens medlemskab af FN’s Kommission for Kvinders Status får hård kritik. Beslutningen udstiller FN’s svære balance mellem idealer og pragmatisme

Det svarer til at give en kul-fabrik i Kina medlemskab i et råd for grøn omstilling. Sådan beskriver Jakob Engel-Schmidt, ligestillingsordfører for regeringspartiet Venstre, valget af Saudi-Arabien til FN’s Kommission for Kvinders Status.

”Det er dybt bizart. Kvinder i Saudi-Arabien er underlagt mænd i forhold til alle rettigheder. De kan blive udsat for vold, hvis de ikke klæder sig, som religionen foreskriver, og de kan ikke tage selvstændige beslutninger uafhængigt af mænd,” siger Jakob Engel-Schmidt.

Også menneskerettighedsorganisationen UN Watch langer hårdt ud efter FN’s beslutning om at sætte det konservative kongedømme i spidsen for FN’s kvindearbejde.

”Saudisk diskrimination af kvinder er åbenbar og systematisk i både lovgivning og praksis. Hvorfor vælge verdens førende fortaler for ulighed mellem kønnene til at føre an i kampen for ligestilling?” skriver Hillel Neuer, direktør for UN Watch i en e-mail til Kristeligt Dagblad.

Saudi-Arabien forbyder blandt andet kvinder at køre bil, og alle kvinder har en mandlig værge, der godkender alle væsentlige beslutninger. Landet er nu et af 45 medlemslande

Prøv avisen gratis i en måned
Du kan få adgang til denne artikel og Kristeligt Dagblad i en måned helt uden omkostninger.
Allerede abonnent? Log ind.

Kommentarer

Du skal have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.